Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 30 /14:19

NATO Baltijos šalių oro policijos raktas perduotas Lenkijos ir Jungtinės Karalystės pilotams

Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose NATO oro policijos misiją Baltijos valstybėse iš Jungtinių Amerikos Valstijų karių perėmė Lenkijos ir Jungtinės Karalystės kariai. Aštuoni šių šalių naikintuvai patruliuos keturis mėnesius.
NATO misijos rotacija
NATO misijos rotacija / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Oro policijos vienetų pasikeitimo ceremonijoje dalyvavo ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, JAV oro pajėgų Europoje bei oro komponento vadavietės Ramšteine vadas generolas Frankas Gorencas bei Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro pajėgų atstovai.

Lenkijos kariai NATO oro policijoje Baltijos valstybėse dalyvauja penktą kartą.

Lenkijos karinių oro pajėgų kariai NATO oro policijoje Baltijos valstybėse dalyvauja jau penktą kartą.

Naująją Lenkijos karių pamainą sudaro iki 100 karių – lakūnai, technikai, medicinos personalas, palaikymo grupės, komunikacijos ir kitų sričių specialistai.

Jungtinė Karalystė, sustiprinanti NATO oro policijos misiją, joje dalyvauja antrą kartą. Kariai atvyko iš nuolatinės dislokacijos vietos Jorkšyre, Leemingo bazės, o visą kontingentą sudaro apie 140 karių.

Svečias iš Estijos prabilo lietuviškai

Nuo gegužės 1 d. Baltijos šalių oro erdvėje, siekiant sustiprinti jos apsaugą, patruliuos ir keturi Danijos karinių oro pajėgų naikintuvai F-16 iš Estijos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Amaryje.

Misijos rotacijos ceremonijoje dalyvavo ir Estijos karinių oro pajėgų vadas Jaak Tarien. Jis žurnalistams savo nuomonę dėstė gana sklandžia lietuvių kalba.

J.Tarrien 1999-2001 metais darbavosi Karmėlavos oro erdvės stebėjimo ir kontrolės centre. Tuo metu ir išmmoko kalbėti lietuviškai. Estijos oro pajėgų vadas tuomet Karmėlavoje susipažino ir su Lietuvos karinių oro pajėgų vadu Edvardu Mažeikiu.

NATO bazėje lieka „geležis“ ir „pažanga be patirties“

Šiaulių padangę, svečių garbei, perskrodė trys naikintuvai, lėkdami vienas šalia kito. Tai buvo Lenkijos „Mig-29“, Jungtinės Karalystės „Eurofighter Typhoon“ ir JAV F-15 „Eagle“.

Vadas tvirtina, kad F-15 yra gerokai pajėgesnis ir už kai kurių „žinovų“ aukštinamus rusų SU-35.

E.Mažeikis palygino šių trijų naikintuvų pajėgumus: „Tai toli gražu nėra karinė paslaptis. F-15 realiose kovose yra numušęs 142 lektuvus, o jų nenumušta nė vieno. Tai labai iškalbingas rodiklis, kuriuo negali pasigirti „Mig-29“. Britų „Taifūnas“ yra labai galingas ir modernus naikintuvas, tačiau dar neturi patirties tikruose koviniuose konfliktuose.“

Vadas tvirtina, kad F-15 yra gerokai pajėgesnis ir už kai kurių „žinovų“ aukštinamus rusų SU-35. E.Mažeikis parodė į dvi žvaigždutes, puošiančias vieno F-15 korpusą. Ant jų užrašyta SU-25. Tai reiškia kad šiuo naikintuvu yra numušti du tokios markės lektuvai.

„Manau, kad SU-35 yra neblogas lėktuvas, manevringas, tačiau tai tik „geležis“. Lėktuvą sudaro ir ginkluotė, elektronika, avionika. Net naujausiems šiems rusų lėktuvams yra toli toli iki senutėlių F-15“, – aiškino karinių oro pajėgų vadas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius