Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO generalinis sekretorius pasveikino prasidėjusias Aljanso ir Afganistano derybas dėl ateities

NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas pasveikino prasidėjusias Aljanso ir Afganistano derybas, per kurias bus nuspręsta, koks bus NATO vaidmuo ir kiek pajėgų liks šalyje po 2014 metų. Šių derybų rezultatai lems ir tolesnį Lietuvos karių dalyvavimą misijoje Afganistane.
Andersas Foghas Rasmussenas
Andersas Foghas Rasmussenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Derybas šeštadienį pradėjo Aljanso vyriausiasis civilinis atstovas ambasadorius Mauritsas Jochemsas ir Afganistano nacionalinio saugumo patarėjas dr. Ranginas Dadfaras Spanta, pranešė NATO.

NATO žvalgybinis orlaivis AWACS Afganistane
NATO žvalgybinis orlaivis AWACS Afganistane

Per derybas turi būti apibrėžtas NATO vaidmuo ir nustatytas Afganistane liksiantis karių skaičius po 2014 metų. Per derybas suderintos pozicijos bus įtvirtintos sutartyje.

Panašią sutartį sutartį su Afganistanu turės pasirašyti ir JAV.

„Karinių pajėgų statuso susitarimas (angl. – The Status of Forces Agreement) yra svarbi teisinės bazės dalis, reikalinga tolesnei NATO misijai, skirtai mokyti, patarti ir padėti Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms po 2014 m. Dėl tokios sutarties buvo sutarta dar 2012 m. aukščiausiojo lygio NATO vadovų ir Afganistano vyriausybės susitikime Čikagoje“, – teigiama A.F.Rasmusseno pranešime.

Afganistano derybų dėl ateities su vakariečiais buvo laukiama ir Lietuvoje

15min.lt primena, kad be šio NATO ir panašaus JAV vyriausybės susitarimo su Afganistano valdžia, po 2014 m. šioje šalyje nebegalėtų likti vakariečių karinių pajėgų, skirtų mokyti ir patarti šalies saugumo bei karinėms struktūroms.

Kol nebuvo pradėtos derybos, neaiškumas vyravo ir tarp Lietuvos kariškių bei politikų, sprendžiančių dėl tolesnio Lietuvos karių buvimo šioje šalyje.

Jau žinoma, kad savo misiją Afganistane 2014 m. baigs šiuo metu Kandahare dislokuoti Oro pajėgų mokymo grupės kariai. Tačiau kartu su jais šiuo metu Afganistano pietuose taip pat dislokuotas Specialiųjų operacijų eskadronas „Aitvaras“, vadavietėse regionuose ir Tarptautinių saugumo pajėgų štabuose tarnauja keli karininkai, Kabule tarnauja Lietuvos specialiosios misijos apsaugos grupė.

Vokiečių karinė technika bazėje greta Mazari Šarifo
Vokiečių karinė technika bazėje greta Mazari Šarifo

„Mes laukiame Afganistano vyriausybės ir amerikiečių susitarimo dėl tolimesnio amerikiečių buvimo ir jų skaičiaus Afganistane pasirašymo. Tuo pačiu seks ir susitarimas, kiek NATO pajėgoms bus leidžiama būti, koks bus karių skaičius“, – prieš kelias dienas 15min.lt skrisdamas iš Afganistano sakė Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. Arvydas Pocius.

Lietuvos kariuomenės vadas per savo vizitą Afganistane prieš savaitę apsilankė greta Mazari Šarifo miesto įsikūrusioje Tarptautinių saugumo pajėgų (ISAF) Šiaurės regioninėje vadavietėje ir čia susitiko su jos vadu Vokietijos generolu majoru Jorgu Vollmeriu.

Vokiečių karinė technika bazėje greta Mazari Šarifo
Vokiečių karinė technika bazėje greta Mazari Šarifo

Karinėje bazėje greta Mazari Šarifo, kur įsikūrusi vadavietė, dislokuoti ne tik Vokietijos kariai, bet ir latviai, norvegai, švedai, amerikiečiai, kitų šalių atstovai.

Kaip vėliau sakė 15min.lt sakė Lietuvos kariuomenės vadas, buvo kalbama apie galimą kai kurių Lietuvos štabo karininkų perkėlimą į šį regioną.

„Po šio susitikimo aš jau turiu savo nuomone. Bet viską dar reikės aptarti mūsų Jungtiniame Štabe ir su Krašto apsaugos ministerijos vadovais. Bet greičiausiai šių minčių teks atsisakyti, nes kol kas visiškai neaišku, kada prasidės Afganistano derybos su amerikiečiais ir NATO. Neaišku ir kokie bus susitarimai“, – vos prieš savaitę sakė gen. ltn A.Pocius.

Šeštadienį prasidėjus deryboms tarp NATO ir Afganistano, manoma, kad dabar priklausomai nuo rezultatų ir pasiektų susitarimų, priklausys ir tolesnio Lietuvos dalyvavimo misijoje Afganistane po 2014 m. perspektyvos.

Vokiečių karinė technika bazėje greta Mazari Šarifo
Vokiečių karinė technika bazėje greta Mazari Šarifo

Didžiąją dalį savo karinių pajėgų Lietuva iš Afganistano išvedė šį rudenį, baigusi vadovavimą Goro provincijos atkūrimo grupėje. Šiuo metu Afganistane belikę kiek daugiau nei 100 Lietuvos karių. Kitų metų pavasarį jų čia dar labiau sumažės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius