Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 07 /18:48

NATO stabdo bendradarbiavimą su Rusija

NATO nutraukia bendradarbiavimą su Rusija. Tai Ukrainoje pranešė Kijeve viešintis Šiaurės Atlanto aljanso generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas. Jis taip pat pažadėjo paramą Ukrainai Rusijos agresijos akivaizdoje ir paragino Maskvą atitraukti savo pajėgas nuo Ukrainos sienos.
Andersas Foghas Rasmussenas
Andersas Foghas Rasmussenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„NATO stabdo bendradarbiavimą su Rusijos Federacija, stiprina kolektyvinę gynybą siekiant apsaugoti visas NATO nares“, – news.liga.net cituoja A.F.Rasmusseną.

A.F.Rasmussenas pabrėžė, kad aljansas turi pakankamai karinės jėgos, kad apsaugotų savo nares. „Tačiau neteisėtas, nelegalus Rusijos elgesys sukūrė visiškai naują situaciją Europoje, kalbant apie saugumą. Mes turime prie jos prisitaikyti. Nuo Šaltojo karo pabaigos, daugiau nei 20 metų, mes dėjome daug pastangų, išteklių tam, kad sukurtume konstruktyvią partnerystę su Rusija. Tačiau matome, kad Rusija NATO nemato kaip partnerės“, – sakė jis.

Nuo Šaltojo karo pabaigos mes dėjome daug pastangų, išteklių tam, kad sukurtume konstruktyvią partnerystę su Rusija. Tačiau matome, kad Rusija NATO nemato kaip partnerės, - sakė NATO vadovas

NATO Ukrainai ginklų duoti negalėtų 

NATO pasirengusi paremti Ukrainą atsiųsdama patarėjų ir suteikdama kitokią pagalbą, sakė A.F.Rasmussenas. Tačiau jis pabrėžė, kad net ir atviro karo su Rusija metu NATO, kaip organizacija, negalės Ukrainai atsiųsti ginklų. Sprendimą dėl tokios paramos kiekviena NATO narė turės priimti pati.

Paklaustas, kaip NATO padėtų Ukrainai, jeigu Rusija įsiveržtų į ją,A.F.Rasmussenas atsakė: „Tolimesnė Rusijos invazija į Ukrainą – vis dar hipotetinis klausimas. Mes stengiamės neatsakinėti į hipotetinius klausimus“.

Jis sakė esantis tikras, kad tarptautinė bendruomenė veiks ryžtingai, jeigu Rusija imsis tolimesnių žingsnių Ukrainoje. „Kalbant apie NATO, mes su Ukraina jau aptarėme būdus, kaip stiprinti mūsų karinį bendradarbiavimą Ukrainos karius aktyviau įtraukiant į NATO pratybas“, – kalbėjo NATO vadovas.

Šiandien yra puolama Ukrainos laisvė ir ateitis

Šiandien yra puolama Ukrainos laisvė ir ateitis, pareiškė NATO generalinis sekretorius. „Kiekviena šalis turi teisę rinktis savo pačios užsienio politiką be užsienio įsikišimo. NATO visokeriopai gerbia tą teisę, bet šiandien yra puolama Ukrainos laisvė ir ateitis“, – žurnalistams pridūrė A.F.Rasmussenas po susitikimo su Ukrainos lyderiais.

„Užuot deeskalavusi konfliktą, Rusija toliau destabilizuoja Ukrainą“, – sakė jis.

„Raginu Rusiją eiti bendru keliu į taiką, atitraukti karius nuo sienos“, – pridūrė NATO vadovas.

A.F.Rasmussenas, kalbėdamas Kijeve po to, kai NATO trečiadienį pranešė, kad Rusija prie sienos su Ukraina sutelkė 20 tūkst. karių ir gali planuoti antžeminę invaziją į kaimyninę valstybę, pabrėžė, kad Maskva „neturėtų naudoti taikdarystės kaip dingsties kariauti“.

Liepos 17 dieną įvykusi Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofa buvo Rusijos „beatodairiškos“ politikos remti separatistus ir siekti destabilizuoti padėtį Ukrainoje tragiška pasekmė, sakė NATO vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius