Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO vado Europoje pavaduotojas Adrianas Bradshaw: „NATO Baltijos šalyse yra pasirengusi sulaikyti bet kokią grėsmę“

Pirmadienį Vilniuje lankėsi NATO Sąjungininkų pajėgų Europoje vyriausiojo vado pavaduotojas (angl. DSACEUR - Deputy Supreme Allied Commander Europe) generolas Adrianas Bradshaw. Jis susitiko su krašto apsaugos ministru Juozu Oleku ir Lietuvos kariuomenės vadu generolu leitenantu Arvydu Pociumi, Lietuvos kariuomenės atstovais.
Arvydas Pocius ir Adrianas Bradshaw
Arvydas Pocius ir Adrianas Bradshaw / T. Pakalniškio nuotr.

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime spaudai, ministras J. Olekas susitikime  akcentavo padidėjusį karinį aktyvumą Kaliningrado srityje  J. Olekas taip pat informavo, kad neseniai lenkėsi Ukrainoje ir atarė su Ukrainos gynybos ministru saugumo situaciją Ukrainoje, galimą Lietuvos paramą stiprinant Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.

NATO sąjungininkų pajėgų Europoje vyriausiojo vado pavaduotojas gen. A. Bradshaw sakė, kad NATO imasi visų reikiamų priemonių, reaguojant į įvykius prie rytinių NATO sienų. „Aš atvykau čia  tam, kad užtikrinčiau,  jog NATO sutarties kolektyvinės 5 straipsnis galioja.  Tai visiems akivaizdu ir tuo niekas neabejoja. Aš noriu pabrėžti, kad Aljansas artimiausiu metu peržiūrės savo planus, siekdamas sustiprinti kolektyvinę gynybą ir padidinti NATO pajėgų reagavimą“, – sakė generolas. 

Susitikime generolas pažymėjo, kad atsižvelgiant į Ukrainos nestabilią saugumo situaciją, NATO, siekdama nuraminti savo sąjungininkes ir sustiprinti kolektyvinį pasirengimą, stipriai padidino Sausumos, jūrų bei oro pajėgų karių skaičių Baltijos regione

Jis taip pat pabrėžė, kad Baltijos šalys turi išplėsti ir sustiprinti savo karinį bendradarbiavimą,  kad  galėtų geriau pasirengti kolektyvinės gynybos scenarijams.

Susitikime generolas pažymėjo, kad atsižvelgiant į Ukrainos nestabilią saugumo situaciją, NATO, siekdama nuraminti savo sąjungininkes ir sustiprinti kolektyvinį pasirengimą, stipriai padidino Sausumos, jūrų bei oro pajėgų karių skaičių Baltijos regione. 

Nuo gegužės 1-osios per naują Baltijos oro policijos misijos rotaciją Lietuvos, Latvijos  ir Estijos oro erdvėje patruliuos 12 NATO sąjungininkų   naikintuvų, t.y.  tris kartus daugiau nei iki šiol.  Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose  bus dislokuoti keturi naikintuvai MiG-29 ir keturi Jungtinės Karalystės karinių oro pajėgų naikintuvai „Eurofighter Typhoon“.  Danija suteiks papildomus keturis orlaivius  F-16, jie patruliuos iš Estijos karinių oro pajėgų bazės Amaryje. Estijoje. 

Pasak generolo A. Bradshaw,  Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazė Šiauliuose vaidina pagrindinį vaidmenį siekiant išlaikyti Baltijos valstybių oro erdvės saugumą

Pasak generolo A. Bradshaw,  Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazė Šiauliuose vaidina pagrindinį vaidmenį siekiant išlaikyti Baltijos valstybių oro erdvės saugumą, o padidintas naikintuvų skaičius Lietuvos padangėje yra stiprus NATO Aljanso sanglaudos įrodymas," – sakė generolas, pabrėžęs, kad aktyvesnis NATO vaidmuo Baltijos šalyse siunčia aiškią žinią, kad NATO yra pasirengusi susitikti ir sulaikyti bet kokią grėsmę.   

Vyriausiojo sąjungininkų pajėgų Europoje vado pavaduotojas pabrėžę, kad  Lietuva yra svarbi NATO dalis ir jos indėlis į NATO operacijas yra  labai gerai vertinamas. Svečias pažymėjo, kad Lietuva, būdama nedidelė valstybė, stipriai prisideda prie  NATO operacijų. Generolas A.  Bradshaw taip pat pabrėžė, kad Lietuvos įsipareigojimai, atsižvelgiant į šalies ginkluotųjų pajėgų dydį, yra itin  reikšmingi. „Džiaugiuosi Lietuvos Vyriausybės sprendimu toliau didinti išlaidas gynybos pajėgumams,“ –  sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius