-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„New York Post“: „Pokalbių įrašai atskleidė Vladimiro Putino melą“

JAV dienraštis „New York Post“ kaip didelę naujieną skelbia tai, kas buvo aišku ir taip: kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas meluoja teigdamas, esą Rusijos kariai Ukrainoje nekariauja. Rugpjūčio mėnesį 80 Rusijos karių žuvo Ukrainoje po nesėkmingos karinės operacijos. Pskovo desantininkų žūties aplinkybes atskleidžia viešu tapęs įvykių dalyvio liudijimas.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pskovo desantininkų būrio nariai žuvo rugpjūčio pabaigoje šalia Luhansko. Įrašyti pokalbiai atskleidžia, kad jie į Ukrainą buvo pasiųsti savo vadovybės. 76-osios Pskovo desantininkų divizijos kariai patys kreipėsi į žurnalistą Levą Šlosbergą prašydami paviešinti šiuos faktus. Vėliau žurnalistas buvo užpultas ir sumuštas.

Liko dešimt gyvų

Žinojau, kur mus veš. Žmonai taip ir pasakiau: „Važiuoju kariauti.“ Vadai mums nieko neaiškino. Sakė tik tai, kad važiuojam į pratybas, – pasakojo Pskovo desantininkas.

„Ėjom ir ieškojome ukrainiečių. Pasiekėm pievą. Ten saulėgrąžos. Prasidėjo apšaudymas. 80 mūsiškių žuvo. Man sakė, kad tik 10 liko gyvų“, – Rusijos desantininko žodžius cituoja JAV leidinys.

Paklaustas, ar žinojo, kur bus vežamas, karys tai patvirtina: „Žinojau, kur mus veš. Žmonai taip ir pasakiau: „Važiuoju kariauti.“ Vadai mums nieko neaiškino. Sakė tik tai, kad važiuojame į pratybas.“

Rugpjūčio pabaigoje Ukrainos gynybos ministerija savo tinklalapyje pranešė, kad Ukrainos kariams pavyko sunaikinti tris priešininko tankus, perimti karinės technikos ir nukauti priešininko karių. Rusija neigė tokio susirėmimo faktą.

Skyrė karinį apdovanojimą

Nepaisant oficialios pozicijos V.Putinas divizijai skyrė vieną aukščiausiųjų karinių apdovanojimų – caro generalisimo Aleksandro Suvorovo ordiną. Apdovanojimas skirtas už „sėkmingai baigtą karinę misiją ir drąsą bei divyriškumą“, nors oficialiai Rusija su niekuo nekariauja.

Nuotr. iš „Live Journal“/Pskovo desantininkai, išnykę be pėdsakų
Nuotr. iš „Live Journal“/Pskovo desantininkai, išnykę be pėdsakų

Žurnalistas L.Šlosbergas bandė susisiekti su žuvusiojo desantininko Leonido Kičatkino našle Oksana. Ji savo paskyroje socialiniame tinkle pranešė apie vyro laidotuves, tačiau sulaukusi žurnalisto klausimo pranešimą ištrynė. Vietoje jo atsirado įrašas: „Mano vyras gyvas ir jam viskas gerai.“

Šią istoriją 15min.lt skelbė prieš kelias savaites.

Kai žurnalistas paskambino į Oksanos namus, telefoną pakėlė vyras, kuris apsimetė jos vyru. Žurnalistui apie apšaudymą pranešęs desantininkas tarnavo kartu su L.Kičatkinu ir patvirtino, kad savo akimis matė jo žūtį.

400 žuvusių ir sužeistų

Karių motinų komiteto duomenimis, apie 400 Rusijos karių žuvo arba buvo sužeisti Ukrainoje.

L.Šlosbergas buvo užpultas šalia kapinių, kuriose palaidoti Ukrainoje žuvę Rusijos desantininkai. Rugpjūčio 29 d. jis buvo užpultas dar kartą. Užpuolimo dieną pasirodė žurnalisto straipsnis, kuriame buvo įvardytos žuvusiųjų pavardės.

Po šios publikacijos iš visos Rusijos ėmė plūsti informaciją apie slaptas desantininkų laidotuves. Karių motinų komiteto duomenimis, apie 400 Rusijos karių žuvo arba buvo sužeisti Ukrainoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai šalia Ukrainos sienos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai šalia Ukrainos sienos

Oficialios Rusijos institucijos pateikė kelias įvykių versijas. Nuo teiginių, kad Rusijos karių Ukrainoje nėra, iki versijos, kad Rusijos kariai Ukrainos sieną kirto per klaidą. Iki šiol V.Putinas neigia Rusijos dalyvavimą kare su Ukraina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius