Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pabradės poligone – JAV šarvuočiai, bundesvero žvalgai ir kitos NATO pajėgos

Karo policijos pareigūnas pirštu parodo, kad automobilį kuo skubiau turime pastatyti šalikelėje prie blokposto, nes stovime ant kelio, kuriuo tuoj pralėks karinė kolona. Po kelių akimirkų iš Pabradės poligono gilumos pradeda slinkti šarvuoti transporteriai M113, vikšrais agresyviai kandžiojantys plentą, sunkvežimiai „MB Unimog” ir visureigiai, kuriuose sėdi rūstūs karininkai.
Karinės pratybos „Geležinis kardas“
Amerikiečių pėstininkų kovos mašina „Bradley“ pirmadienį rems lietuvių puolimą. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Penktadienio rytą Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono kariai buvo pirmieji, kurie išvyko į improvizuoto mūšio vietą. Jie užims pozicijas miške prie Pabradės, įrengs vadavietę ir lauks atriedančių šarvuočių.

Generolo Silvestro Žukausko poligone penkių NATO šalių kariai treniravosi vykdyti puolimą, per kurį lietuvių pėstininkus rems šarvuota sąjungininkų technika.

Tai – dalis karinių pratybų „Geležinis kardas 2014“ (Iron Sword – angl.k.). Šią savaitę Lietuvos, Amerikos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir Vengrijos kariai treniravosi Pabradės poligone, o Estijos, Kanados, Čekijos ir Liuksemburgo – Gaižiūnų poligone. Jau pirmadienį šios dvi grupės susijungs – Gaižiūnuose buvusios pajėgos persikels į Pabradę ir užims gynybines pozicijas Generolo Silvestro Žukausko poligone, o juos atakuos lietuviai, amerikiečiai, vokiečiai, britai ir vengrai.

Kitą savaitę Pabradėje kausis apie 1 500 karių iš devynių NATO šalių. Tai bus vienos iš didžiausių Lietuvoje rengiamų karinių pratybų.

Stebėjome pasirengimą didžiajam susirėmimui.

Lietus purškė neilgai, tačiau užteko, kad miškas taip sultingai pažaliuotų ir taip pakviptų spygliais, kad vaizdą būtų godžiai prariję filmų kūrėjai, ieškantys girios, kurioje galėtų apgyvendinti mitologines būtybes. Tylu, girdžiu, kaip kažkur žalioje dulksnoje urzgia amerikiečių pėstininkų kovos mašina „Bradley“. Susirangiusi pamiškėje kaip snaudžiantis drakonas. Arba Miško brolio sapnas, užmigus ant rasotų samanų.

„Čia toks iššūkis. Vaikinai varžosi, kuris ilgiau sugebės išsilaikyti“, – juokdamasis paaiškina amerikietis leitenantas, kai sustojame prie pietaujančių karių, iššokusių iš „Bradley“. Du amerikiečiai rankomis ir kojomis apsikabinę pušies kamieną kabo žemyn galva. Lažybas laimėjo vaikinas, kuris šitaip išsilaikė 8 minutes.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Karinės pratybos „Geležinis kardas“
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Karinės pratybos „Geležinis kardas“

Sušnypščia racijos ir amerikiečiai gauna įsakymą pajudėti iš susitelkimo rajono.

Kariai susirenka šiukšles ir daiktus, susimeta į pravirą „Bradley“ galą ir patys įlipa į pėstininkų kovos mašinas. Tuoj prasidės puolimas, per kurį Amerikos Sausumos pajėgų 1-osios kavalerijos divizijos ir 173-ios oro desanto brigados kariai turės paremti atakuojančius lietuvių pėstininkus. Į mūsų šalį jie atsivežė septynias pėstininkų kovos mašinas „Bradley“ ir dvi „Stryker“.

Tą penktadienį ataka vyko lėtai, kiekvienas veiksmas buvo kruopščiai derinamas. Taip buvo todėl, kad gynybinėse pozicijose nebuvo gyvos dvasios – juk nekariausi prieš švilpiantį laukų vėją. Kariai, kurie pirmadienį turės atremti šarvuotą puolimą, dar neatvyko, todėl Pabradėje sutelktos pajėgos savaitgalį šlifuoja puolimo planą.

Vokiečių žvalgų grupė susirenka aplink šarvuotį FENNEK, ant kurio galo priklijuotas puolimo planas. Vadas kažką nubraižo kreida, tačiau purškiantis lietus priverčia linijas tįsti lyg ašaras. Apsitarę žvalgai sušoka į šarvuočius ir pajuda iš susitelkimo rajono į vietą, kur bus vykdomas puolimas.

Vokietijos ir Didžiosios Britanijos žvalgai pirmieji turės iššukuoti miško kelius, kuriais judės puolimo pajėgos. Po to, į ataką pakils Lietuvos pėstininkai, o juos iš pamiškės dengs vengrų ir amerikiečių technika.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Karinės pratybos „Geležinis kardas“
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Karinės pratybos „Geležinis kardas“

Vokiečių šarvuotis FENNEK smėlėtu miško taku rieda taip tyliai, kaip slenka medžiojanti katė. Atrodo, kad tas galingo šarvuočio sėlinimas atspindi visus Vokietijos karius – jie yra tylūs ir vengia dėmesio. Be leidimo draudžiama fotografuoti vyrus su ginklais arba jų veidus stambiu planu.

Taip yra todėl, kad du pasauliniai karai smarkiai pakeitė šalies visuomenę – antimilitaristinės nuotaikos yra tokios stiprios, kad ginkluotų vokiečių nuotraukos gali sukelti vos net skandalą. Teigiama, kad Vokietijos kariai netgi sulaukia grasinimų, jeigu viešojoje erdvėje pasirodo jų atvaizdai.

Visiškai kitokie yra vengrai – šie kariai labiau primena nuolat pokštaujančius ir dėmesį mėgstančius amerikiečius. Lietuvos kariai pasakojo, kad vengrai prašė surinkti visas jų nuotraukas, darytas per pratybas, ir padovanoti prisiminimui.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Karinės pratybos „Geležinis kardas“
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Karinės pratybos „Geležinis kardas“

Vengrijos armijos rusiški ratiniai šarvuočiai BTR-80 ir BTR-80AM išsidėstę plačiame miško kelyje, per kurį į puolimo vietą tekės visa šarvuota upė. Netrukus į šitą platų, vikšrų smarkiai išmaurotą kelią įvažiuoja vokiečių žvalgai ir amerikiečių pėstininkų kovos mašinos „Bradley“ ir „Stryker“. Trijų šalių pajėgos susijungia ir pajuda puolimo vietos link, kur pozicijas jau yra užėmę Lietuvos kariai.

Mūsų pėstininkai pirmieji atakuos gynybines pozicijas poligono kalvose, o amerikiečiai ir vengrai juos rems šarvuočių ugnimi.

Po kelių akimirkų pasigirsta sprogimai. „Tai artilerijos paruošimas prieš puolimą“, – paaiškina Lietuvos karininkas, vedžiojantis mus po susitelkimo rajoną. Kol kas aidi tik tie keli sprogimai – juk tai tik treniruotė prieš rimtą susirėmimą. Sprogimų dūmai ir kurtinantys griausmai užguls Pabradę pirmadienį, kai prasidės didžioji karinių pratybų „Geležinis kardas 2014“ dalis.

Skaičiai ir faktai

* „Geležinis kardas“ tai – Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų organizuojamos tarptautinės pratybos, kurios yra NATO karinio rengimo ir pratybų organizavimo programos dalis.

* Lietuvoje rengiamos pirmą kartą, tačiau ateityje planuojama organizuoti kasmet.

* Pagrindinis tikslas – treniruoti NATO jungtinių karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą, pasirengimą vykdyti gynybines ir puolamąsias operacijas.

* Vienas iš tikslų – treniruoti Lietuvos kariuomenės nekinetinių operacijų karius vykdyti netiesioginio poveikio operacijas civilinėje aplinkoje

* Taip pat – treniruotis vykdyti priimančios šalies paramą ir tobulinti procedūras sąjungininkų atvykimui į Lietuvos teritoriją.

* Dalyvauja pajėgos iš Lietuvos, Čekijos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės, Kanados, Liuksemburgo, Vengrijos ir Vokietijos.

* Liuksemburgo, Vengrijos ir Vokietijos kariuomenių kariai pirmą kartą dalyvauja Lietuvoje rengiamose pratybose.

* Pratybose iš viso dirba per 1900 karių.

* Lapkričio 10-13 dienomis Generolo S.Žukausko poligone bus vykdomo didelės puolamosios ir gynybinės operacijos, per kurias susigrums apie pusantro tūkstančio karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius