Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pažintis su Lietuvos kariuomenėje naudojamais snaiperių ginklais

Ketvirtadienį Gaižiūnų poligone prie Ruklos akies taiklumą varžybose išbandys snaiperiai. Tarpusavyje varžysis ne tik kariuomenės, bet ir kitų tarnybų taikliausi šauliai. Ta proga 15min.lt pasidomėjo, kokius ginklus naudoja Lietuvos kariuomenės snaiperiai.
Snaiperis su stambaus kalibro „Barrett 82 A-1“
Snaiperis su stambaus kalibro „Barrett 82 A-1“ / Lietuvos kariuomenės nuotr.

Snaiperiai ketvirtadienį susigrums dviejuose ginklų kategorijose – snaiperinių ginklų kategorijoje (jai priskiriami ginklai, gaminami gamykloje specialiai snaiperiams) ir modifikuotų šaulių ginklų kategorijoje (jai priskiriami visi pusiau automatiniai ne snaiperiniai ir ne sportiniai šautuvai su optiniu taikikliu).

Snaiperis yra specialiai apmokytas žmogus, kuris turi pataikyti į nutolusį taikinį naudodamasis ginklu su optiniu taikikliu. Dažniausiai atlikdamas užduotį snaiperis turi likti nepastebėtas net ir keisdamas savo pozicijas. Tad jis turi būti ir geras maskuotės specialistas.

Žodis snaiperis kilęs iš angliško „snipe“. Šiuo žodžiu vadinamas nedidelis paukštelis, lietuviškai žinomas perkūno oželio vardu. Tačiau angliškas žodis „snipe“ turi kitų reikšmių. Tarp jų – „šaudyti iš už priedangos“, „šūvis iš už priedangos“.

Kadangi šaunamą į smarkiai nutolusį taikinį, snaiperis turi neklysdamas apskaičiuoti kulkos trajektoriją, kuri gali kisti nuo vėjo greičio ir krypties bei daugybės kitų faktorių. Todėl jis privalo puikiai išmanyti ir savo ginklo technines charakteristikas.

Tad kokius ginklus naudoja Lietuvos kariuomenės snaiperiai?

Pateikdama informaciją apie naudojamus ginklus, kuria pasinaudojo ir 15min.lt, Lietuvos kariuomenė viešai skelbia penkių naudojamų šautuvų duomenimis.

Snaiperinis šautuvas FR F-2

Šis ginklas gaminamas Prancūzijoje nuo 1984 m. FR F-2 yra ankstesnio modelio FR F-1, gaminto nuo 1966 m. iki 1980 m., patobulinta versija. Nuo savo pirmtako FR F-2 skiriasi tuo, kad dvikojė atrama yra perkelta iš ginklo priekinės dalies arčiau šaulio. Tai padaryta tam, kad ginklas būtų stabilesnis šūvio metu, be to, atrama yra tvirtesnė.

Šautuvo vamzdis padengtas plastiku, kuris izoliuoja vamzdžio po šūvio skleidžiamą šilumą (dėl to sunkiau snaiperį aptikti termosensoriais) ir apsaugo nuo įkaitusio vamzdžio kylančių garų, galinčių sutrukdyti tiksliai prisitaikyti. Yra galimybė papildomomis medinėmis plokštelėmis pailginti šautuvo buožę. Ant buožės įtaisyta skruosto atrama.

Šis šautuvas pertaisomas ranka po kiekvieno šūvio.

Lietuvos kariuomenės nuotr./Snaiperinis aautuvas FR F-2
Lietuvos kariuomenės nuotr./Snaiperinis šautuvas FR F-2

FR F-2 skirtas pavieniams priešų kariams naikinti. Šis snaiperinis šautuvas iki šiol yra standartinis snaiperio ginklas Prancūzijos kariuomenėje.

Šautuvo kalibras – 7,62 mm, jo dėtuvėje telpa 10 šovinių, efektyvaus šūvio nuotolis – 800 metrų.

Snaiperinis šautuvas „Gol Sniper“

Šis ginklas gaminamas Vokietijoje „Gol-Matic GmbH” Gottfriedo Prechtlio precizinių ginklų dirbtuvėse.

„Gol sniper” šautuvai kuriami „Mauser” sistemos pagrindu pagal individualius klientų užsakymus. Gaminami trys baziniai modeliai. „Gol-Sniper S” – su „Sako” firmoje gaminamais mechanizmų elementais, „Gol-Sniper Magnum” panaudotos „Mauser” mechaninės dalys, gaminamos Prechtlio dirbtuvėse, ir modelis „Gol-Sniper 04“ su paties Prechtl’io originalios konstrukcijos mechanine šautuvo dalimi.

Visi „Gol sniper” modeliai pasižymi patikimumu ir tikslumu. Šie ginklai gaminami rankiniu būdu nenaudojant pigių technologijų (liejimo, štampavimo ir pan.), todėl ginklo gamybos sąnaudos yra didelės, bet gera kokybė.

„Gol sniper” šautuvams pagaminti naudojami aukštos kokybės „Lothar Walter” gamybos vamzdžiai, šaltos deformacijos būdu gaminami iš aukštos kokybės plieno su chromo, nikelio ir molibdeno priemaiša.

„Gol sniper” turi specialios konstrukcijos medinę ar plastikinę buožę ir uoksą, kurie amortizuoja šūvio metu susidarančią vibraciją, tokiu būdu padidindami šaudymo tikslumą. „Gol sniper” buožė turi reguliuojamas dalis, jas galima nustatyti į šauliui ergonomiškiausią padėtį. Uokso priekinėje dalyje įtaisytos reguliuojamos atraminės kojelės.

Lietuvos kariuomenės nuotr./Snaiperinis aautuvas Gol Sniper
Lietuvos kariuomenės nuotr./Snaiperinis šautuvas „Gol Sniper“

„Gol sniper” nėra automatinis šautuvas, jis pertaisomas ranka po kiekvieno šūvio.

Šis ypač tikslus ir patikimas ginklas dažniausiai naudojamas šaudymo į taikinius vidutiniais ir dideliais nuotoliais sportinėse varžybose, taip pat jį naudoja specialiosios paskirties policijos padaliniai ir antiteroristiniai padaliniai. Šis ginklas skirtas pavieniams priešų kariams naikinti.

Priklausomai nuo komplektacijos, šautuvas gali sverti apie 6 kg. Į dėtuvę telpa penki šoviniai, tačiau galima komplektacija ir su didesne dėtuve. Efektyvus šūvio nuotolis – apie 1 km.

Snaiperinis šautuvas H&K MSG-90A1

MSG 90 A-1 – Vokietijoje „Heckler&Koch” ginklų gamybos įmonėje gaminamas snaiperinis šautuvas. Jo prototipas yra anksčiau policijos ir antiteroristiniams padaliniams gamintas snaiperinis šautuvas PSG-1. Šis ginklas buvo pritaikytas policijos poreikiams. Kariuomenės snaiperiams jis buvo per sunkus, pernelyg jautrus išoriniam poveikiui, jo šūvio nuotolis specialiai buvo sumažintas (pritaikytas miesto sąlygoms).

PSG-1 šautuvo konstrukcijos pagrindu tapo automatinis šautuvas G-3. Snaiperinio šautuvo automatikos veikimas, kaip ir G-3, pagrįstas pusiau laisvos spynos atatranka, vamzdžio užsklendimo būdas – pusiau laisva spyna (ritinėliais). Skirtingai nei G-3, PSG-1 neturi automatinės ugnies režimo, šiam ginklui gaminti naudojamas specialus šaltos deformacijos būdu pagamintas sunkus vamzdis su poligonalinėmis graižtvomis, speciali reguliuojamo ilgio plastikinė buožė su reguliuojamo aukščio skruosto atrama, reguliuojamas nuleistukas, laikiklis optikai tvirtinti ir kiti snaiperiniam šautuvui būtini aksesuarai.

1987 m. buvo sukurta kariuomenės poreikiams pritaikyta šio ginklo versija MSG-90. Šis ginklas už PSG-1 lengvesnis dviem kilogramais, vamzdis sutrumpintas penkiais centimetrais. Palengvintos ir plastikinės dalys – uoksas ir reguliuojama buožė. Įtaisytas dvikojės atramos laikiklis, NATO standartus atitinkantis optinio taikiklio laikiklis. Standartinis MSG-90 optinis taikiklis leidžia prisitaikyti 1 tūkst. metrų atstumu.

Lietuvos kariuomenės nuotr./Snaiperinis aautuvas H&K MSG-90A1
Lietuvos kariuomenės nuotr./Snaiperinis šautuvas H&K MSG-90A1

Po kelių metų buvo pradėtas gaminti patobulintas modelis MSG-90A1(DMR). Šis modelis yra su papildomu mechaniniu taikikliu, vamzdis turi liepsnos slopintuvą, kurį prireikus galima pakeisti duslintuvu. Įtaisytas tūtų atmuštuvas – tai suteikia galimybę šaudyti nuo kairiojo peties.

MSG-90A1 yra kariuomenės snaiperio ginklas, skirtas pavieniams priešų kariams naikinti.

Šautuvo kalibras – 7,62 mm, dėtuvėje, priklausomai nuo modifikacijos, telpa 5 arba 20 šovinių, efektyvaus šūvio nuotolis – 1 km.

Snaiperinis šautuvas „Sako TRG 22"

„Sako TRG” šautuvai pradėti gaminti 1992 m. Suomijoje, „Sako” ginklų gamybos įmonėje. Šioje nuo prieškario veikiančioje įmonėje gaminami aukštos kokybės koviniai, medžiokliniai, sportiniai ginklai ir šaudmenys.

Pirmieji „Sako TRG” modeliai TRG 21 ir TRG 41, be keleto smulkių detalių, skyrėsi tiktai naudojamo šovinio galingumu ir kalibru. „Sako TRG 21” naudojo standartinį 7.62 x 51 mm NАТО (.308 Winchester) šovinį, o TRG 41 – galingesnius .300 Winchester magnum arba .338 Lapua tipo šovinius.

Šautuvas turi aukštos kokybės plieno šaltos deformacijos kalimo vamzdį. TRG šautuvų buožės ir uoksai gaminami iš plastiko (poliuretano) su aliuminio karkasu. Skruosto ir peties atramas galima sureguliuoti pagal kiekvieno šaulio individualius poreikius. Taip pat yra atraminės kojelės, kurių aukštį galima reguliuoti ar visai jas nuimti.

Nuėmus ugnies slopintuvą, galima pritvirtinti duslintuvą. Dėtuvė dėžutės pavidalo. Šautuvas pertaisomas rankiniu būdu po kiekvieno šūvio.

Šių šautuvų gamyba buvo nutraukta apie 2000 m., kai buvo pradėti gaminti patobulinti šių šautuvų modeliai TRG 22 ir TRG 42. Naujesni modeliai nuo savo pirmtakų skiriasi tik pagerinta buožės ir atraminių kojelių konstrukcija bei keletu kitų aksesuarų.

Lietuvos kariuomenės nuotr./Snaiperinis aautuvas Sako TRG 22

„Sako TRG” skirtas pavieniams priešų kariams naikinti. Šie šautuvai pasižymi puikiu tikslumu ir patikimumu atšiauriomis sąlygomis. „Sako” gaminami snaiperiniai šautuvai naudojami įvairiose Europos kariuomenėse ir teisėsaugos struktūrose.

Šautuvas sveria, 4,7 kg, į jo dėtuvę telpa 10 šovinių, efektyvaus šūvio nuotolis – 800 metrų.

Stambaus kalibro snaiperio šautuvas „Barrett 82 A-1“

Stambaus kalibro snaiperio šautuvą „Barrett 82” 1982 m. sukūrė amerikiečių konstruktorius Ronnie Barrett’as. 1986 m. įkūręs įmonę „Barrett Firearms Company” jis pradėjo šio ginklo modifikuotos versijos 82 A-1 gamybą.

Pirmosios komercinės sėkmės „Barrett 82” A-1 gamintojai sulaukė 1989 m., kai šių šautuvų užsisakė Švedijos ginkluotosios pajėgos. Tačiau didžiausio pripažinimo sulaukta 1990–1991 m., kai JAV armijos Jūrų pėstininkų korpusas, vėliau ir kitos šios šalies kariuomenės rūšys, besiruošdamos karui Persijos įlankos regione, įsigijo kelis šimtus šautuvų „Barrett 82” A-1.

Šiam ginklui suteikta abreviatūra SASR – (Special Applications Scoped Rifle – Specialios paskirties šautuvas su optiniu taikikliu). Šiuo metu šis ginklas naudojamas daugelyje pasaulio kariuomenių.

„Barrett 82” A-1 užtaisomas 12,7 mm sunkiojo kulkosvaidžio šoviniu. Automatika veikia vamzdžio trumpos eigos principu, šaudo pavieniais šūviais. Ginklas turi atramines kojeles.

Be optinio taikiklio, yra ir paprastas mechaninis. Ginklą galima tvirtinti ant karinės technikos (visureigių, šarvuočių ir pan.).

Lietuvos kariuomenės nuotr./Stambaus kalibro snaiperio aautuvas Barrett 82 A-1
Lietuvos kariuomenės nuotr./Stambaus kalibro snaiperio šautuvas „Barrett 82 A-1“

Pagrindinė „Barrett 82” A-1 paskirtis – naikinti ir gadinti priešo techniką (automobilius, ryšio priemones, radarus, stovinčius lėktuvus bei sraigtasparnius ir pan.). Kita labai svarbi šio ginklo paskirtis – per saugų atstumą naikinti pavojingus sprogmenis.

Taip pat šis ginklas gali būti naudojamas gyviems taikiniams naikinti.

Šautuvo kalibras – 12,7 mm, neužtaisyto ginklo svoris – 14 kg, dėtuvėje telpa 10 šovinių, pradinis kulkos greitis – 853 m/s, maksimalus šūvio nuotolis – 2 km.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius