Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pentagonas siūlo radikaliai sumažinti JAV armiją

Pentagonas planuoja sumažinti JAV armiją daugiau nei aštuntadaliu – jos karių skaičius taptų mažiausias nuo laikotarpio prieš Antrąjį pasaulinį karą. Tai būtų aiškus signalas apie svarbius pokyčius po daugiau nei dešimtmetį trukusių sausumos karų.
JAV kariai skrenda sraigtasparniu „CH-47 Chinook“
JAV kariai / en.wikipedia.org/JAV kariškių nuotr.

Gynybos sekretorius Chuckas Hagelis rekomendavo sumažinti aktyviosios tarnybos karių, kurių dabar yra apie 520 tūkst., paliekant jų tik 440–450 tūkstančių.

Pirmadienį apžvelgdamas gynybos biudžeto projektą, Pentagono vadovas sakė, kad po karų Irake ir Afganistane kariuomenės vadai nebeplanuoja „vykdyti ilgų ir didelių stabilumo operacijų“.

Jeigu Kongresas patvirtintų šiuo planus, armija būtų sumažinta labiausiai nuo laikotarpio prieš 1940 metus, kai Amerika dar nebuvo smarkiai padidinusi savo pajėgų, prieš įsitraukdama į Antrąjį pasaulinį karą.

Siūlomas 13 proc. armijos sumažinimas būtų įvykdytas iki 2017 metų, vienas aukšto rango gynybos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP.

Šis žingsnis siejamas su sunkia JAV biudžeto padėtimi ir bus atliktas baigiantis daugelį metų trukusioms kovos su sukilėliais kampanijoms, per kurias armija buvo padidinta iki daugiau nei 566 tūkst. karių 2010 metais.

Išlaidų planas pirmąkart „visiškai atspindės“ atotrūkį nuo karo režimo, galiojusio 13 metų, sakė Ch.Hagelis, pridūręs, kad atėjo laikas „iš naujo nustatyti“ karines išlaidas, prisitaikant prie naujų laikų.

Šis žingsnis siejamas su sunkia JAV biudžeto padėtimi ir bus atliktas baigiantis daugelį metų trukusioms kovos su sukilėliais kampanijoms, per kurias armija buvo padidinta iki daugiau nei 566 tūkst. karių 2010 metais.

JAV kariai jau išvesti iš Irako, o prezidentas Barackas Obama pažadėjo užbaigti Amerikos karinį vaidmenį Afganistane iki šių metų pabaigos.

Pentagonas anksčia planavo sumažinti sausumos pajėgas iki maždaug 490 tūkst. karių.

Ch.Hagelis taip pat sakė, kad armijai pavaldi Nacionalinė gvardija ir rezervo pajėgos bus sumažintos 5 procentais.

Pentagonas daugelį metų planavo galimybę armijai dalyvauti dviejuose dideliuose karuose vienu metu, tačiau šios doktrinos buvo atsisakyta.

Tačiau netgi įvykdžius planuojamus apkarpymus, JAV armija išliks didžiausia pasaulyje, o Amerikos karinis biudžetas vis dar toli lenkia kitų valstybių išlaidas gynybai.

Nors armijos karių skaičius bus sumažintas, specialiųjų operacijų pajėgų narių skaičius bus padidintas iki 69 700. Dabar jų yra 66 000.

Biudžeto projekte taip pat siūloma nurašyti visus oro pajėgų turimus šturmo lėktuvus „Fairchild Republic A-10“, vadinamus „tankų žudikais“, ir atsisakyti nebenaudojamų žvalgybos lėktuvų „Lockheed U-2“, laikomų dar nuo 6-ojo dešimtmečio.

Kariuomenės vadai nusprendė daugiau investuoti į naujus modernius naikintuvus „Lockheed Martin F-35“ ir bepiločius žvalgybos lėktuvus „Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius