Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pernai Afganistane žuvo mažiausiai tarptautinės koalicijos karių per pastaruosius šešerius metus

Afganistane 2013 metais žuvo mažiausiai tarptautinės koalicijos karių per pastaruosius šešerius metus. Tačiau vietos saugumo pajėgoms perimant vis daugiau atsakomybės už savo šalį, žuvusių Afganistano kariškių skaičius auga.
Kariai Afganistano kalnuose laukia, kol galės lipti į sraigtasparnius „CH-47 Chinook“
Kariai Afganistano kalnuose laukia, kol galės lipti į sraigtasparnius „CH-47 Chinook“ / en.wikipedia.org/JAV kariškių nuotr.
Sprogimas Kabule pražudė NATO karius
Sprogimas Kabule pražudė NATO karius

Kaip praneša military.com, nepaisant to, kad pernai Afganistane žuvo mažiausias skaičius koalicijos karių, pavojus šiais metais išlieka. Koalicijos kariai ir toliau išliks sukilėlių taikiniu. Tai įrodo ir prieš savaitę įvykdytas savižudžio išpuolis. Tąkart Kabule greta karinio konvojaus sprogus sprogmenų prikrautam automobiliui žuvo trys NATO kariai – du slovakai ir amerikietis.

2013 m. Afganistane žuvo 151 koalicijos karys (palyginimui, metais anksčiau šioje šalyje žuvo 394 kariai).

Tuo pat metu aukų skaičius tarp Afganistano karių ir policininkų auga. 2013 m. jų žuvo 2 tūkst. 767 (2012 m. žuvo 1 tūkst. 870 Afganistano kariai ir policininkai). Tai aiškinama tuo, kad vietos saugumo pajėgos prisiima vis daugiau atsakomybės už savo šalį ir vis daugiau kovoja su sukilėliais.

Afganistano policininkas įvykio vietoje Kabule
Afganistano policininkas įvykio vietoje Kabule

Labiausiai šiame kare kenčia civiliai gyventojai. Jų aukų skaičius išaugo 10 procentų.

Pažymima, kad pernai sumažėjo Afganistano karių ar policininkų išpuolių prieš koalicijos pajėgas. Nuo tokių atakų ypač sunku apsisaugoti. 2013 metais per 10 tokių išpuolių žuvo 16 NATO karių (2012 metais užregistruoti 38 tokie incidentai, per kuriuos žuvo 53 NATO kariai).

Nuo karo Afganistane pradžios 2001 m., vien Amerikos kareivių, remiantis JAV gynybos departamento duomenimis, žuvo 1 tūkst. 788. Dar 19 tūkst. 541 buvo sužeistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius