-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmasis Rusijai skirtas „Mistral“ tipo laivas Prancūzijoje jau nuleidžiamas į vandenį

Rusijos reikmėms Prancūzijoje statomas „Mistral“ tipo karo laivas į vandenį bus nuleistas kiek daugiau nei po savaitės. Rusijos žiniasklaida, remdamasi vienos iš laivą statančios prancūzų bendrovės pranešimais, skelbia, kad jau spalio 15 d. laivas plūduriuos ant vandens.
„Mistral“ (L9013)
„Mistral“ (L9013) / Prancūzijos karinių jūrų pajėgų nuotr.
http://commons.wikimedia.org nuotr./Prancūzų „Mistral“ (L9013)
http://commons.wikimedia.org nuotr./Prancūzų „Mistral“ (L9013)

Prancūzijoje statomas pirmasis desantinis „Mistral“ tipo karo laivas, kurį gaus Rusija, vadinsis „Vladivostok“ (rus. – „Владивосток“). Į vandenį jis bus nuleistas, vos tik bus surinktas jo korpusas.

Kaip praneša portalas vpk-news.ru, tuo pat metu Prancūzijos dokuose bus baigta surinkinėti ir antrojo Rusijai statomo laivo „Sevastopol“ (rus. – „Севастополь“) priekinė dalis.

„Kaip ir „Vladivostok“, „Sevastopol“ statomas dalimis. Priekinę dalį ruošia Prancūzijos kompanijos, galinę – „Baltijos“ gamykla (Rusijoje)“, – teigia bendrovės „STX France“ atstovas.

Kai tik Rusijoje bus baigta gaminti galinė dalis, ji bus atplukdyta į Prancūziją ir antras laivas taip pat bus surinktas.

Jau plūduriuojantį laivą surinkus ir atlikus bandymus, jis bus perduotas užsakovui – Rusijos kariškiams. Pirmasis laivas Rusijai bus perduotas kitų metų trečiame ketvirtyje, antrasis – metais vėliau.

Rusija ir Prancūzija sutartį dėl dviejų „Mistral“ tipo laivų statybos pasirašė 2011 m. birželį.

Laivai bus patobulinti

Desantiniai sraigtasparnius gabenantys „Mistral“ tipo laivai yra grėsmingas daiktas Karinėse jūrų pajėgose. Iki šiol tris tokio tipo laivus („Mistral“ L9013, „Tonnerre“ L9014 ir „Dixmude“ L9015) turėjo tik Prancūzija. Netrukus du turės ir Rusija, kuri abu laivus perduos kariškių žinion į Ramiojo vandenyno laivyną. Tačiau Rusijos ambicijos dviem laivais neapsiriboja. Ši šalis planuoja iš viso įsigyti keturis „Mistral“ tipo laivus.

Šie laivai gali iš karto vykdyti net keturias funkcijas: į sausumą desantuoti kariškius (su transporto priemonėmis), priimti ir gabenti sraigtasparnius, tapti plaukiojančia vadaviete ir būti ligonine ant vandens.

Vienu metu laivas gali gabenti iki 450 žmonių desantą (atskirais atvejais, esant reikalui, trumpai gali gabenti ir iki 900 žmonių desantą), iki 16 sraigtasparnių, kurių kiekvieno svoris neviršija 12 tonų.

http://commons.wikimedia.org nuotr./Prancūzų „Mistral“ (L9013)
http://commons.wikimedia.org nuotr./Prancūzų „Mistral“ (L9013)

Tokio tipo laivo ilgis – 199 metrai, plotis – 32 metrai, jo ekipažą sudaro 177 žmonės, standartiškai gali gabenti 481 keleivį.

Rusijai statomi laivai bus šiek tiek patobulinti. Rusija „Mistral“ tipo laivais planuoja gabenti sraigtasparnius „Ka-27”, „Ka-29” ir „Ka-52K“. Vienam šio tipo laivų, dar prieš prasidedant statyboms, apsilankius Sankt Peterburge, rusų sraigtasparniai juos išbandė. Paaiškėjo, kad dėl sraigtasparnio „Ka-29” reikia paaukštinti liftus, nes kitaip nepavyks jų nuleisti į laive esančius angarus.

Be to, Rusija šį laivą planuoja naudoti ir šiaurinėse platumose tarp ledynų. Todėl prancūzams buvo iškeltas uždavinys sustiprinti laivų bortus. Tačiau teigiama, kad tai niekaip rimčiau nepaveiks laivų konstrukcijos ir techninio aprūpinimo.

Apginkluos tolimojo nuotolio sparnuotomis raketomis

Alicia R. Giron/JAV jūrų pėstininkų korpusas nuotr./„Mistral“ tipo laivai gali gabenti ir tankus. Šiuo atveju JAV kariuomenės tankas „M1A1 Abrams“ kraunamas į „Tonnerre“ (L9014)
Alicia R. Giron/JAV jūrų pėstininkų korpusas nuotr./„Mistral“ tipo laivai gali gabenti ir tankus. Šiuo atveju JAV kariuomenės tankas „M1A1 Abrams“ kraunamas į „Tonnerre“ (L9014)

Laivus Rusija perka su visa navigacine ir technologine įranga, įskaitant ir kovinę navigaciją. Tačiau ginkluotė ir sraigtasparniai čia bus rusiški. Planuojama, kad Rusijai priklausantys laivai gabens ir kovinius, ir transporto sraigtasparnius.

Planuojama, kad rusai laivus apginkluos žymiai daugiau, nei tai daro prancūzai. Spėjama, kad be kitos ginkluotės, rusiški „Mistral“ gabens ir priešlėktuvinės gynybos sistemas, ir priešraketines sistemas, ir sistemas, nukreiptas prieš povandeninius laivus, ir tolimojo nuotolio sparnuotąsias raketas. Spėjama, kad pastarosios bus „Kalibr“, gebančios nuskristi daugiau nei 2,5 tūkst. km.

„Mistral“ tipo laivai gali plaukti maksimaliu 18-19 mazgų greičiu. Autonomiškai jūroje jie gali išbūti iki vieno mėnesio ir maksimaliu greičiu gali nuplauti iki 10 tūkst. 800 km (plaukdamas 15 mazgų greičių arba 28 km/val., laivas gali nuplaukti iki 19 tūkst. 800 km).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius