Pirmieji Lietuvos kariai išvyko į Vokietiją mokytis valdyti haubicas

Lietuvai rengiantis priimti įsigytas vokiškas savaeiges haubicas, pirmieji kariai jau išvyko į Vokietiją mokytis valdyti šiuos artilerijos pabūklus.
Haubica „PzH2000“
Haubica „PzH2000“ / Vokietijos gynybos ministerijos nuotr.

Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija, į beveik mėnesio trukmės mokymus Vokietijos artilerijos mokykloje lapkričio pabaigoje išvyko aštuoni Lietuvos kariuomenės artilerijos specialistai, didžioji dalis jų – iš Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono.

Šis batalionas ir bus apginkluotas sistemomis „Panzerhaubitze 2000“ (PzH2000). Kariai, anot pranešimo, jau pradeda iš kolegų vokiečių perimti savaeigių artilerijos sistemų valdymo įgūdžius.

Mokymų pradžioje kariai išklausys teorinę dalį, vėliau valdymo įgūdžius formuos sistemos simuliatoriuje. Baigiamajame kursų etape kariai mokysis vairuoti ir valdyti savaeigę artilerijos sistemą „Panzerhaubitze 2000“ jau vietovėje.

Įgytą patirtį Lietuvos kariuomenės artilerijos specialistai vėliau perduos su šiomis sistemomis dirbsiantiems Artilerijos bataliono kariams.  

„Wikimedia Commons“ nuotr./Haubica „PzH2000“
„Wikimedia Commons“ nuotr./Haubica „PzH2000“

Sutartį dėl haubicų įsigijimo iš Vokietijos kariuomenės Krašto apsaugos ministerija ir Vokietijos gynybos ministerija pasirašė šių metų rugsėjį. Įsigydama šias haubicas Lietuvos kariuomenė stiprina savo netiesioginės ugnies paramos pajėgumus.

Šiuo metu Artilerijos batalione esančios 105 mm haubicos gali naikinti taikinius maždaug 11 kilometrų atstumu. Gavus 155 mm kalibro PzH2000 haubicas, bataliono efektyvaus šūvio nuotolis padidės iki 40 kilometrų. 16 pabūklų bus skirti kovinėms užduotims, po vieną – šaudymo ir vairavimo treniruotėms, dar trys – atsarginėms dalims.

Kartu Lietuvos kariuomenė iš Vokietijos gaus 26 šarvuotas vadovavimo mašinas M577 V2 ir šešis evakuacinius tankus BPZ2. Visa įsigyjama technika naudota Vokietijos ginkluotosiose pajėgose.

KAM nuort./Lietuvos kariuomenė turi apie 40 daniškų 105 mm haubicų
KAM nuort./Lietuvos kariuomenė turi apie 40 daniškų 105 mm haubicų

Pagal sutarties sąlygas Vokietijos atstovai įsipareigojo apmokyti Lietuvos karius, kurie vykdys gaunamos technikos priežiūrą ir aptarnavimą, ją naudosiančius karius ir operacijas planuojančius karininkus. Lietuvos kariai dalyvaus įvairiuose kursuose ir susitikimuose su Vokietijos specialistais, kurie perteiks savo patirtį tiek Lietuvoje, tiek Vokietijos artilerijos mokykloje.

Anksčiau ministerija skelbė, kad artilerijos pajėgumų stiprinimo projektui iki 2019 metų skirta 58,3 mln. eurų. Iš šios sumos 16,2 mln. eurų bus sumokėta Vokietijai už 53 technikos vienetus. Už likusias lėšas (42,1 mln. eurų) bus modernizuota gaunama technika, į ją sumontuota mūšio valdymo sistema, ryšių ir vadovavimo priemonės, naujosioms haubicoms pritaikyta karinė infrastruktūra bei vykdomas personalo apmokymas.

Planuojama, kad pirmosios haubicos Lietuvos kariuomenę pasieks jau kitąmet, likusias priemones tikimasi gauti iki 2019 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius