-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po Ramadžio praradimo JAV iš naujo svarsto Irako strategiją

Vašingtonas trečiadienį pripažino, kad nuodugniai svarsto savo strategiją dėl Irako, džihadistams užėmus strategiškai svarbų Ramadžio miestą, ir siunčia į tą šalį prieštankinius ginklus kovai su užminuotų automobilių sprogdinimais bei stengiasi paremti kovinę dvasią praradusias irakiečių pajėgas.
Pabėgeliai iš Ramadžio miesto Irake
Pabėgeliai iš Ramadžio miesto Irake / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors kelias dienas buvo atkakliai neigta, kad dėl savaitgalį „Islamo valstybės“ džihadistų įvykdyto Ramadžio užėmimo bus peržiūrima Irako politika, trečiadienį vienas aukšto rango amerikiečių pareigūnas sakė, kad po sekmadienį patirtos „reikšmingos nesėkmės“ JAV visą dėmesį sutelkė tik į pastangas susigrąžinti Ramadį.

„Būtų kvaila to nedaryti ir nekelti klausimų: „Kas nepavyko, kaip tai pataisyti ir kaip pakoreguoti kursą, kad būtų galima judėti nuo šio taško?“ - sakė pareigūnas keliems reporteriams, rengiantiems reportažus apie užsienio politiką.

„Būtent tai ir darome - ją (strategiją) nuodugniai svarstome“, - pridūrė jis.

Ramadis tapo pirmuoju dideliu miestu, užimtu „Islamo valstybės“ kovotojų po to, kai JAV vadovaujama koalicija pernai rugpjūtį pradėjo aviacijos antskrydžių kampaniją prieš džihadistus. Didžiausios Irako provincijos sostinės žlugimas tapo skaudžiu smūgiu JAV vadovaujamai kampanijai.

Nesėkmė taip pat sukėlė naujų abejonių dėl Vašingtono karo strategijos, o daugelis analitikų Ramadžio užėmimą vadina reikšmingu žingsniu atgal.

„Iš tikrųjų neturime jokios strategijos. Iš esmės veikiame pagal šios dienos sąlygas“, – antradienį sakė televizijai MSNBC buvęs gynybos sekretorius Robertas Gatesas.

„Šiuo metu atrodo, kad jie (Irakas) eina Jugoslavijos keliu“, – pridūrė jis.

„Šiuo metu atrodo, kad jie (Irakas) eina Jugoslavijos keliu“, – pridūrė jis.

Internetiniame žurnale „Foreign Policy“ paskelbtame straipsnyje Artimųjų Rytų ekspertas Hassanas Hassanas perspėjo, kad Ramadžio užėmimas „žymi pavojingą naują fazę šiame kare“, sakydamas tai sukels „raibulių efektą tiek Sirijos, tiek Irako kovos veiksmų zonose“.

IS kelia „reikšmingą ir didžiulę grėsmę“, pripažino Valstybės departamento pareigūnas, pridūręs, kad džihadistai jau stengiasi panaudoti savo pergalę Ramadyje propagandos tikslams.

Tačiau jis pažadėjo: „Kalbant apie Ramadžio susigrąžinimą, ketiname padėti irakiečiams tai padaryti kiek įmanoma greičiau.“

Pareigūnas atsisakė įvardyti kokias nors konkrečias datas, bet nurodė, kad koalicija apskritą parą palaiko Irako pajėgas iš oro, o trečiadienį buvo surengta naujų antskrydžių.

„Kai pamatysime juos Ramadžio gatvėje, mes juos žudysime Ramadyje“, – sakė Valstybės departamento darbuotojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius