-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie didžiausių šiemet NATO pratybų „Steadfast Jazz“ prisijungė ir Švedija

Prie kitą mėnesį Lenkijoje ir Baltijos šalyse vyksiančių didžiausių pastarojo meto NATO pratybų „Steadfast Jazz“ prisijungs ir Švedijos karinės pajėgos. Anksčiau buvo pranešta, kad NATO pratybose taip pat dalyvaus ir kariai iš Suomijos bei Ukrainos, kurios irgi nepriklauso Aljansui.
Švedijos KOP naikintuvas JAS-39 Gripen
Švedijos KOP naikintuvas JAS-39 Gripen / Billy Johnston/USAF nuotr.

Kad prie pratybų prisijungs Švedija, paaiškėjo pirmadienį, Šiaurės Atlanto Tarybai patvirtinus jos dalyvavimą, pranešė NATO spaudos tarnyba.

eu2013.lt/Andersas Foghas Rasmussenas
eu2013.lt/Andersas Foghas Rasmussenas

„Sveikinu Švediją prisijungus, kaip ir anksčiau prisijungusias Suomiją bei Ukrainą. Tai tik sustiprins mūsų bendradarbiavimą“, – Švedijos prisijungimo prie pratybų proga sakė NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas.

Pranešama, kad Švedija į pratybas siųs štabo karininkus.

Pratybos „Steadfast Jazz-2013“ lapkričio 2-9 dienomis vienu metu vyks keliose Europos valstybėse, didžiausia jų dalis vyks Lenkijoje ir Baltijos šalyse. Tai daugybės prieš tai vykusių pratybų kulminacija, skirta įvertinti NATO greitojo reagavimo pajėgų ((angl. – NRF) pasirengimas.

./Pratybų „Steadfast Jazz 2013“ emblema
./Pratybų „Steadfast Jazz 2013“ emblema

NRF sudaro sausumos, oro, jūrų ir specialiųjų operacijų pajėgos, NATO narių skiriamos dvylikos mėnesių laikotarpiui.

„Per pastaruosius 20 metų NATO ir partneriai operacijose dirbo petys į petį. Per tą laiką išmokome dirbti kaip viena komanda“, – sako NATO generalinis sekretorius.

Švedija yra pasiūliusi nemažas pajėgas kitose keturiose NRF rotacijose, įskaitant savo karines oro pajėgas, karo laivus ir sausumos pajėgas. Švedija yra ketvirta šalis, norinti prisijungti prie NRF po Suomijos ir Ukrainos, kurios greitojo reagavimo pajėgose bus pasirengusios budėti jau 2014 m. Kiek anksčiau Gruzija yra pareiškusi, kad ji budėjimui NRF bus pasirengusi 2015 m.

Apie NRF

NATO greitojo reagavimo pajėgos (NRF)
NATO greitojo reagavimo pajėgos (NRF)

NRF – tai gerai paruoštos ir puikiai technologiškai aprūpintos tarptautinės pajėgos, pasirengusios skubiai išsiskleisti ten, kur reikės Aljansui. Esant reikalui per penkias dienas turi reaguoti 13 tūkst. karių, užduoties vietoje galinčių pasilikti iki 30 dienų ar net ilgiau. Esant reikalui, karių skaičius gali būti padidintas iki maždaug 30 tūkst. karių.

NRF buvo sukurtas siekiant suduoti greitą karinį atsaką į kylančias krizes, taip pat norint efektyviai užtikrinti kolektyvinę gynybą.

Pirmą kartą šios pajėgos buvo aktyvuotos 2005 metų spalio padėti nuo stipraus žemės drebėjimo nukentėjusiam Pakistanui. Humanitarinėje operacijoje dalyvavo ir Lietuvos vandenvalos vienetas, suformuotas iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono karių ir technikos.

Šiuo metu NRF budi apie 200 Lietuvos karių iš Karinių oro pajėgų, Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono, Specialiųjų operacijų pajėgų ir LDK Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono.

Apie pratybas „Steadfast Jazz“

NATO pratybose „Steadfast Jazz 2013“ iš viso dalyvaus per 6 tūkst. karių iš 20 NATO šalių ir šalies partnerės Ukrainos. Jų metu 3 tūkst. štabo karių iš NATO Jungtinės pajėgų vadavietės Brunsume (Nyderlandai) ir kitų aljanso vadaviečių dalyvaus vadovavimo ir valdymo pratybose Adaži poligone Latvijoje. Trys tūkst. tarptautinių karinių pajėgų kontingento karių dalyvaus lauko ir kovinio šaudymo pratybose Drawsko Pomorskie poligone Lenkijoje. Pratybose veiks oro, sausumos, jūrų ir specialiosios pajėgos.

Pratybose „Steadfast Jazz 2013“ bus treniruojamas ir vertinamas NATO greitojo reagavimo pajėgų pasirengimas reaguoti į bet kokio pobūdžio grėsmę bet kurioje pasaulio vietoje, taip pat ir dalyvauti koviniuose veiksmuose. Taip pat jose bus įvertintas Jungtinės pajėgų vadavietės Brunsume štabo pasirengimas vadovauti NATO jungtinėms operacijoms 2014 metais.

Pratybos remsis išgalvotu scenarijumi išgalvotoje šalyje. Jose dalyvaus kitais metais budėjimą NRF perimsiančios sausumos, karinės oro, karinės jūrų pajėgos, taip pat ir specialiųjų operacijų junginiai. Tokio masto pratybų NATO neorganizavo nuo 2006 metų.

Pratybose „Steadfast Jazz“ iš viso dalyvaus apie 300 Lietuvos karių, kurie bus dislokuoti skirtingose vietose Lenkijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Norvegijoje. Lietuvos karių kuopa (140 karių) tarptautinio vieneto sudėtyje dalyvaus Lenkijos kariuomenės Drawsko Pomorskie poligone vyksiančiose lauko pratybose.

Šiame poligone taip pat bus dislokuotos ir Jungtinėse bei Taktinėse oro atakos grupėse veiksiantys Lietuvos kariai. Latvijoje – Adaži poligone išsiskleisiančiame NATO Jungtinių pajėgų vadavietės štabe ir pratybų kontrolės elemente – dalyvaus 10 štabo karininkų ir civilių.

Dar 2 štabo karininkai bus dislokuoti Norvegijoje įsikūrusiame NATO Jungtiniame kovinio rengimo centre. Be to, Lietuvos kariuomenės Pabradės poligone Lietuvos kariai taip pat užtikrins priimančiosios šalies paramą išskleistai Italijos vadovaujamai NATO greitojo reagavimo pajėgų Specialiųjų operacijų pajėgų vadavietei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius