Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rezervo karys A.Grybauskas: „Po pokalbio žmona suprato – jei reikės, eisiu ginti savo šalį“

Rugpjūčio 3–22 d. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos batalione, Marijampolėje, vykusiuose kartotiniuose rezervo karių mokymuose kartu su kitais rezervistais dalyvavo įmonėje „KG group“ logistikos projektų koordinatoriumi dirbantis Algirdas Grybauskas. Tuo pačiu metu Algirdas studijuoja Aleksandro Stulginskio universitete logistiką ir prekybą. Intensyviai dirbančiam ir besimokančiam vyrui dalyvauti kariniuose mokymuose nesutrukdė nė šeima.
Rezervo karys Algirdas Grybauskas
Rezervo karys Algirdas Grybauskas / Juozo Slabodos nuotr.
Temos: 2 KG Group Kariai

2000 metais Algirdas kaip šauktinis buvo pakviestas atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą, tarnavo Mokomajame pulke, vėliau – tuometiniame Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio motorizuotajame pėstininkų batalione, Marijampolėje.

Pasak Algirdo, tarnyba kariuomenėje jam patiko, padėjo suvyriškėti ir gerokai pakeitė požiūrį į gyvenimą. Todėl jis dažnokai prisimindavo kariuomenę ir pamąstydavo, kad būtų gerai prisiminti kadaise įgytus įgūdžius.

Juozo Slabodos nuotr./Rezervo karys Algirdas Grybauskas
Juozo Slabodos nuotr./Rezervo karys Algirdas Grybauskas

Tarnyba kariuomenėje vyrui būtina

„Iš spaudos žinojau, kad jau kelerius metus organizuojamas rezervo karių rengimas. Todėl, kai gavau kvietimą į mokymus, visai nenustebau. Laukiau rezervo mokymų, nes norėjosi susipažinti su atnaujinta kariuomenės ginkluote ir technika.

O ir situacija šiuo metu įtempta, ir verčia susimąstyti, ką reiktų daryti, jeigu prireiktų ginti savo šalį, šeimą, artimuosius. Viena aišku, kad gintume. Mūsų šeimoje taip pat buvo pokalbis apie tai, ką reikėtų daryti. Po pokalbio žmona suprato, jei reikėtų eiti ginti savo šalį, aš eičiau. Todėl ir į mokymus atėjau noriai, šeima mane taip pat palaiko“, – pasakoja A.Grybauskas, paklaustas, kaip atėjo į mokymus.

Po pokalbio žmona suprato, jei reikėtų eiti ginti savo šalį, aš eičiau. Todėl ir į mokymus atėjau noriai, šeima mane taip pat palaiko.

Algirdas sako, kad visada manęs, jog vyras turi būti tarnavęs kariuomenėje. Todėl ir prieš keturiolika metų pašauktas į privalomąją tarnybą, neišsisukinėjo.

„Tarnaujant šauktiniu kariu buvo visko – ir šilto, ir šalto (šypsosi). Kai pradėjome tarnauti, buvo ir fiziškai silpnų jaunuolių, kurie po tam tikro laiko sustiprėjo. Nors iš tikrųjų nemažai pasikeitėme visi, suaugome, subrendome, sustiprėjo atsakomybės jausmas, per metus tapome vyrais.

Įspūdį daro naujausi ginklai

Iš tuometinės tarnybos jam labiausiai įsiminė dalyvavimas Lenkijoje vykusiuose tarptautiniuose mokymuose „Klevo skliautai“ (angl. Maple Arch) kartu su Vokietijos, Danijos ir Lenkijos kariais.

Juozo Slabodos nuotr./Rezervo karys Algirdas Grybauskas
Juozo Slabodos nuotr./Rezervo karys Algirdas Grybauskas

„Prisimenu pasiruošimą, naują aprangą, amuniciją. Tuo metu jautėmės, kaip ,,kosmoso kariai“. Tarnybos kasdienybė taip pat nebuvo nuobodi. Tarnybos metu susiradau draugų. Su vienu, dabar tapusiu profesinės karo tarnybos kariu, bendrauju iki šiol. Pastaraisiais metais vieni kitus atrandame ir per socialinius tinklus“, – pirmąją pažintį su kariuomene prisimena Algirdas.

Paklaustas, kaip skiriasi tarnyba dabartinėje kariuomenėje nuo tarnybos prieš keturiolika metų, Algirdas teigė pamatęs daug skirtumų. „Pasikeitusi aplinka, profesinės karo tarnybos karių požiūris, mokymo eiga, atnaujinta ginkluotė, amunicija, technika, įranga. Ypač patiko šaudymo pratybos su naujausiais ginklais G-36. Kaip po tiek metų, įspūdžiai nerealūs“, – sakė Algirdas.

„Per mokymus kiekvieną rytą dalyvavome Lietuvos Respublikos vėliavos pakėlime, o vakarais vėliavą nuleisdavome. Ir kiekvieną kartą kažkas viduje suspurdėdavo: gintume savo šalį, kad jos vietoje kitos šalies netektų pamatyti“, – sakė karys.

Juozo Slabodos nuotr./Rezervo karys Algirdas Grybauskas
Juozo Slabodos nuotr./Rezervo karys Algirdas Grybauskas

Ypač patiko šaudymo pratybos su naujausiais ginklais G-36. Kaip po tiek metų, įspūdžiai nerealūs, – sakė Algirdas.

A.Grybauskas taip pat džiaugėsi jį į mokymus išleidusiu geranorišku ir atsakingu darbdavių požiūriu ir šeimos palaikymu: „Šeimai vakarais trumpai papasakodavau, ką veikėme dieną. Dukrytė giriasi kieme, kad tėtis kariuomenėje“.

Įgūdžius jau atnaujino 1000 karių

Rugpjūčio 3–22 d. Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos batalione, Marijampolėje, vyko rezervo karių kartotiniai mokymai, kuriuose dalyvavo daugiau nei 30 rezervistų.

Beveik tris savaites truksiančiuose mokymuose kariai atnaujino būtinąsias karines žinias ir įgūdžius, įgytus anksčiau atliekant privalomąją pradinę karo tarnybą.

Vytenio batalione rengiamų dalyvių amžiaus vidurkis – 30–33 metais, dauguma jų privalomąją pradinę karo tarnybą atliko 1999–2003 metais. Dalis į mokymus pašauktų karių privalomąją pradinę karo tarnybą atliko Vytenio batalione.

Rezervo karių kartotiniai atnaujinti 2011 metais. Nuo to laiko karinius įgūdžius jau atnaujino apie 1 tūkst. karių, anksčiau įgijusių paradinį privalomąjį karinį parengimą. Šiais metais numatyta į šiuos mokymus pakviesti 500 karių, kitąmet šį skaičių ketinama padidinti iki 600.

Juozo Slabodos nuotr./Rezervo karys Algirdas Grybauskas
Juozo Slabodos nuotr./Rezervo karys Algirdas Grybauskas

Parengtojo rezervo mokymuose kariai treniruojasi kariuomenės padaliniuose, kuriems yra priskirti ir kuriuos jie papildytų galimos krizės atveju. Be to, organizuojant mokymus siekiama, kad atsargos kariai atliktų tarnybą kuo arčiau namų ir būtų paskirti į tuos karinius vienetus, kurie dislokuoti arčiausiai deklaruotos gyvenamosios vietos.

Rezervistams mokamas atlyginimas

Parengtojo rezervo karių mokymai trunka 20 dienų. Per šį laikotarpį kariai atnaujina individualius įgūdžius, mokosi veikti skyriaus ir būrio sudėtyje, susipažįsta su naudojama karine ginkluote ir amunicija, pratybų metu atlieka taktinius veiksmus.

Asmenims, pašauktiems į parengtojo rezervo mokymus, už pratybų laikotarpį yra mokamas turimą karinį laipsnį atitinkamas tarnybinis atlyginimas arba asmens gaunamas vidutinis darbo užmokestis, jei jis didesnis nei atlyginimas pagal turimą karinį laipsnį.

Mokymų metu kariai yra aprūpinami gyvenamąja vieta, maistu, apranga ir ekipuote, jiems suteikiamos ir visos kariui priklausančios socialinės garantijos, nes pratybų laikotarpiu jie įgyja kario statusą.

Juozo Slabodos nuotr./Rezervo karys Algirdas Grybauskas
Juozo Slabodos nuotr./Rezervo karys Algirdas Grybauskas

Rezervo karių šaukimą atlieka Krašto apsaugos savanorių pajėgų Karo prievolės ir komplektavimo skyrius su teritoriniais skyriais, veikiančiais visose Krašto apsaugos savanorių pajėgų rinktinėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius