-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rokeris Jevhenas Romanenka: Ukrainos verslininkai savanoriams perka ypač brangius ginklus

Roko grupės „TaRuta“ lyderis Jevhenas Romanenka teigia, kad Ukrainoje dabar viskas – ant savanorių pečių, šiame kare kiekvienas ukrainietis prisideda tuo, kuo gali. Jis atskleidė, kad turtingi verslininkai pavojinguose Rytų Ukrainos rajonuose kovojantiems vaikinams perka labai brangius ginklus.
Jevhenas Romanenko
Jevhenas Romanenka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
„Mes juokaujame, kad jeigu Ukrainos savanoriams pasakytų, jog reikalingos branduolinės galvutės, jie jas sumeistrautų virtuvėje per tris dienas ir dar atneštų arbatos ir sumuštinių“, – sakė Vilniuje viešintis muzikantas.

Jis antradienį dalyvavo Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute surengtoje diskusijoje apie Ukrainos ateitį. Joje taip pat buvo Ukrainos televizijos „Inter TV“ žurnalistas Romanas Bočkala, savanoris Aleksanderis Artemčukas ir Lietuvoje gyvenantis švedų režisierius Jonas Ohmanas.

Anot J.Romanenkos, 23 metus Ukrainos valdžia sąmoningai naikino šalies kariuomenę, o savanoriai ją per keturis mėnesius sukūrė nuo nulio.

Neseniai du labai žinomi Kijevo verslininkai nupirko pačius naujausius snaiperio ginklus, kurių šūvis kelia tris kilometrus. Ginklai buvo nusiųsti kovojantiems Donecke. Labai brangūs – po 60 tūkst. dolerių.

Jis teigė, kad ginklus ir kitus karui būtinus daiktus perka ne tik savanoriai, prie to prisideda ir stambūs Ukrainos verslininkai.

„Ginklus užsako ministerija, tačiau apmoka jie. Neseniai du labai žinomi Kijevo verslininkai nupirko pačius naujausius snaiperio šautuvus, kurių šūvis lekia tris kilometrus. Ginklai buvo nusiųsti kovojantiems Donecke. Labai brangūs – po 60 tūkst. dolerių.

Ukrainoje kiekvienas bando daryti viską, kas nuo jo priklauso. Ne visi moka lakstyti su automatiniais ginklais ir šaudyti. Kai kam geriau sekasi dainuoti, sakyti kalbas, ir iš to daugiau naudos, negu iš jo šaudymo", – sakė jis.

Pilietinė visuomenė gimė Maidane

Paklaustas apie pilietinės visuomenės daigus Ukrainoje, J.Romanenka teigė, kad jie sudygo tuomet, kai Maidane specialusis dalinys „Berkut“ nužudė taikius protestuotojus.

„Tai buvo tik jaunuolių protestas, į kurį žmonės žiūrėjo palyginti neigiamai, jaunimas būtų greitai išsivaikščiojęs, nes nejuto paramos. Šūviais į studentus Vladimiras Janukovyčius išsikasė sau kapą, tuomet tauta neišlaikė ir į gatves išėjo visi. Ukrainiečiai niekada netylės, kai žudomi jų vaikai, o Rusijoje priešingai –  grobia aktyvistus, sodina į kalėjimus, o jie tyli“, – kalbėjo rokeris.

Ukrainos atlikėja Karolina, kare žūstant jos tautiečiams, važinėja dainuoti į Krymą, vyko į Maskvą atsiimti muzikinės premijos.

Muzikantas prasitarė, kad karas nutraukė jo ryšius su giminėmis Rusijoje ir Lietuvoje, jis nebendrauja su jais, nes jie palaiko Vladimirą Putiną.

„Tai jums irgi ženklas, tie žmonės gyvena Klaipėdoje, o garbina V.Putiną, jūs įsivaizduojate?“, – klausė J.Romanenka.

Pasak J.Romanenkos, karas ir Ukrainoje parodė tikruosius žmonių veidus, pavyzdžiui, Ukrainos atlikėja Karolina, kare žūstant jos tautiečiams, važinėja dainuoti į Krymą, vyko į Maskvą atsiimti muzikinės premijos.

Savanoris A.Artemčukas pabrėžė, kad Ukrainos ekonominė situacija yra apverktina, todėl kariuomenę aprūpina patys žmonės. Jo teigimu, reikia kuo plačiau paskleisti žinią ir prašyti kitų šalių pagalbos. „Taip, kol kas tai vyksta pas mus, bet negali žinoti, ar kitur taip taip pat neatsitiks“, – sakė jis.

„Inter TV“ žurnalistas Romanas Bočkala sakė, kad Lietuva viena iš nedaugelio šalių, turinčių labai konkrečią nuomonę apie tai, kas vyksta Ukrainoje. „Lietuva yra mūsų pagrindinis lobistas Europos Sąjungoje“, – pridūrė jis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Romanas Bochkala
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Romanas Bočkala

 R.Bočkala: Rusijos kariai ukrainiečių nelaiko žmonėmis

R.Bočkala įsitikinęs, kad karas yra milžiniškos, iš Rusijos einančios propagandos pasekmė. Jis stebėjosi, kad propaganda sugraužė smegenis net ir labai išsilavinusiems žmonėms.

„Teroristai, Rusijos kariai, kurie žudo ukrainiečius, net nelaiko jų žmonėmis. Jie laiko mus, kaip jie sako, ukropais. Ukropus reikia naikinti“, – kalbėjo jis.

Teroristai, Rusijos kariai, kurie žudo ukrainiečius, net nelaiko jų žmonėmis. Jie laiko mus, kaip sako, ukropais. Ukropus reikia naikinti.

Jis teigė neseniai buvęs viename Rytų Ukrainos kaime, kur transliuojamas vienas televizijos kanalas, per kurį kiaurą parą aiškinama, kokie ukrainiečiai blogi, kad juos reikia žudyti.

„Ukraina neturi galimybių atjungti visus tokius parazitinius kanalus, todėl padėtis tokia, kad Ukrainoje dabar žmonės gyvena dviejose realybėse. Niekaip sau negaliu atsakyti į klausimą, kaip žmogus XXI amžiuje, žmogus, galintis naudotis internetu, turintis tiek galimybių komunikuoti su kitais, tiki tomis Rusijos nesąmonėmis. Tačiau tai vyksta, ir tai pasakytina net apie išsilavinusius žmones“, – kalbėjo jis.

Žurnalistas įsitikinęs, kad karas Rytų Ukrainoje su pertraukomis gali trukti ir dešimtmetį.

J.Tymošenko išsilaikys, jei prisitaikys prie naujų aplinkybių

Diskusijoje nuskambėjo klausimas apie Ukrainos politikės Julijos Tymošenko ateitį

R.Bočkala sakė, kad tai – seno raugo, tik kietą kumštį pripažįstanti politikė, o jos vadovaujama partija priskirtina vieno lyderio politinėms jėgoms.

Ji save pervertina. Kažkodėl J.Tymošenko įsivaizdavo, kad į Maidaną žmonės išėjo dėl to, kad ji būtų išlaisvinta.

„Ji save pervertina. Kažkodėl J.Tymošenko įsivaizdavo, kad į Maidaną žmonės išėjo dėl to, kad ji būtų išlaisvinta. Nors kai ji kalbėjo aikštėje, kai kurie Maidano dalyviai švilpė. Jos minusas – nesugebėjimas paklausyti gerų patarimų, nes ji klauso tik savęs. Jai juk sakė, kad pailsėk, nedalyvauk prezidento rinkimuose, tačiau ji nepaklausė“, – teigė žurnalistas.

Jis pabrėžė, kad toks mąstymas Ukrainoje, koks jis buvo prezidento V.Janukovyčiaus laikais, nyksta. Niekas nebenori vieno vado ir jo kietos rankos, todėl, anot žurnalisto, J.Tymošenko ateitis priklausys nuo to, kaip ji sugebės prisitaikyti prie pasikeitusios Ukrainos visuomenės. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius