Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 28 /19:24

NATO palydovinės nuotraukos įrodo: Ukrainoje – daugiau kaip 1000 Rusijos karių

Rusija pradėjo atvirą agresiją prieš Ukrainą – ketvirtadienio naktį buvo užimtas Novoazovsko miestas. Ketvirtadienį Ukrainos antiteroristinės operacijos (ATO) pajėgos prarado strategiškai svarbios Saur Mahilos aukštumos kontrolę, o Rusijos kariai su teroristais ruošiasi puolimui Šachtarsko–Ilovaisko kryptimi. Vakarai pasmerkė Rusijos intervenciją, o Vladimiro Putino patarėja pripažino, kad rusai įsiveržė į Ukrainą. ESBO susitikime Ukrainos prezidentas Petro Porošenka tikino, kad teroristams į pagalbą atskubėję Rusijos kariai vykdo kontraatakas prieš Ukrainos karius.
NATO paskelbė duomenis apie Rusijos karių skaičių Ukrainoje.
NATO paskelbė duomenis apie Rusijos karių skaičių Ukrainoje. / DIGITAL GLOBE nuotr.

19.24 val. P.Porošenka sušaukė Ukrainos nacionalinio saugumo tarybą

 Kijeve ketvirtadienį prasidėjo skubai surengtas Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) posėdis apie padėtį Donecko baseine.

Posėdžiui pirmininkauja prezidentas Petro Porošenka, pranešė „Interfax“ reporteris.

Anksčiau ketvirtadienį prezidentas sakė, kad dėl padėties paaštrėjimo Donecko srityje atšaukė savo darbo vizitą į Turkiją ir vėliau ketvirtadienį sušauks NSG tarybą.

Padėties destabilizacija ir panika – tai toks pat priešo ginklas kaip ir tankai, – sakė jis.

Ukrainos lyderi ragino tautiečius nepasiduoti panikai, kai į šalį įsibrovė rusų kariai. Buvo pranešta, kad Ukrainos pietryčiuose pasirodė dvi rusų tankų kolonos.

„Padėties destabilizacija ir panika – tai toks pat priešo ginklas kaip ir tankai“, – sakė jis.

„Kalbėsiu atvirai: padėtis, žinoma, ypatingai sudėtinga, ir niekas neketina ją laikyti paprasta. Bet ji kontroliuojama, pakankamai kontroliuojama, kad mes nepultume į paniką, išsaugotume šaltą protą, sveiką nuovoką ir apskaičiuotume savo veiksmus“, – sakė jis atidarydamas NSGT posėdį Kijeve ketvirtadienį.

18:04 val. Rusijos kariai su teroristais ruošia kontraatakas prieš Ukrainos karius

Rusijos kariai kartu su smogikais Donbase vykdo kontraatakas prieš Ukrainos karius. Tai Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikime ketvirtadienį pareiškė Ukrainos prezidentas Petro Porošenka.

„Sėkmingi ATO pajėgų veiksmai nepaliko abejonių, kad ši operacija greitai baigsis ir mes ne tik įsitvirtinsime regione, bet ir laimėsime vietos gyventojų simpatijas. Būtent todėl į pagalbą grupuotėms atėjo Rusija su savo karine technika ir kariais“, – tikino P.Porošenka.

„Prorusiški smogikai kartu su Rusijos kariais stengiasi vykdyti kontraatakas prieš Ukrainos karines pajėgas“, – pabrėžė P.Porošenka.

17.01 val. NATO: Ukrainoje – daugiau kaip 1000 Rusijos karių

Kaip jau skelbta anksčiau, NATO patvirtino, kad daugiau kaip 1000 Rusijos karių yra Ukrainoje. Apie tai informuoja naujienų agentūros AFP ir „Reuters“.

„Per pastarąsias savaites pastebėjome, kad Rusijos karinės intervencijos lygis ir rafinuotumas ryškiai padidėjo. Mūsų duomenimis, šiandien Ukrainoje daugiau kaip tūkstantis Rusijos karių. Jie remia separatistus ir kartu su jais kovoja“, – NATO kariuomenės būstinėje netoli Monso, Belgijoje, žurnalistams patvirtino olandų brigados generolas Nico Takas, kuris vadovauja NATO krizių valdymo centrui.

Be to, kaip skelbiama, Rusija padidino ginklų ir karinės įrangos tiekimą teroristams Ukrainoje. Tai įrodo užfiksuoti vaizdai iš palydovo.  Šiuo metu Ukrainos pasienyje yra apie 20 tūkst. Rusijos karių.

Ukraina ketvirtadienį apkaltino Rusiją, kad ši įvedė kariuomenę į pietrytinę šalies dalį, siekdama paremti prorusiškus teroristus.

N.Takas Rusijos veiksmus vadino „įsiveržimais“, o ne invazija.

Vienoje rugpjūčio 21 dienos palydovinėje nuotraukoje matyti, kaip Rusijos kariuomenės daliniai su savaeige artilerija juda kolona Krasnodono rajone Ukrainoje – teritorijoje, kurią kontroliuoja prorusiški teroristai.

Kitoje nuotraukoje, kuri buvo padaryta rugpjūčio 23 dieną, matyti, kad savaeigė artilerija buvo užėmusi šaudymo pozicijas Krasnodone, o ją palaikė logistikos automobiliai, kuriais, kaip manoma, buvo papildoma amunicija ir ištekliai, nurodė NATO.

„Tai labai moderni įranga, kuriai reikia gerai apmokytos komandos. Tokioms komandoms paruošti reikia ilgų mėnesių. Visai nepanašu, kad tai būtų separatistų daliniai“, – pareiškė N.Takas.

„Rusija siekia užkirsti kelią separatistų pralaimėjimui ir nori išlaikyti šią teritoriją. Paskutinio laikotarpio antplūdis, o dabar net tiesioginis Rusijos karių įsitraukimas (į veiksmus) Ukrainoje tai rodo“, – sakė jis.

Pasak jo, vaizduose matoma ginkluotė tėra ledkalnio viršūnė, kalbant apie apie visus Rusijos pajėgų ir ginkluotės judėjimus.

„Mes taip pat pastebėjome daugybę modernių ginklų, tarp kurių yra ir priešlėktuvinės gynybos sistemų, artilerijos, tankų ir šarvuočių, perduodamų separatistų pajėgoms Ukrainos rytuose“, – sakė N.Takas.

„Šių ginklų, taip pat gausių Rusijos kovinių pajėgų buvimas Ukrainoje daro padėtį vis grėsmingesnę“, – nurodė jis.

Nors NATO išreiškė susirūpinimą dėl padėties Ukrainoje, 28 valstybių Aljansas, kuriame dominuoja JAV, vėl pakartojo, kad neketina karinėmis priemonėmis kištis į Ukrainą, kuri nėra NATO narė.

Aljansas sustiprino savo narių saugumą regione ir kitą savaitę Velse per viršūnių susitikimą svarstys naujas priemones.

DIGITAL GLOBE nuotr. /NATO paskelbė duomenis apie Rusijos karių skaičių Ukrainoje.
DIGITAL GLOBE nuotr. /NATO paskelbė duomenis apie Rusijos karių skaičių Ukrainoje.
DIGITAL GLOBE nuotr. /NATO paskelbė duomenis apie Rusijos karių skaičių Ukrainoje.
DIGITAL GLOBE nuotr. /NATO paskelbė duomenis apie Rusijos karių skaičių Ukrainoje.

16:59 val. B.Nemcovas: V.Putinas grubiai pažeidė Rusijos konstituciją

Rusijos opozicijos politikas B.Nemcovas pareiškė, kad Vladimiras Putinas grubiai pažeidė šalies Konstituciją, pagal kurią Rusijos kariai gali būti siunčiami į užsienį tik su Federacijos Tarybos pritarimu, praneša naujienų svetainė news.liga.net.

„Putinas grubiausiu būdu sulaužė Konstituciją, kuri neleidžia jam siųsti karių į užsienį be Federacijos Tarybos sutikimo.“, – teigė B.Nemcovas. „Vis sunkiau darosi meluoti, kad vyksta pilietinis karas. Tai Rusijos ir Ukrainos karas“, – Kremliaus invazija į Ukrainą baisėjosi B.Nemcovas.

16:49 val. Lenkijos deputatas: Ukraina NATO paramos gali nesitikėti 

NATO nepriims sprendimo dalyvauti kariniuose veiksmuose Ukrainoje, bet gali padėti Ukrainos valdžiai karine technika, teigė Lenkijos Seimo deputatas Stefanas Niesiolowskis.

„Dabar neįmanomas karas tarp NATO ir Rusijos“, – teigė jis, komentuodamas galimą Vakarų šalių reakciją į atvirą Rusijos agresiją.

„Ukrainai neverta laukti karinio NATO įsikišimo. Nėra tokios galimybės, kad jie įvestų savo karius“, – tikino Lenkijos Seimo narys. 

16.11 val. „Euromaido“ socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje skelbiama, kad, NATO teigimu, maždaug 1000 Rusijos karių šiuo metu yra Ukrainoje.

14.42 val. Vladimiro Putino patarėja pripažino: Rusija veržiasi į Ukrainą

Rusijos prezidento Vladimiro Putino patariamosios tarybos žmogaus teisių klausimais narė Ela Poliakova ketvirtadienį pareiškė tikinti, kad Rusija surengė intervenciją į Ukrainą.

„Kuomet žmonių masės tankuose, vadovaujamos karo vadų ir naudodamos sunkiąją artileriją  ir sunkiuosius šarvuočius, yra kitos šalies teritorijoje ir kerta sieną, aš tai vadinu invazija“, – teigė E.Poliakova.

Situacija Rytų Ukrainoje (08 28)
Situacija Rytų Ukrainoje (08 28)

14.26 val. Luhanske tęsiasi susišaudymai

Kaip skelbia Ukrainos naujienų agentūra „Unian“, miesto gyventojai jau 26 dienas gyvena be elektros, vandens, neveikia telefonai. 

Miesto tarybos atstovai teigė sulaukiantys informacijos iš gyventojų apie tebevykstančius apšaudymus, nors šūvių ir sprogimų garsus žmonės girdi rečiau. Miesto gyventojų pateiktais duomenimis, Luhanske yra daug nuo sprogimų nukentėjusių gyvenamųjų namų. 

Į miestą neatgabenami maisto produktai, medikamentai, kuras, gyventojams netiekiamas vanduo. Parduotuvėse asortimentas ypač menkas – duona ir būtiniausios prekės, prie jų driekiasi eilės. Daugumai žmonių baigiasi pinigai, nes Luhanske jau kuris laikas nemokamos algos, pensijos ir socialinės išmokos.

VIDEO: Situacija Luhanske

14.15 val. Ukrainiečiai masiškai užsirašinėja savanoriais

Po žinių apie atvirą Rusijos įsiveržimą į Ukrainą Charkove nusitiesė eilės prie savanorių punktų.

 

14.03 val. Julija Tymošenko Donecko ir Luhansko srityse siūlo įvesti karo padėtį

Susitikime su žurnalistais Kijeve partijos „Batkyvščina“ lyderė Julija Tymošenko pareiškė, kad dėl Rusijos pajėgų įvedimo į Ukrainą, šalyje būtina paskelbti karinę padėtį, rašo TV kanalo „Dozhd“ naujienų svetainė.

J.Tymošenko teigimu, būtina nedelsiant įvesti karinę padėtį Donecko ir Luhansko srityse. Tam, kad būtų priimtas šis sprendimas, reikalinga surengti nepaprastąjį Ukrainos Aukščiausiosios Rados posėdį. 

Politikė pabrėžė, kad ji ir jos sąjungininkai remia Ukrainos prezidentą ir visą šalies valdžią. 

13.15 val. Rusijos kariai su teroristais ruošia puolimą Šachtarsko–Ilovaisko kryptimi

Teroristai kartu su Rusijos kariais persigrupuoja ir ruošiasi puolimui Šachtarsko–Ilovaisko kryptimi, skelbia naujienų agentūra „Unian“.

Apie tai savo „Twitter“ paskyroje paskelbė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos taryba.

11.37 val. Rusijos remiami smogikai perėmė strategiškai svarbią aukštumą

Rusijos žiniasklaida patvirtino, kad „Donecko liaudies respublikos“ teroristai, o iš tikrųjų Rusijos armija, užėmė strategiškai svarbią Saur Mohilos aukštumą Donecko srityje, kurią anksčiau kontroliavo Ukrainos kariai. Apie tai paskelbė Rusijos žurnalistai, remdamiesi savo atstovais įvykio vietoje. Nuotraukoje, kurią paskelbė laikraštis „Komsomolskaya pravda“, matoma sugadinta Ukrainos karinė technika, taip pat nebėra Ukrainos vėliavos.

Mūšyje dėl Saur Mohilos žuvo du Ukrainos nacionaliniai didvyriai – Timuras Juldaševas ir Ivanas Žuravliovas

Naujienų svetainė tsn.ua paskelbė, kad yra aišku, jog mūšyje dėl Saur Mohilos žuvo du Ukrainos nacionaliniai didvyriai – Timuras Juldaševas ir Ivanas Žuravliovas. T.Juldaševas išgarsėjo tuo, kad Slovjansko išlaisvinimo metu nuo miesto tarybos pastato nukabino teroristų grupuotės vėliavą, o vietoje jos iškabino Ukrainos nacionalinę dvispalvę. I.Žuravliovas – Luhansko miesto patriotas, kuris organizavo miesto savigynos būrius.

VIDEO: Rusijos armija užėmė svarbią Saur Mohilos aukštumą

10.52 val Rusijos kariai apsunkino ATO pajėgų veiksmus 

Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ vadovas Dmitrijus Tymčukas save paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad papildomų Rusijos karių įvedimas į Ukrainos teritoriją apsunkino antiteroristinės operacijos (ATO) pajėgų veiksmus Donbase, skelbia naujienų agentūra „Unian“.

Jis pažymėjo: „Rusija perėjo nuo nesistemingos paramos smogikams žmonėmis ir ginklais prie sistemingos didelio masto karinės operacijos kartu su teroristais. Rusai kartu su teroristais bando plėsti savo kontroliuojamą teritoriją. Novoazovsko rajone, nepaisant visų problemų, situacija nėra katastrofiška, tačiau prie Amvrosijevkos padėtis itin sunki“, – teigė D.Tymčukas. 

10.14 val. Teroristų vadeiva pripažino, kad jiems padeda Rusijos kariai

Apsišaukėliškos „Donecko liaudies respublikos“ „premjeras“ Aleksandras Zacharčenka pripažino, kad smogikų, kovojančių su Ukrainos kariuomene Donbase, pusėje kariauja ir Rusijos piliečiai. Tai jis pasakė TV kanalo „Rossija 24” eteryje, rašo naujienų svetainė vesti.ru.

A.Zacharčenko teigimu, smogikai niekada neslėpė, kad kartu su jais kovoja daug Rusijos piliečių, be kurių pagalbos vietos teroristams būtų labai sunku.

„Savanoriais iš Rusijos atvyksta daug buvusių karininkų, jie kovoja kartu su mumis, suprasdami, kad tai jų pareiga“, – tikino A.Zacharčenka. 

9.05 val. Rusijos karių motinos: Ukrainoje yra 15 tūkst. rusų karių

Rusija į Ukrainą yra atsiuntusi apie 15 tūkst. karių, teigia Rusijos karių motinų komitetų sąjungos vadovė Valentina Melnikova, skelbia TSN.ua. Pasak jos, dalis jų – dirbantys pagal kontraktą, dalis – šauktiniai. Ji pabrėžė, kad sunku pasakyti tikslų skaičių – neaišku, kiek yra atvykusių be oficialių sutarčių.

Socialiniuose tinkluose plinta hashtagas 
#‎RussiainvadedUkraine

V.Melnikova atskleidė, kad vienas karys, dislokuotas Gukove, atsiuntė savo motinai žinutę, kurioje teigė, jog pulkininkas Medinskis sukvietė visus karius ir liepė jiems pasirašyti sutartis. „Mes jus siųsime į Luhanską. Jeigu nepasirašysite – aš pasirašysiu už jus“, – pareiškė jis.

Trečiadienį Rusijos karių motinų komitetas Stavropolio krašte sudarė sąrašą, kuriame buvo paskelbtos 400 sužeistų ir nužudytų karių pavardės.

7.11 val. Rusijos kariai užėmė Novoazovską

„Novoazovską užėmė Rusijos kariai, kelius jo link užblokavo tankai. Gyventojams neleidžiama išvykti. Pasak Rusijos kariuomenės, rytoj bus „valomas“ miestas“, – tiesioginiame 5-ojo kanalo eteryje paskelbė V.Šilovas, rašo naujienų agentūra „Unian“.

Pasak jo, šią informaciją pranešė vienas iš bataliono karių, esantis patikros punkte prie Mariupolio, žinias patvirtino ir Novoazovsko policija bei miesto meras.

Novoazovską užėmė Rusijos kariai, kelius jo link užblokavo tankai. Gyventojams neleidžiama išvykti

„Novoazovsko miesto valdžia buvo evakuota į Mariupolį. Tačiau vyksta keisti dalykai. Sprendžiant iš vienoje iš būstinių esančių ginklų, Mariupolio policija yra neginkluota“, – jis pridūrė.

Prorusiški teroristai taip pat patvirtino, kad miesto nebekontroliuoja Ukrainos kariai. „Donecko liaudies respublikos“ („DNR“) tankai įvažiavo į Novoazovską ir užėmė pozicijas prie vakarinių miesto pakraščių, „DNR“ kontroliuoja visus tris pervažiavimo punktus pasienyje tarp Rusijos ir Marinovkos, Uspenskos ir Novoazovsko“, – skelbiama teroristų svetainėje novorosinform.org.

Ukraina, JAV, Švedija: Rusija pradėjo karinę invaziją

„New York Times“ korespondentas Novoazovske Andrew Krameris ketvirtadienį patvirtino, kad Rusijos kariai įsiveržė į Ukrainą. Pasak jo, su tankais puolami Ukrainos kariai buvo priversti atsitraukti iš miesto. Jo teigimu, Vakarų pareigūnai mano, jog Rusijos invazija į pietryčių Ukrainą yra dalis plano, kaip įgyti privažiavimą sausuma prie okupuoto Krymo.

Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Zorianas Škiriakas trečiadienio vakare tiesioginiame eteryje pareiškė, kad Rusijos armija įsiveržė į Ukrainos teritoriją ir dabar karinę invaziją vykdo keliomis kryptimis, rašo news.liga.net.

„Reikia pažymėti, kad prasidėjo plataus masto karinė Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų invazija į Ukrainos teritoriją. Ji vykdomas keliomis kryptimis. Rusijos Generalinis štabas siunčia savo smogikus, kad jie užimtų gyvenvietes Donbase“, – trečiadienio vakarą sakė ministro patarėjas Z.Škiriakas.

Trečiadienio vakare Jungtinių Valstijų valstybės departamento atstovė Jen Psaki taip pat pareiškė, kad Rusija pradėjo tiesioginę invaziją. Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad Rytų Ukrainoje kaunasi Ukrainos ir Rusijos kariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius