Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 02 /16:41

Rusijos ginkluotosios pajėgos ruošiamos karui Europoje, Rusijos rytuose ir pietuose

Kremliaus ginkluotosios pajėgos rimtai ruošiasi dideliems kariniams konfliktams Europoje, Rusijos rytuose ir pietuose. Tai yra priežastis, kodėl visą savaitę buvo pradingęs Vladimiras Putinas. Jis dalyvavo naujai sukurto Nacionalinės gynybos koordinavimo centro testavime, per kurį buvo bandoma išsiaiškinti, ar Rusija gali vienu metu kariauti du su puse karo. Apie tai ketvirtadienį kalbėjo Krašto apsaugos ministerijos (KAM) Tarptautinių ryšių ir operacijų departamento direktoriaus pavaduotojas Daivis Petraitis, kuris yra vienas geriausių Rusijos ginkluotųjų pajėgų ekspertų.
Rusų kariai Ukrainoje
Rusų kariai Ukrainoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusią savaitę aplink Rusijos sienas ūžė kariniai lėktuvai, riaumojo tankai ir griaudėjo artilerija. Jeigu žemėlapyje pažymėtume taškus, kuriose vietovėse buvo vykdomos karinės pratybos, tai paaiškėtų, kad buvo imituojami du su puse karo.

Vakarų Rusijoje, visai šalia Baltijos šalių sienų, pratybose dalyvavo 50 tūkst. kareivių, 5 tūkst. tankų, 80 karinių laivų ir 220 orlaivių.

Rytuose – 15 tūkst. karių, tūkstantis tankų, 10 laivų.

Pietuose vyko taikos palaikymo misijos imitavimas, kuriame dalyvavo 4 tūkst. karių ir 200 tankų. 

„Tai ir yra du su puse karo“, – sakė analitikas D.Petraitis, ketvirtadienį pristatęs mokslinį straipsnį apie Rusijos karinę reformą, kuri bus baigta po ketverių metų.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Diskusijos akimirka
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Daivis Petraitis

Jis teigia, kad 2005 metais pradėta Rusijos ginkluotųjų pajėgų rekonstrukcija yra vykdoma labai rimtai, nuosekliai, laikantis grafikų, tam skiriama labai daug finansinių išteklių.

Kremliaus reforma jau negali būti sustabdyta, nes yra beveik baigta. Trūksta vieno žingsnio – naujausio modelio ginklų, kurie šiuo metu yra kuriami.

„Jeigu po mėnesio Pergalės dienos parade pamatysime naują techniką, teks pripažinti, kad Rusija išlaiko tą grafiką, kurį paskelbė prieš gerą dešimtmetį“, – apgailestavo analitikas. 

Tai reiškia, kad Kremliui jau pavyko pakeisti sovietinę kariuomenę, modernizuoti struktūrą ir sukurti tokias ginkluotąsias pajėgas, kurios geba vienu metu kariauti du su puse karo.

Kremlius vykdė karininkijos valymą

Rusijos ginkluotųjų pajėgų reforma buvo pradėta 2005 metais, o jai ruoštasi – nuo 2003-ųjų. Esmė – sukurti vadinamąjį prūsiškąjį generalinį štabą ir nukopijuoti JAV ginkluotųjų pajėgų struktūrą.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Diskusijos akimirka
L.Balandžio/15min.lt nuotr./D.Petraičio parengta studija

„Jie neišrado nieko naujo, tik nukopijavo JAV karinę mašiną“, – aiškino ekspertas D.Petraitis. Jis pabrėžė, kad reforma, iš kurios dažnai yra šaipomasi, vykdoma labai rimtai ir kelia didelę grėsmę kaimyninėms šalims.

Esą šios reformos pagreitį žymi 2007 metai, kai Rusijos gynybos ministru buvo paskirtas Anatolijus Serdiukovas. Iš jo buvo juokiamasi, nes įsiveldavo į skandalus, tačiau šis veikėjas turėjo savo užduotį.

„Tai – mauras, kuriam buvo pavesta atlikti darbą. Žmogus, kuriam buvo pavesta sulaužyti sovietinės armijos stuburą. Žmogus su uniforma negali laužyti kito žmogaus su uniforma, jis to nedarytų, toks yra nerašytas susitarimas. Serdiukovas buvo pašalinis civilis, kuris per dieną sugebėjo atleisti 200 praporščikų“, – sakė D.Petraitis.

A.Serdiukovas turėjo sunaikinti sovietinės armijos likučius, pašalinti senus kadrus, atvesti į Kremliaus gynybos ministeriją ir ginkluotąsias pajėgas naujų protų. Pavyzdžiui, vien per 2011 metus Rusijoje nusižudė 11 generolų.

Kitaip tariant, A.Serdiukovas turėjo sunaikinti sovietinės armijos likučius, pašalinti senus kadrus, atvesti į Kremliaus gynybos ministeriją ir ginkluotąsias pajėgas naujų protų.

Pavyzdžiui, vien per 2011 metus Rusijoje nusižudė 11 generolų.

Kai Rusijos karinėje sistemoje buvo įvykdytas pirmasis valymas, 2012 metais ministru tapo Sergejus Šoigu.

„Prieš ateidamas į ministeriją jis tapo civiliu, bet civiliu buvo tik vieną dieną. Ką jis padarė? Atliko valymą, pašalino nereikalingus žmones ir kitą dieną civilių ministerijoje nebeliko“, – aiškino D.Petraitis.

Tai tarsi rodo, kad Rusija ruošiasi karui, nes taikos metu vadovavimą perima generolai.

„Vakarai nesupranta, kodėl civilių pakeitimas kariškiais yra labai svarbus momentas. Įsivaizduokite, kad prezidentas įsako pradėti karą rytoj 4 val. ryte. Bet kuris civilis gali pasakyti, kad jam reikia pasitarti, gauti politinių partijų pritarimą ar panašiai. Žmogus su uniforma gali pasakyti tik „taip“ arba „ne“. Jeigu jis pasako „ne“, tai jį labai lengva pakeisti“, – aiškino Rusijos karybos ekspertas.

Centras, kuris valdytų šalį per didelį karą

Kremliui pavyko sukurti šiuolaikišką ginkluotųjų pajėgų struktūrą, kuri yra veikianti ir išbandyta poligonuose, pratybose ir tikruose mūšiuose Rytų Ukrainoje.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Diskusijos akimirka
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Diskusijos akimirka

Piramidės viršuje yra Jungtinė strateginė vadovybė, kuri vadovauja teritorinėms vadovybėms ir nustato strategines kryptis.

Taip pat buvo sukurtos 7 misijų vadovybės, kurios geba pradėti ginkluotą konfliktą be išankstinio pasiruošimo. Tarp tokių vadaviečių yra ir branduolinių operacijų, kosmoso operacijų, greitojo reagavimo pajėgų. Kartais prie šio vadovavimo lygmens yra priskiriama Arkties operacijų vadavietė.

Svarbiausias objektas, kuris išdygo vykdant karinę reformą, – Nacionalinės gynybos koordinavimo centras. Tai milžinišką galią turinti institucija, kuri net ir taikos metu koordinuoja daugiau nei pusšimčio Rusijos ministerijų ir žinybų veiklą.

Tačiau svarbiausias objektas, kuris išdygo vykdant karinę reformą, – Nacionalinės gynybos koordinavimo centras.

Tai milžinišką galią turinti institucija, kuri net ir taikos metu koordinuoja daugiau nei pusšimčio Rusijos ministerijų ir žinybų veiklą. Virš jos - tik V.Putinas.

Po šia institucija yra pakišti Vyriausiojo pajėgų vado centras, Karinio valdymo centras ir Gynybos paramos centras, kuris iš tikrųjų taikos metu kasdien koordinuoja visų valstybės institucijų veiklą.

„Pats centras sukoncentruoja milžinišką jėgą savyje. Svarbu, kad tai yra nuolat veikianti struktūra, kuri veikia ir taikos, ir karo metu“, – aiškino KAM ekspertas.

Jis sako, kad Nacionalinės gynybos koordinavimo centras – priežastis, kodėl ilgiau nei savaitę nesirodė V.Putinas. Analitikas mano, kad Rusijos prezidentas dalyvavo šios struktūros testavime.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Diskusijos akimirka
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Diskusijos akimirka

„Kai Centras pradėjo dirbti, reikėjo priimti strateginį sprendimą ir atlikti testavimą. Šis Centras turėtų valdyti šalį, jeigu Rusija pradėtų vienu metu kariauti du su puse karo“, – aiškino D.Petraitis.

Jis spėja, kad prieš kelias savaites vykdytos masinės Rusijos ginkluotųjų pajėgų pratybos buvo Nacionalinės gynybos koordinavimo centro testavimas.

Ukrainoje – ginkluotės bandymai

KAM ekspertas sako, kad per pastaruosius ketverius metus Kremlius bandys žengti paskutinį žingsnį – modernizuoti ginkluotę ir karinę techniką. Tai reikštų, kad Rusija galutinai modernizavo ginkluotąsias pajėgas ir net požiūrį į karybą.

D.Petraitis sakė, kad peržiūrėjęs daugybę nuotraukų iš Rytų Ukrainos fronto, matė tanką T-72B3, kuris yra moderniausia šios serijos modifikacija. 

Šis teiginys tarsi susilaukė auditorijos kritikos, nes Rusijos armija iki šiol nesugebėjo užimti Rytų Ukrainos, karas ten vyksta jau metus, o Donbaso separatistai naudoja seną techniką.

D.Petraitis sakė, kad peržiūrėjęs daugybę nuotraukų iš Rytų Ukrainos fronto, matė tanką T-72B3, kuris yra moderniausia šios serijos modifikacija. 

Šis ir kiti pavyzdžiai rodo, kad Donbase rusai išbando savo ginklus.

Tikru karinės reformos pavyzdžiui ekspertas laiko Krymo okupaciją, kurią įvykdė naujojo pavyzdžio Rusijos specialiųjų operacijų pajėgos. Tai buvo tokie daliniai, kurie parengti pagal amerikietišką modelį.  

D.Petraičio mokslinis straipsnis apie Rusijos karinę reformą 2005–2020 metais buvo publikuotas leidinyje „Lietuvos metinė strateginė apžvalga 2014–2015“, kurį išleido Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius