Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos karys Ukrainoje: „Geriau nieko nežinokite, nes tiesa yra siaubinga“

Prieš dvi savaites atrodė, kad Ukraina triuškina Kremliaus remiamus teroristus šalies Rytuose. Tačiau pastarosiomis dienomis Ukrainos kariai pralaimi vis daugiau mūšių. Iš apsiausties Ilovaiske gyvas ištrūkęs 28-erių Tarasas Samčukas patvirtina Kijevo ir Vakarų valstybių bei NATO vadovų žodžius – Ukrainos pajėgos dabar jau kaunasi ne su teroristais, o su reguliariąja Rusijos armija.
Teroristas Rytų Ukrainoje
Teroristas Rytų Ukrainoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prieš šaukimą į kariuomenę T.Samčukas dirbo barmenu Lucke. „The Guardian“ jis pasakojo, kad kartu su ginklo broliais iš vieno šarvuočio ištraukė rusų karį, kuris pripažino buvęs atsiųstas iš Čečėnijos. Rusas aiškino, kad jam buvo pasakyta, jog jis siunčiamas į karines pratybas. 

Tai – tik dar vienas iš begalės įrodymų. Filmuota medžiaga, nuotraukos, liudininkų pasakojimai ir palydovinės nuotraukos įrodo, kad Maskva į Ukrainą atsiuntė savo karius

Šią savaitę vienas Rusijos laikraštis paskelbė ir ilgą pokalbio tarp 76-osios Pskovo desantinės divizijos karių, kurie ką tik grįžo iš Ukrainos, išrašą. Jų žodžiais, iš maždaug 80-100 desantininkų Ukrainoje gyvi liko tik apie 10.

Įrašus gavęs Pskovo politikas Levas Šlosbergas „The Guardian“ sakė negalintis nei atskleisti karių tapatybės, nei paaiškinti, iš kur gavo pokalbio įrašus. Šiuo metu jis gydosi dėl sumušimų – politikas mano, kad jis buvo sumuštas už domėjimąsi Rusijos karių likimu Ukrainoje. Jo teigimu, Rusijos kariuomenės atstovai priverčia Ukrainoje dingusių Rusijos karių artimuosius tylėti – apie tai garsiai prabilti išdrįsta vos keletas. Rusijos Karių motinų organizacija teigia, kad iš viso per pastarąsias savaites Kremlius į Ukrainą pasiuntė apie 15 tūkst. karių.

„The Guardian“ rašo radę Rusijos kario profilį socialiniame tinkle „Vkontakte“, kuriame jis dėsto pasiryžęs ir toliau kautis Ukrainoje – iš pareigos jausmo žuvusiems savo draugams. „Žinote, aš čia liksiu. Negaliu ramiai sėdėti ir stebėti, kaip mūsų vaikinai namo vežami kaip „Krovinys 200“... Viena dieną su jais pasisveikini, kalbi, juokiesi kartu, kitą dieną sužinai, kad viskas baigta – jie jau negyvi, keliauja namo metalinėse dėžėse“, – rašė karys.

Jis taip pat atrodė susierzinęs, kad Rusijos karių veiksmai slepiami nuo visuomenės ir net jo artimi draugai nežino, kas iš tikrųjų vyksta.

Jūs to nepamatysite per televiziją, neišgirsite per radiją ir neperskaitysite laikraščiuose. Jūs nieko nerasite internete, kas paaiškintų tai, kas iš tikrųjų čia dabar vyksta, – rašė Rusijos karys

„Jūs to nepamatysite per televiziją, neišgirsite per radiją ir neperskaitysite laikraščiuose. Jūs nieko nerasite internete, kas paaiškintų tai, kas iš tikrųjų čia dabar vyksta. Jeigu atvirai, geriau nieko ir nežinokite, nes tiesa yra siaubinga“, – rugpjūčio pabaigoje rašė Rusijos karys.

Kiek anksčiau jis pasidalino nuoroda į tekstą, kuriame rašoma apie žuvusius rusų karius pasienyje su Ukraina. Jis pažymėjo, kad rašoma apie karius iš 9-osios motorizuotos šaulių brigados iš Žemutinio Naugardo.

Ukrainos savanorių bataliono „Donbasas“ vadas Semionas Semenčenka yra anksčiau sakęs, kad 9-oji brigada yra viena iš dviejų Rusijos dalinių, kurie buvo apsupę jo vyrus Ilovaiske. Donecko teroristų vadas yra pripažinęs, kad regione veikia Rusijos kariai, tačiau jis aiškino, neva jie čia atvyko atostogų ir negauna jokių įsakymų iš Rusijos.

Mariupolio – tikėtina, kito Rusijos armijos taikinio – meras Serhijus Taruta tvirtina, kad miestą gins ir Ukrainos kariai, ir savanoriai. Paprasti vyrai pastarosiomis dienomis užsirašė į karinius apmokymus ir yra pasirengę su ginklais stoti prieš Rusijos pasiuntinius. Jo teigimu, reguliariosios Rusijos armijos įsikišimas visiškai pakeitė situaciją Rytų Ukrainoje. „Jeigu per sieną nebūtų buvę atsiusti kariai ir ginkluotė, Donecką būtume atsiėmę iki rugpjūčio pabaigos“, – „The Guardian“ sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius