Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos kino legenda Olegas Basilašvilis apie Rusijos karą su Ukraina: „Tai, ką mes darome Ukrainoje, yra nepateisinama“

Nuo Antrojo pasaulinio karo praėjo daugiau nei septyniasdešimt treji metai, bet šiandien Ukrainoje ir vėl bombarduojami miestai ir žūsta civiliai gyventojai. Apie dabartinio karo beprasmybę naujienų svetainės mirtesen.ru žurnalistai kalbasi su Rusijos kino ir teatro legenda, aktoriumi Olegu Basilašviliu.
Olegas Basilašvilis
Olegas Basilašvilis

 – Tikriausiai puikiai pamenate Antrąjį pasaulinį karą. O ką jūs manote apie šiuo metu prasidėjusį naują karą Ukrainoje?

 – Manau, kad tie žmonės, kurie kovojo Antrojo pasaulinio karo fronte, tai darė vedami kilnaus tikslo, – nugalėti fašizmą. Tačiau to, kas dabar vyksta Ukrainoje, visiškai nesuprantu. Kas ten vyksta ir kodėl? Kas nuo ko ginasi? Manau, kad mums nėra pasakoma visa teisybė, o jei kažkas nutylima, vadinasi, tai, ką mes darome Ukrainoje, nėra pateisinama.

 – Manote, kad pietryčiuose kovojantys separatistai kaunasi be tikslo?

 – Tiesą sakant, nesuprantu, už ką jie kariauja. Baisiausia, kad kasdien žūsta niekuo dėti žmonės – moterys, vaikai ir seneliai. Tuos šunsnukius, išprovokavusius karą, anksčiau ar vėliau nuteis.

 – Ką jūs turite galvoje?

 – Manau, kad kažkas yra suinteresuotas susidariusia situacija, nekaltų pietryčių Ukrainos žmonių žūtimis. Nesuprantu, dėl ko jie turi mirti? Dėl ko kovoja separatistai? Jie nori atsiskirti nuo Ukrainos? Ne. Jie nori tapti Rusijos dalimi? Taip pat ne, jie nekelia tokio reikalavimo. O jei ir keltų, maža kas ko nori. Nori šalies federalizacijos? Tačiau juk jiems ji jau yra pažadėta. Konstitucijos pataisų? Dėl to taip pat jau buvo susitarta Kijeve. Gal jau metas sudėti ginklus? Gana kariauti.

Dėl ko kovoja separatistai? Jie nori atsiskirti nuo Ukrainos? Ne. Jie nori tapti Rusijos dalimi? Taip pat ne, jie nekelia tokio reikalavimo. O jei ir keltų, maža kas ko nori. Nori šalies federalizacijos? Tačiau juk jiems ji jau yra pažadėta. Konstitucijos pataisų? Dėl to taip pat jau buvo susitarta Kijeve. Gal jau metas sudėti ginklus? Gana kariauti.

Nieko neįmanoma suprasti ir dėl to, kad mūsų žiniasklaida nepateikia viso situacijos vaizdo. Kodėl ten vyksta savanoriai iš Rusijos? Kokiu būdu jie ten patenka? Juk yra valstybinė siena. Ji turėtų būti uždaryta. O dabar šimtai savanorių su ginklais ją kerta.

Ir kas tai per savanoriai, iš kur pas juos naujausi mūsų ginklai? Juk su šautuvais nebūtų įmanoma numušti lėktuvų. Iš kur pas juos nešiojamieji zenitiniai raketiniai kompleksai? Nejau Donbase ir Luhanske yra didžiuliai tokių ginklų sandėliai?

 – Jūs manote, kad šiems žmonėms būtina pasiduoti?

 – Būtina sustabdyti šį karą. Sukilėlių vietoje aš užkasčiau ginklus į žemę ir sušukčiau: „Broliai, mes nustojame kariauti! Nustokite ir jūs.“

Kitų žmonių žudymas, siekiant pasitenkinimo, yra ne heroizmas, bet nusikaltimas.

 – Bet jei sukilėliai padės ginklus, galbūt jie bus nukauti?

 – Jūs norite pasakyti, kad Kijevo valdžia yra atsakinga už tai, kas dabar vyksta pietryčių Ukrainoje? Ukrainiečiai nebombarduoja civilių gyventojų vadinamosiose Donecko ir Luhansko respublikose. Nekalti žmonės atsitiktinai patenka į karo sūkurį.

 – Kodėl, jūsų nuomone, fašizmą Antrajame pasauliniame kare įveikusių rusų taip nemėgsta Europoje, ypač jos rytinėje dalyje?

 – Dėl to, kad išvadavę Rytų ir Vidurio Europos valstybes nuo fašizmo, mes jose pasilikome ir sukūrėme socialistinę sistemą. Ten įvedėme savo tvarką, o su visais nepritariančiaisiais susidorodavome.

Mes patys Vidurio ir Rytų Europoje elgėmės kaip okupantai, dėl to mūsų ten ir nemyli.

Mes patys Vidurio ir Rytų Europoje elgėmės kaip okupantai, dėl to mūsų ten ir nemyli.

 – Kai kurie laikosi nuomonės, kad atėmusi Krymą iš Ukrainos, Rusija ne tik pradėjo karą su savo kaimyne, bet tai gali peraugti ir į pasaulinį karą.

 – Krymas ir jo gyventojai – ne žaisliukas politikų rankose. Tikiu, kad ten įvyko referendumas ir jame žmonės pasisakė už prisijungimą prie Rusijos.

Vis dėlto, įsivaizduokime, kad Kuboje surengiamas referendumas dėl prisijungimo prie JAV. Ar po tokio referendumo amerikiečiai ten galėtų įvesti savo pajėgas? Kaip mes pavadintume tokį žingsnį? Tikriausiai pavadintume tai JAV okupacija.

„Youtube“ nuotr./Vaizdai iš Slovjansko
„Youtube“ nuotr./Vaizdai iš Slovjansko

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius