Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos okupuoto Krymo įtaka ES: Lenkija ginkluojasi, Lietuva delsia didinti krašto apsaugos biudžetą

Rusijos invazija į Krymą lėmė, kad Lenkija suskubo peržiūrėti savo prioritetus krašto gynybos srityje ir ketina sparčiau ginkluotis. Apie tai ketvirtadienį prabilo tiek kaimyninės šalies premjeras Donaldas Tuskas, tiek krašto apsaugos ministras Tomaszas Siemoniakas. Tuo tarpu Lietuva net nesvarsto galimybių didinti krašto apsaugos finansavimą.
Lenkijos specialiųjų operacijų kariai
Lenkijos specialiųjų operacijų kariai / Lenkijos specialiųjų pajėgų/zoom.mon.gov.pl archyvo nuotr.

Kaip rašo Tvn24.pl, T.Siemoniakas pareiškė, kad jau kelias dienas intensyviai svarstomi planai modernizuoti karinių pajėgų techniką, atsižvelgiant į situaciją Ukrainoje. Jo teigimu, bus bandoma paskubinti jau įsigytų įrengimų tiekimą.

Lenkijos Seime pasisakęs premjeras Donaldas Tuskas taip pat prabilo apie pokyčius. „Keičiame prioritetus, pagal kuriuos modernizuojama Lenkijos kariuomenė“, – sakė premjeras.

Tačiau T.Siemoniakas nepatikslina, kam konkrečiai bus skiriama pirmenybė: „Kol kas neplėtosiu šios temos. Bet jau kelias dienas intensyviai dirbama keičiant techninio modernizavimo planus dėl susidariusios situacijos.“

Keičiame prioritetus, pagal kuriuos modernizuojama Lenkijos kariuomenė, – sakė Donaldas Tuskas.

Taip pat ministras teigė, kad pokyčiai susiję su terminais, per kuriuos Lenkija turėtų gauti įsigyjamą techniką, kai kurios sritys bus geriau finansuojamos.

Už įrangos ir ginkluotės įsigijimą atsakingas krašto apsaugos viceministras Czeslawas Mroczekas sakė, kad peržiūrimos karinių pajėgų modernizavimo programos.

„Peržiūrėsime jas tam, kad per trumpiausią laiką galėtume naudingiausiai įsigyti būtinos įrangos. Taip, kad gautume tai anksčiau, nei buvo numatyta“, – aiškino C.Mroczekas. 

Anot viceministro, numatytu laiku bus įgyvendinti visi planai, tiesiog keisis prioritetai, kas šiuo metu yra svarbiau. Tikimasi peržiūrėti tokias programas, kaip bepiločių lėktuvų, sraigtasparnių, kitų oro gynybos įrenginių, taip pat ir priešraketinių, įsigijimas. 

Lenkijos gynybos ekspertai jau ir anksčiau yra kalbėję, kad pirmenybė turėtų būti teikiama oro gynybai. Jų teigimu, būtent krizė Ukrainos Kryme gali tapti puikia dingstimi pagalvoti, ar finansiniai ištekliai, valstybės skiriami krašto apsaugai, yra pakankami.

Lietuvoje kol kas nesvarstoma didinti krašto apsaugai skiriamą biudžeto dalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius