Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusiškas prieštankinis raketų kompleksas „Kornet“

Rusų gamybos prieštankinis raketų kompleksas „Kornet“ skirtas tankų ir kitų šarvuotų taikinių naikinimui. Rusiški šaltiniai nurodo, kad šis prieštankinis komplektas gali naikinti ir šiuolaikinėmis dinaminės apsaugos priemonėmis apsaugotus objektus. O šio komplekto modifikacija „Kornet-D“ gali naikinti ir ore esančius taikinius.
Šūvis iš prieštankinės sistemos „Kornet“, sumontuotos ant šarvuoto automobilio „Tigr“
Šūvis iš prieštankinės sistemos „Kornet“, sumontuotos ant šarvuoto automobilio „Tigr“ / Stop kadras iš vaizdo medžiagos

Pagrindinis šios sistemos skirtumas nuo kitų panašių sukurtų Rusijoje („Fagot“, „Konkurs“, „Metis“) - taikinio aptikimo sistema. Komplekse „Kornet“ naudojama lazerinė taikinio aptikimo sistema.

Sistema sukurta Tuloje (Rusijoje), už pagrindą naudojant kompleksą „Refleks“, išlaikant pagrindinius jo komponentus.

Raketos paleidimo įrenginys įtaisytas ant trikojo, ant kurio sumontuotas ir taikiklis, galintis dirbti optiniame ir infraraudonųjų spindulių režimu. Greta pėstininkams skirtos modifikacijos, „Kornet“ įtrauktas į šarvuočio BMP-2M komplekciją, gali būti sumontuota ant BMP-3 bazės, taip pat šarvuoto automobilio „Tigr“.

Žemiau esančioje vaizdo medžiagoje kaip tik ir matyti sistema „Kornet“ sumontuota ant šarvuoto automobilio „Tigr“. Vaizdai įspūdingi, tačiau duomenų, kaip toks kompleksas veiktų realaus mūšio sąlygomis, duomenų nėra.

VIDEO: Rusiškas prieštankinis raketų kompleksas „Kornet“

Pirmieji eksportui skirti komplekso „Kornet-E“ variantai buvo viešai pademonstruoti 1994 .

Šios sistemos raketa skrenda spiraline trajektorija. Maksimalus šaudymo nuotolis dieną – 5,5 km, naktį – 3,5 km, minimalus šaudymo nuotolis – 100 metrų.

Be Rusijos šios sistemos dar naudojamos 12 šalių ginkluotosiose pajėgose. Jomis taip pat yra apsirūpinusios tokios organizacijos, kaip „Hezbollah“ ir „Hamas“. 2006 m. kelis šios sistemos komplektus Izraelio kariuomenė perėmė iš „Hezbollah“ kovotojų.

commons.wikimedia.org/paffairs_sanfrancisco nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelio teritoriją skriejanti raketa
commons.wikimedia.org/paffairs_sanfrancisco nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelio teritoriją skriejanti raketa

Artimųjų Rytų konflikte prieš Izraelio tankus buvo panaudoti ir eksportui skirtos „Kornet“ modifikacijos. Tačiau kokią tiksliai žalą jos padarė šarvuotoms mašinoms nėra tiksliai žinoma, kadangi konflikte naudojama ir daugiau prieštankinių ginklų.

Ir nors dalis Izraelio tankų buvo sunaikinta naudojant įvairiausias prieštankines priemones, dauguma ekspertų pabrėžė ne prieštankinės sistemos „Kornet“ efektyvumą, o Izraelio tankų patikimumą.

Daug didesnį dėmesį šios sistemos į save atkreipė po 2011 m. balandžio 7 d. įvykusio incidento, kuomet „Hamas“ teroristai iš Gazos sektoriaus paleido „Kornet“ raketą į Izraelio mokyklinį autobusą. Tąkart buvo žuvusių ir sužeistųjų, tačiau ypač daug aukų išvengta dėl to, kad likus kelioms minutėms iki apšaudymo, vairuotojas vaikus išleido iš autobuso.

Tąkart tarp Izraelio ir Rusijos kilo diplomatinis konfliktas dėl to, kad teroristai naudoja Rusijoje pagamintą ginkluotę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius