Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rytų Ukrainoje artėja lemiami mūšiai

Donecke gyvenimas stoja. Kas gali – bėga iš miesto. Kas nusprendžia likti – stengiasi neišeiti iš namų be reikalo ir kaupti maisto bei vaistų atsargas. Ukrainos pajėgos supa Donecką, į kurį subėgo iš kitų Ukrainos rytinių miestų išvyti teroristai. Gyventojai jaučia – netrukus prasidės lemiami mūšiai dėl Ukrainos.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Ukraina Rusija Karas

„Negaliu čia gyventi“

„Man atrodo, kad netrukus Donecko laukia pabaiga – čia sustos gyvenimas. Jis bus paralyžiuotas“, – „Bloomberg Businessweek“ sakė 32-ejų Oleksandras, kai į jo miestą suplūdo šimtai prorusiškų teroristų, bėgdami iš Ukrainos pajėgų atkovoto Slovjansko. Jis baiminasi, kad jo miesto dabar laukia panašus pragaras kaip Slovjanske. Tačiau Oleksandras sako nelauksiantis lemiamų mūšių pradžios.

„Mes neteksime vandens, elektros, komunikacijų linijų. Ketinu išvykti iškart, kai tik galėsiu“, – prisipažino vyras, kuriam mieste priklauso maisto tiekimo kompanija. Jis žurnalistams pabūgo atskleisti savo pavardę ar įmonės pavadinimą, nes bijo sulaukti teroristų keršto.

„Aš planuoju išvykti. Negaliu gyventi ten, kur ginkluoti vyrai gali paimti į nelaisvę žmogų vien už tai, kad jis galbūt nufotografavo netinkamą vietą“, – sakė Ihoris

Pastarosiomis savaitėmis iš Donecko išvyko apie 100 tūkst. gyventojų. Miesto gatvės – ištuštėjusios, gyventojai ruošiasi būsimam mūšiui ir stengiasi be reikalo iš namų neiti. Jie pasakoja, kad mieste girdisi šūviai ir sprogimai – patys teroristai tarpusavyje nesutaria ir kovoja vieni su kitais.  

„Žmonės labiausiai bijo būti pakirsti atsitiktinės kulkos, – teigia 30-metis verslininkas Ihoris Didevičius. – Aš planuoju išvykti. Negaliu gyventi ten, kur ginkluoti vyrai gali paimti į nelaisvę žmogų vien už tai, kad jis galbūt nufotografavo netinkamą vietą.“

Mieste ketinantys likti gyventojai žino, kad jų laukia sunkus metas. Srities valdžia įspėjo, kad žmonės nemėgintų ginčytis su teroristais, vengtų jų susibūrimo vietų ir slaptaviečių. 

Liepos 5 dieną Donecke prasidėjo vandens taupymo programa – gyventojams vanduo tiekiamas tik 5 valandas per parą.

Luhanske vietos valdžia padidino traukinių maršrutų skaičių – jie stengiasi palengvinti sąlygas 400 tūkst. gyventojų kuo greičiau palikti miestą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariuomenė Rytų Ukrainoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariuomenė Rytų Ukrainoje

Ukrainos kariuomenė Donbase triuškina teroristus

Kol kas Ukrainos pajėgos neįžengė į teroristų kontroliuojamus miestus, tačiau juos sėkmingai blokuoja, kad separatistai nebegautų ginklų ir nesulauktų pastiprinimo. Ukrainos kariai yra užėmę pozicijas Donecko šiaurėje, pietuose ir vakaruose. Valdžios kariai taip pat saugo Donecko oro uostą, kuris yra vos už 10 km nuo miesto centro.

Teroristai yra netekę daugiau nei pusės užimtų teritorijų

Ketvirtadienį Ukrainos pajėgos paskelbė išlaisvinusios Seversko miestą Donecko srityje – iš jo pabėgo karių apsupti teroristai. Iš viso jie yra netekę daugiau nei pusės užimtų teritorijų, pranešė TSN.ua. Mūšiai tebeverda prie Karlivkos, prie sienos perėjimo punktų. Teroristai vis dar kontroliuoja keturis miestus – Donecką, Luhanską, Sjeverodonecką ir Horlivką.

TSN.ua iliustr./Antiteroristinė operacija Rytų Ukrainoje
TSN.ua iliustr./Antiteroristinė operacija Rytų Ukrainoje

Ketvirtadienį Ukrainos valdžia atmetė galimybę vėl skelbti vienašališkas paliaubas. Šalies prezidentas Petro Porošenka per pokalbį su Vokietijos kanclere Angela Merkel patvirtino, kad paliaubos vėl galimos, tačiau tik tokiu atveju, jeigu ginklus sudėti sutiks ir teroristai.

Vidaus reikalų ministro patarėjas Stanislavas Rečinskis per valstybinę televiziją sakė, kad teroristai bus sutriuškinti per mėnesį. Jis pridūrė, kad Donecke ir Luhanske nebus vykdomos nei oro, nei artilerijos atakos.

Teroristai nori kuo daugiau civilių aukų

Mirtini Ukrainos karių ir teroristų susirėmimai artėja prie kulminacijos – Ukraina telkia pajėgas prie Donecko ir už maždaug 150 km esančio Luhansko. Ukrainos antiteroristinės operacijos vadai žada tol spausti apsiaustus teroristus, kol jie arba pasiduos, arba bus nukauti.

Teroristai bando save ir gyventojus įtikinti, kad jie yra pajėgūs kautis su Ukrainos armija.

„Mes ruošiamės ne blokadai, o aktyviam Ukrainos karių puolimui, – Gazeta.ru aiškino vienas iš teroristų vadeivų Aleksandras Borodajus. – Buvo sudėtinga kovoti vienu metu daugelyje vietų. Dabar šios problemos nebeliko.“

Teroristų grupuotės vadeiva Pavelas Gubarevas tvirtina, kad jie neketina pasiduoti – jų laukia arba mirtis, arba pergalė.

„German Marshall Fund of the U.S“ ekspertas Joergas Forbrigas teigia, kad Ukrainos pajėgoms Donecke ir Luhanske bus sudėtingiau nei prieš tai išlaisvintuose miestuose. Abu šie miestai turi daugiau išteklių – nuo maisto iki degalų, taip pat juose gyvena daugiau civilių.

Ekspertai perspėja, kad jeigu žus daug civilių, Rusija tuo gali pasinaudoti kaip pretekstu dar didesniam įsitraukimui į konfliktą ir netgi oficialiai atsiųsti savo karius

„Tai bus žymiai didesnis iššūkis Kijevui. Deja, būtent dėl to teroristai ir vyko į didesnius miestus – jie nori pakelti kovų kainą“, – tvirtina jis.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Andrejus Parubijus pripažįsta, kad kovos Donecke bus labai sudėtingos. Dviejuose miestuose besislapstantys teroristai civilius gali panaudoti kaip gyvuosius skydus.

Tokia situacija gali pasitarnauti teroristams padedančiai Rusijai. Ekspertai perspėja, kad jeigu žus daug civilių, Rusija tuo gali pasinaudoti kaip pretekstu dar didesniam įsitraukimui į konfliktą ir netgi oficialiai atsiųsti savo karius.

Slovjanskas bando atsigauti

Šeštadienį šimtai ginkluotų teroristų paliko Slovjanską ir spruko į Donecką bei Luhanską. Matydami, kad nebesugeba kovoti su Ukrainos kariais, teroristų vadai davė įsakymą trauktis.

Dabar Slovjansko gyventojai mėgina grįžti į įprastą gyvenimą, kuris buvo sustojęs trims mėnesiams, kai miestą buvo užėmę teroristai, rašo „The Guardian“. Miesto infrastruktūra – sugriauta, dauguma gyventojų vis dar neturi vandens ir elektros, dalis – net ir namų, parduotuvės – uždarytos, o viešasis transportas neveikia. Iš miesto pabėgo tūkstančiai gyventojų.

Daugelis tų, kurie nešiojo Georgijaus kaspinus ir sakė norintys būti Rusijos dalimi dabar persirengė ir vaikštinėja gatvėmis lyg niekur nieko

„Mes esame išvargę – jau taip ilgai naktimis nemiegame“, – sakė 64-erių Lina Ivanova, atėjusi į pagrindinę miesto aikštę Ukrainos kariuomenės dalijamo maisto.

50-metė Natalija Akimova sakė, kad jai labai palengvėjo, kai Ukrainos pajėgos atsiėmė miestą. Tačiau ji prisipažino vis dar bijanti, kad ginkluoti teroristai grįš. Ji sakė kelis mėnesius praleidusi savo buto koridoriuje, nes bijojo artintis prie langų. Moters nuomone, Ukrainos valdžia turi griežtai nubausti šimtus miesto gyventojų, kurie rėmė teroristus.

„Daugelis tų, kurie nešiojo Georgijaus kaspinus ir sakė norintys būti Rusijos dalimi, dabar persirengė ir vaikštinėja gatvėmis lyg niekur nieko“, – piktinosi 39-erių Alina Bondarenko.

Savaitgalį miestiečiai įdavė du Rusijos diversantus, kurie taip išalko, kad atėjo prie Ukrainos valdžios dalijamų dešrelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius