Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 10 /18:34

Rusija žuvusius karius namo gabena sumestus „humanitarinės pagalbos“ sunkvežimiuose

Naktis iš antradienio į trečiadienį Donbase vėl praėjo neramiai. Rusijos karių okupuotų miestų gyventojai praneša, kad visą naktį buvo girdimi sprogimai ir susišaudymai, skelbia naujienų agentūra „Unian“. Trečiadienį Ukrainos prezidentas Petro Porošenka paskelbė, kad, šalies žvalgybos duomenimis, iš šalies išvesta 70 proc. Rusijos karių. Ukrainos pareigūnai paskelbė turintys įrodymų, kad Donbase žuvę Rusijos kariai į tėvynę vežami „humanitarinės pagalbos“ sunkvežimiuose.
Rusijos „humanitarinės pagalbos“ sunkvežimiai be leidimo įvažiavo į Ukrainos teritoriją.
Rusijos „humanitarinės pagalbos“ sunkvežimiai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

18:34 val. Rusija karių kūnus išgabena su „humanitarinės pagalbos“ sunkvežimiais

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos taryba trečiadienį paskelbė, kad prieš keletą parų buvo užfiksuota kaip humanitarinio konvojaus sunkvežimiuose buvo vežami Donbase žuvusių Rusijos karių kūnai, rašo naujienų agentūra „Unian“.

Baltais sunkvežimiais, kuriose buvo vežama taip vadinama „humanitarinė pagalba“, į Rusiją buvo išgabenti Ukrainoje žuvusių Rusijos karių kūnai. Apie tai trečiadienį paskelbė Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas spaudai Andrijus Lysenka.

„Tokie atvejai buvo užfiksuoti prieš keletą parų, tačiau pastarosiomis paromis to jau nebuvo“, – teigė A.Lysenka.

A.Lysenkos teigimu, naktį iš antradienio į trečiadienį iš Rusijos teritorijos į Dmitrovkos (Donecko sritis) pusę pajudėjo keturi baltos spalvos sunkvežimiai.

„Tai ne pirmas karas, kuomet baltos spalvos sunkvežimiai neteisėtai kerta sieną“, – tikino A.Lysenka.

15:24 val. Ukraina pradėjo statyti sieną pasienyje su Rusija

Ukraina pradėjo statyti sieną ir fortfikacinių įrenginių sistemą tose pasienio su Rusija vietose, kurios jau atkovotos iš Rusijos armijos ir jos parankinių, skelbia naujienų svetainė gazeta.ru

„Remiantis Ukrainos prezidento Petro Porošenkos įsakymu, pradėti pirminiai fortifikacinės įrangos ir inžinerinės užkardos įrengimo pasienyje darbai“, – teigiama Ukrainos antiteroristinės operacijos (ATO) spaudos tarnybos pranešime. Taip pat jame minima, kad bus statomos dvi gynybinės sienos.

Skelbiama, kad bus nutiesta 1500 km ilgio tranšėja, pastatyta daugiau negu 4000 uždarų lauko fortifikacinių įrenginių ir 60 km ilgio nesprogstamoji užtvara.

Rugsėjo 3 d. Ukrainos premjeras Arenis Jaceniukas paskelbė, kad Kijevas planuoja statyti „sieną“ tarp Rusijos ir Ukrainos. 

unian.net nuotrauka/Situacija rytų Ukrainoje rugsėjo 10 d.
unian.net nuotrauka/Situacija rytų Ukrainoje rugsėjo 10 d.

13:56 val. Prie Ilovaisko žuvo ne mažiau kaip 200 žmonių

Ukrainos generalinis prokuroras Vitalijus Jarema pranešė, kad kovojant dėl Ilovaisko žuvo ne mažiau kaip 200 žmonių. Apie tai V.Jarema paskelbė per susitikimą su žurnalistais trečiadienį, skelbia naujienų agentūra „Unian“.

Ankščiau buvo pranešta, kad Ukrainos kariuomenė tikriausiai neteko apie šimto asmenų, besikaudama su teroristų gaujomis dėl llovaisko kontrolės.

Vis dėlto, vienas iš Maidano aktyvistų, kuris kovėsi Donbase, tikino, kad prie Ilovaisko žuvo ne mažiau kaip pusė tūkstančio karių, o bataliono „Mirotvorec“ kariai skelbia dar didesnį skaičių – 1200.

Rugsėjo 3 d. išaiškėjo, kad 87 prie Ilovaisko žuvusių asmenų kūnai buvo nuvežti į Zaporožės sritį.

Antiteroristinės operacijos (ATO) pajėgos su teroristais dėl Ilovaisko kovėsi nuo rugpjūčio 18 d. Ilgą laiką Ukrainos kariai buvo apsupti smogikų ir Rusijos karių bei prašė pagalvos. Rugpjūčio 29 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsakė smogikams atverti humanitarinį koridorių Ukrainos kariams, kurie buvo apsuptyje.

Bataliono „Donbas“ spaudos tarnyba pareiškė, kad rugpjūčio 29 d. rytą ATO pajėgoms buvo iškeltas ultimatumas – pasiduoti arba žūti. Ukrainos kariai iš apsupties pradėjo išeidinėti kitą dieną, rugpjūčio 30 d., tačiau prieš juos buvo atidengta ugnis. Tikslių duomenų apie žuvusiuosius ir paimtus į nelaisvę Ukranos karius netoli Ilovaisko iki šiol nėra.

11:35 val. Rusija išvedė 70 proc. savo karių iš Ukrainos

Per Ukrainos ministrų kabineto posėdį šalies vadovas P.Porošenka trečiadienį pareiškė, kad Rusija iš Ukrainos teritorijos išvedė 70 proc. savo karių.

Kaip praneša naujienų agentūra „Unian“, apie tai P.Porošenka paskelbė išplėstiniame vyriausybės posėdyje.

„Naujausia informacija iš mūsų žvalgybos – 70 proc. Rusijos Federacijos karių išvesti“, – tikino P.Porošenka.

Situacija Donbase išlieka įtempta

Prie Mariupolio Rusijos kariai atliko karinius manevrus – naktį jų pozicijose jau atsirado ir salvinės ugnies sistemos „Grad“, tačiau iš jų nebuvo šaudoma. Tikėtina, kad vyksta pasiruošimas šturmui.

Be to, neatpažinti užpuolikai netoli Mariupolio, Pavlopolyje, susprogdino tiltą, vedantį per užtvanką, ir apšaudė įvairius infrastruktūros objektus.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo (ESBO) atstovai užfiksavo 11 paliaubų laužymo atvejų iš Rusijos karių ir smogikų pusės vien tik Mariupolio apylinkėse. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius