Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savanorių pajėgose pradės veikti Nekinetinių pajėgų kuopa

Kitąmet Krašto apsaugos savanorių pajėgose turėtų pradėti veikti Nekinetinių pajėgų kuopa, kuri rems Lietuvos kariuomenę t okiomis specialybėmis, kurių nerengia pati kariuomenė.
Bazinį kario kursą pradėję kariai savanoriai
Bazinį kario kursą pradėję kariai savanoriai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 Kariuomenė

„Pagal vystymosi planą, kuopoje turėti kiekvienos srities specialistų numatyta 2019 metais, bet kuopa funkcionuos jau nuo 2015 metų“, – BNS sakė kuopos vadas Simonas Martinaitis.

Pasak jo, į kuopą jungiasi įvairių sričių specialistai, pradedant humanitarinės pagalbos teikimo ekspertais, baigiant teisininkais ir informatikais.

„Informatikas galėtų štabo vado paprašytas pagelbėti atremiant kibernetines atakas. Žmogus, kuris inžinerinį išsilavinimą, galėtų padėti projektuoti apgriautus kelius ir panašiai. Tie žmonės su savo gebėjimais bus paskirstomi į aukštesnius štabus“, – sakė S.Martinaitis.

Informatikas galėtų štabo vado paprašytas pagelbėti atremiant kibernetines atakas

Kapitono teigimu, Nekinetinių operacijų kuopa taip pat vykdys bendradarbiavimą su civilinėmis institucijomis, pačiais civiliais, nevyriausybinėmis ir vyriausybinėmis organizacijomis. Pasak S.Martinaičio, vienas iš kuopos būrių buvo įvertintas lapkritį vykusių pratybų „Geležinis kardas 2014“ metu.

„Pratybų metu buvo įvertintas kuopos pirmas būrys, kuris yra pasirengęs budėti NATO greitojo reagavimo pajėgose 2015 metais. Savanoriai bendravo su apylinkių seniūnais, merais tam, kad bendrai išsiaiškintų, kaip civilinės organizacijos įsistato ekstremalių situacijų centrą, kaip ateina komendantas. Reikia ir jų paramos sureguliuojant eismą, žiūrint, kad civiliai netrukdytų karo operacijoms, siekti, kad kuo mažiau jų būtų sužeista“, – sakė S.Martinaitis.

Pasak S.Martinaičio, nepaisant to, kad kuopa nėra tiesiogiai skirta kinetinėms karo operacijoms, ji gali jose dalyvauti.

„Civiliai, kurie gauna karinius įgūdžius, moka apsiginti, moka reaguoti į priešo ugnį, tiesioginius ir netiesioginius apšaudymus. Juk jie yra kariai, o uniforma yra uniforma“, – sakė S.Martinaitis.

Pasak S.Martinaičio, Nekinetinių operacijų kuopa gali veikti nebūtinai kaip vientisas karinis vienetas.

„Jinai nebūtinai veiks kaip kuopa, kaip karinis vienetas. Ji gali būti išskaidoma pagal valstybės gynybos planus“, – sakė S.Martinaitis.

„Čia yra optimaliausias variantas valstybės gynybos politikoje. Mums nereikia daug tankų, mums reikia gerai paruoštų žmonių, – pridūrė jis.

Šiuo metu Nekinetinių operacijų kuopoje yra maždaug 100 savanorių. Jų planuojama surinkti apie 150. Nekinetinių operacijų kuopos savanoriai turi praeiti Bazinį kario savanorio įgūdžių kursą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius