Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 18 /12:03

Seimas leido siųsti Lietuvos karinių oro pajėgų orlaivį dalyvauti misijoje Centrinės Afrikos Respublikoje

Seimas sutiko siųsti Lietuvos karinių oro pajėgų transporto lėktuvą „Spartan“ C-27J su dešimties karių įgula ir aptarnaujančiu personalu dalyvauti Prancūzijos vadovaujamoje operacijoje „Sangaris“ Centrinės Afrikos Respublikoje ir kitose regiono valstybėse.
Lėktuvas „Spartan“ C-27J
Lėktuvas „Spartan“ C-27J / Alvydo Tamošiūno nuotr.

Pagal priimtą naują nuostatą Lietuvos karinių oro pajėgų įgulą ir aptarnaujantį personalą sudarys iki 10 karių ir civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų. Operacijoje „Sangaris“ jie dalyvaus ne daugiau kaip 40 dienų iki 2014 m. birželio 1 d.

„Dalyvavimas šioje operacijoje – tai unikali karinė patirtis mūsų kariams, nes jokios pratybos ar mokymai nepakeis tų įgūdžių, kuriuos mūsų kariai įgyja konfliktų regionuose. Todėl dalyvavimas tarptautinėse operacijose stiprina ir mūsų gynybinius pajėgumus“, – sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Planuojama, kad Lietuvos kariai į mėnesio trukmės operaciją išvyks balandžio pradžioje. Misijos metu jie gabens operacijos krovinius ir personalą, koviniuose veiksmuose nedalyvaus.

Dalyvavimas šioje operacijoje – tai unikali karinė patirtis mūsų kariams, nes jokios pratybos ar mokymai nepakeis tų įgūdžių, kuriuos mūsų kariai įgyja konfliktų regionuose, – sakė Juozas Olekas.

Pagrindinė Lietuvos karinio orlaivio „Spartan“ C-27J su įgula ir priežiūros personalu dislokacijos vieta bus N‘ Djamenos oro uoste (Čado Respublika), iš kurio bus vykdomi skrydžiai į Centrinės Afrikos Respubliką.

Prancūzijos operacija „Sangaris“ vykdoma pagal 2013 m. gruodžio 5 d. priimtą JT Saugumo Tarybos rezoliuciją. Jos užduotis – stabilizuoti padėtį ir užkirsti kelią smurtui ir civilių aukoms, sudaryti sąlygas humanitarinei pagalbai šalyje.

Lietuva šioje operacijoje dalyvaus atsižvelgdama į Prancūzijos prašymą ir siekdama sustiprinti pastaruoju metu suintensyvėjusį Lietuvos ir Prancūzijos karinį bendradarbiavimą. Prancūzija yra viena aktyviausių Baltijos šalių oro policijos misijos dalyvių, viena iš NATO energetinio saugumo kompetencijos centro Vilniuje steigėjų. Pirmininkavimo ES Tarybai metu Lietuvos ir Prancūzijos ministrai pasirašė sutartį dėl bendradarbiavimo saugumo ir gynybos srityje.

Operacija Centrinės Afrikos Respublikoje bus ne pirmas kartas, kai Lietuva tarptautinėse operacijose dalyvauja su Karinių oro pajėgų transporto pajėgumais. Nuo 2001 m. iki 2003 m. Lietuvos karinis transporto lėktuvas dalyvavo NATO vadovaujamose operacijose Bosnijoje ir Hercegovinoje, Kosove.

Planuojama, kad Lietuvos kariai į mėnesio trukmės operaciją išvyks balandžio pradžioje. Misijos metu jie gabens operacijos krovinius ir personalą, koviniuose veiksmuose nedalyvaus.

Ik šiol Seimas buvo suteikęs mandatą Lietuvos kariams dalyvauti trijose NATO vadovaujamose operacijose: Afganistane, Kosove ir kovos su piratavimu operacijoje „Vandenyno skydas“ bei Europos Sąjungos operacijoje „Atalanta“ prie Somalio krantų. 

NATO vadovaujamoje tarptautinėje operacijoje Afganistane dalyvauti gali iki 200 karių ir civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų; NATO vadovaujamoje tarptautinių pajėgų operacijoje Kosove – iki 5 karių ir civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų; Europos Sąjungos karinėje kovos su piratavimu ir ginkluotais plėšimais jūroje operacijoje „Atalanta“ – iki 30 karių ir civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų; NATO kovos su piratavimu ir ginkluotais plėšimais jūroje operacijoje „Vandenyno skydas“ – iki 30 karių ir civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius