Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas svarstys Karo padėties įstatymo pataisas dėl ginkluotųjų pajėgų stiprinimo

Seimas pradėjo svarstyti Dalios Grybauskaitės ir Juozo Oleko pateiktus Karo padėties, Vadovybės apsaugos įstatymų ir lydimųjų teisės aktų pataisas, kuriomis siekiama sustiprinti Lietuvos ginkluotąsias pajėgas.
Dalia Grybauskaitė ir Juozas Olekas
Dalia Grybauskaitė ir Juozas Olekas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Respublikos Prezidento vyriausiasis patarėjas Valdemaras Sarapinas, pristatydamas šalies vadovės siūlymą, akcentavo, kad pagal dabartinį teisinį reguliavimą iš prie Vidaus reikalų ministerijos esančių įstaigų tik Valstybės sienos apsaugos tarnyba galėtų papildyti Lietuvos gynybinius pajėgumus šalį pasirengusiais ginti pareigūnais.

Teikiamu projektu siūloma nustatyti, kad Vadovybės apsaugos departamentas ir Viešojo saugumo tarnyba karo padėties metu ginkluotųjų pajėgų vado įsakymu taip pat būtų priskiriami ginkluotosioms pajėgoms.

Numatoma, kad karo padėties metu Valstybės sienos apsaugos tarnybą, Viešojo saugumo tarnybą ir Vadovybės apsaugos departamentą priskyrus ginkluotosioms pajėgoms, jų veiklos tęstinumas yra užtikrinamas tiek, kiek to reikia karo padėties metu užtikrinant gyvybiškai svarbių valstybės funkcijų vykdymą.

Teikiamu projektu siūloma nustatyti, kad Vadovybės apsaugos departamentas ir Viešojo saugumo tarnyba karo padėties metu ginkluotųjų pajėgų vado įsakymu taip pat būtų priskiriami ginkluotosioms pajėgoms. 

Atsižvelgiant į tai, kad Vadovybės apsaugos departamentas yra atsakingas už valstybės vadovybės apsaugos užtikrinimą, projektu taip pat siūloma nustatyti, kad Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai, tiesiogiai užtikrinantys vadovybės apsaugą, nebūtų priskiriami ginkluotosioms pajėgoms, toliau vykdytų jiems pavestas vadovybės apsaugos funkcijas ir įvedus karo padėtį taptų tiesiogiai pavaldūs saugomam asmeniui.

Tokių pareigūnų sąrašą tvirtintų Vadovybės apsaugos departamento direktorius. Visi kiti šio departamento pareigūnai įvedus karo padėtį ginkluotųjų pajėgų vado įsakymu būtų priskirti ginkluotosioms pajėgoms.

Pritarus teisės akto pakeitimams po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete. Pritarus siūlymui projektus svarstyti ypatingos skubos tvarka prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama sugrįžti rugsėjo 25 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius