Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialiųjų tarnybų repeticija: SGD terminalo dujotiekyje nuaidėjo sprogimas

Tokio scenarijaus veiksmai imituoti šalies pajūryje. Bendrose pratybose policija, Viešojo saugumo tarnyba, ir Lietuvos kariuomenės pajėgos bandė pažaboti Klaipėdoje ir Palangoje siautėjusius tariamus teroristus.
Pratybų „Žaibo kirtis“ antrasis etapas Klaipėdos jūrų uoste
Pratybų „Žaibo kirtis“ antrasis etapas Klaipėdos jūrų uoste / E. Vaitkaus nuotr.

Pagrindinis antrojo etapo pratybų „Žaibo kirtis“ veiksmas vyko aplink SGD terminalą. Plakatais apsiginklavę aktyvistai kateriu suko ratus aplink dujovežį „Independence“. Kol Viešojo saugumo tarnybos savo pajėgas buvo sutelkusios aktyvistų drausminimui, teroristinės grupuotės nariai sukėlė sprogimą dujotiekyje.

Paskelbus ekstremalią situaciją, talkinti vietinei policijai atskubėjo antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai ir  500 karių. Jų užduotis – susemti po Klaipėdą pasklidusius teroristus. Dujotiekio sprogdintojai sulaikyti Klaipėdoje praėjus kelioms valandos po išpuolio.

Pratybų veiksmai pagal panašų scenarijų vyko ir Palangos oro uoste.

„Mes nenorime, kad šitos pratybos būtų kaip paradinis pasirodymas, kad visos tarnybos dirba idealiai. Mūsų tikslas –  išsiaiškinti, ar mes galime koordinuoti savo veiksmus, ar gali veikti mūsų bendri štabai, kokie yra trūkumai, problemos ir kaip reaguoti į situaciją, kuri nėra iš anksto sumodeliuota“, – apie pratybas pasakojo Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas.

L. Sėlenienės nuotr./Pratybų „Žaibo kirtis“ antrasis etapas Klaipėdos jūrų uoste
L. Sėlenienės nuotr./Pratybų „Žaibo kirtis“ antrasis etapas Klaipėdos jūrų uoste

Kariuomenės vado tikinimu, pajūryje vykdomos pratybos parodys, kaip kariai ir specialiosios tarnybos atsilaikytų prieš įvairias atakas, kol NATO sąjungininkai tik pakeliui į Lietuvą.

„Situacija aplink Lietuvą ir tai, ką mes matome Rytų Ukrainoje, reikalauja iš mūsų labai aiškiai suvokti, kad mes turime veikti  išvien. Todėl tai yra nacionalinės pratybos, skirtos veiksmams iki sąjungininkų atėjimo. Jei bus tas laikas, kuomet sąjungininkai negalės mums padėti, mes Lietuvos teritorijoje turėsime veikti patys“, – patikino V.J.Žukas.

Pajūryje imituoti veiksmai –  prilygstantys ekstremaliai situacijai. Netrukus pratybų veiksmas persikels į Kaišiadoris ir Švenčionis, kurių rajonai tariamu prezidentės dekretu paskelbti karo teritorijomis. Ten sukilėliai netrukus užims svarbiausius rajonų centrų pastatus ir perims jų valdymą.

VIDEO: Per pratybas Klaipėdos uoste sulaikyti SGD saugumui grėsmę kėlę aktyvistai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius