Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 26 /14:23

Per NATO misijos pasikeitimą Lietuvos karinėje oro bazėje bus 600 karių ir 18 naikintuvų

Pirmą kartą Baltijos oro erdvę saugos Kanados karališkosios karinės oro pajėgos. Rugpjūčio 26 dieną Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose nusileido keturi Kanados naikintuvai F-18 „Hornet“. Kanada ir Portugalija iš Lenkijos bei Jungtinės Karalystės oro policijos misiją perims rugsėjo 1-ąją
NATO oro policijos misija – Kanados naikintuvai F-18
NATO oro policijos misija – Kanados naikintuvai F-18 / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Keturi Kanados karališkųjų karinių oro pajėgų naikintuvai F-18 virš Šiaulių pasirodė efektingai. Jie išsirikiavo į eilę, iš kurios pasitraukė po vieną. Atliko po vieną bandomąjį tūpimą.

Netrukus teatras baigėsi ir galinga technika nutūpė ant tako. Riedėdami į stovėjimo vietą, jie praūžė pro pat išsirikiavusius žurnalistus.

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės vadas pulkininkas leitenantas Vidmantas Raklevičius teigia, kad tai dar nevisi naikintuvai, kurie artimiausius mėnesius saugos Baltijos oro erdvę.

Lietuvos klimatas ir gamtovaizdis kanadiečiams labai palankus, primenantis vidurinę Kanados dalį.

Bazės vadas teigė, kad F-18 yra universalūs naikintuvai, pritaikomi ne tik kovojant ore, bet ir atakuojant taikinius ant žemės, bombarduojant. Tai 1982-1988 metais JAV gamintas naikintuvas, kuris iki 2010 metų buvo pilnai modernizuotas. „Oro policijos misijai šie naikintuvai puikiai tinka“, – teigė vadas.

Kanados karališkųjų oro pajėgų junginio vadas Davidas Pletzas, nusileidęs vienu iš naikintuvų, atskleidė, kad jie atskrido iš Rumunijoje esančio karinio oro uosto, kur dabar yra gerokai šilčiau. Tačiau  Lietuvos klimatas ir gamtovaizdis kanadiečiams labai palankus, primenantis vidurinę Kanados dalį.

Antrą kartą NATO misijoje Baltijos šalyse dalyvausiantys Portugalijos karinių oro pajėgų naikintuvai F-16 Aviacijos bazėje Šiauliuose planuoja leistis rugpjūčio 29 dieną. Planuojama, jog Portugalai atsiųs šešis naikintuvus.

Alvydo Januševičiaus nuotr./NATO oro policijos misija – Kanados naikintuvai F-18
Alvydo Januševičiaus nuotr./NATO oro policijos misija – Kanados naikintuvai F-18

Per misijos pasikeitimą Lietuvos karinėje oro bazėje bus 18 naikintuvų ir per 600 karių. Oficiali NATO oro policijos misijos kontingentų Baltijos šalyse pasikeitimo ceremonija vyks rugsėjo 1 dieną Lietuvos karinių oro  pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose.

Nuo rugsėjo 1 dienos Šiauliuose budės Kanados bei Portugalijos naikintuvai, Estijoje, Amario aviacijos bazėje, Vokietija, o Lenkijoje, karinių oro pajėgų Aviacijos  bazės Malborke, Nyderlandų naikintuvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius