Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja išbandė dvi vidutinio nuotolio balistines raketas

Šiaurės Korėja trečiadienį paryčiais paleido dvi vidutinio nuotolio balistines raketas iš savo rytinės pakrantės, kurios skriejo Japonijos link ir nukrito į jūrą, pranešė Pietų Korėjos kariškiai.
Karinės pratybos Šiaurės Korėjoje
Karinės pratybos Šiaurės Korėjoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šie raketų bandymai buvo įvykdyti tuo metu, kai JAV prezidentas Barackas Obama surengė svarbų susitikimą su Japonijos ir Pietų Korėjos lyderiais Hagoje, kur pakartojo, jog Vašingtonas laikysis „tvirtų įsipareigojimų“ Tokijui ir Seului, nerimaujantiems dėl branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos keliamos grėsmės.

Raketos, kurios veikiausiai buvo „Rodong“ klasės, buvo paleistos iš vietovės, esančios į šiaurę nuo Pchenjano, ir nuskrido apie 650 kilometrų, kol galiausiai nukrito į jūrą, sakė vienas Pietų Korėjos jungtinio štabų komiteto pareigūnas, prašęs neviešinti jo vardo.

Tikėtina, kad Šiaurės Korėja nutaikė šias raketas taip, kad jos nenuskrietų didžiausio savo pasiekiamo atstumo, „atsižvelgdama į kaimyninių šalių reakciją“, sakė pareigūnas, nepateikdamas daugiau detalių. Manoma, „Rodong“ klasės raketos gali nuskrieti daugiau nei 1 000 kilometrų ir pasiekti taikinius didžiojoje Japonijos teritorijos dalyje.

Šis bandymas buvo atliktas tą pačią dieną, kai Japonijos premjeras Shinzo Abe susitiko su B.Obama ir Pietų Korėjos prezidente Park Geun-hye Hagoje vykusio branduolinių valstybių viršūnių susitikimo kuluaruose.

Per pastaruosius du mėnesius Šiaurės Korėja paleido kelias mažo nuotolio raketas. Tie bandymai laikomi Pchenjano siekiu pademonstruoti, kad jis nesitaiksto su kasmetinėmis bendromis Pietų Korėjos ir JAV karinėmis pratybomis, kurios vyksta šiuo metu.

Ženevoje reziduojantis Šiaurės Korėjos ambasadorius prie Jungtinių Tautų So Se Pyongmas (So So Pjongmas) antradienį nurodė, kad jo šalis vykdė įprastus karinius mokymus, kai buvo paklaustas, kodėl tos raketos buvo leidžiamos per JAV ir Pietų Korėjos karines pratybas.

Pchenjanas reguliariai pasmerkia kasmet Vašingtono ir Seulo pajėgų rengiamus bendrus manevrus, vadindamas juos ruošimusi karui.

Tuo tarpu Jungtinės Valstijos pareiškė, kad pastarųjų dviejų balistinių raketų paleidimas yra „nerimą keliantis ir provokuojantis padėties eskalavimas“ Korėjos pusiasalyje.

Amerika tariasi su savo sąjungininkais ir partneriais, įskaitant JT Saugumo Tarybą, planuodama „imtis atitikinamų priemonių, atsakant“ į Pchenjano įvykdytą naujausią „JT Saugumo Tarybos rezoliucijų pažeidimą“, paskelbė JAV Valstybės departamentas.

„Raginame Šiaurės Korėją elgtis santūriai ir susilaikyti nuo tolesnių grasinamų veiksmų“, – sakoma Valstybės departamento oficialaus atstovo pavaduotojos Marie Harf pranešime, paskelbtame po raketų paleidimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius