-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dar vienas slaptas planas – į Rusiją pabėgęs V.Janukovyčius bandys nuo Kijevo jėga atplėšti Rytų Ukrainą?

Prorusiškų mitingų Rytų Ukrainos miestuose dalyviai staiga iškėlė į Rusiją pabėgusio prezidento Viktoro Janukovyčiaus plakatus ir ėmė prašyti jo sugrįžti, nors iki tol apie jį net neužsiminė. Kas atsitiko? Rusijos žiniasklaida iškėlė versiją, kad rengiama karinė operacija, per kurią V.Janukovyčius bandys jėga nuo Kijevo atplėšti Rytų Ukrainą.
Donecke protestuotojai kvietė sugrįžti V.Janukovyčių
Donecke protestuotojai kvietė sugrįžti V.Janukovyčių / AFP/„Scanpix“ nuotr.

V.Janukovyčius pasirodys trečią kartą

Į Rusiją pabėgęs Ukrainos prezidentas V.Janukovyčius itin retai rodosi viešumoje. Pasiekęs Rusijos teritoriją jis vasario 28 d. Rostove prie Dono surengė spaudos konferenciją, kurioje pareiškė tebesąs teisėtas Ukrainos vadovas, ir dingo.

Kovo 11 d. V.Janukovyčius buvo priverstas surengti antrą spaudos konferenciją, kad paneigtų gandus, jog yra miręs. Jis tik perskaitė pareiškimą ir išėjo, neatsakęs į klausimus. Žiniasklaidoje tuoj pat pasirodė spėlionių, jog tai buvo ne V.Janukovyčius, o jo antrininkas.

Šaltinių Rusijos slaptosiose tarnybose turinčio žiniasklaidos holdingo „Soveršenno sekretno“ savaitraštis „Naša versija“ teigia, jog netrukus V.Janukovyčius per vieną televizijos kanalų padarys dar vieną pareiškimą. Jame, pasak „Naša versija“, V.Janukovyčius praneš apie Rytų Ukrainoje pradedamą karinę operaciją, kuria bus vykdomi kovo 22 ir 23 dienomis Rytų ir Pietų Ukrainos miestuose vykusių prorusiškų mitingų dalyvių reikalavimai.

„Savigynos“ armija jau suformuota


V.Janukovyčius praneš apie Rytų Ukrainoje pradedamą karinę operaciją, kuria bus vykdomi kovo 22 ir 23 dienomis Rytų ir Pietų Ukrainos miestuose vykusių prorusiškų mitingų dalyvių reikalavimai.

Straipsnio autorius teigia, jog karinėje operacijoje dalyvaus ne prie rytinių Ukrainos sienų sutelktos ir neseniai pratybose puolimo veiksmus suderinusios Rusijos karinės pajėgos, o „regioniniai savigynos būriai“.

Juose esą jau yra iki 30 tūkst. žmonių, jie puikiai ginkluoti ir finansuojami ne Rusijos, o V.Janukovyčiui ištikimų oligarchų.

Šis scenarijaus jau buvo sėkmingai išbandytas atplėšiant Krymą nuo Ukrainos. Tuomet Kryme ukrainiečių karius blokavo ir valstybinius pastatus „saugojo“ taip pat nežinia iš kur atsiradę puikiai ginkluoti „savigynos“ būriai.

Teigiama, kad planuojama karinė operacija Rytų Ukrainoje turėtų būti lokalaus pobūdžio. „Naša versija“ tvirtina, kad pagal planą V.Janukovyčius turėtų perimti pietines ir rytines Ukrainos sritis. Vėliau ketinama Ukrainą padalinti į dvi dalis.

Mitinguotojai lyg pagal komandą prisiminė V.Janukovyčių

Kol kas nėra jokių kitų šaltinių, kurie patvirtintų šią versiją. Tačiau yra netiesioginių įrodymų, jog toks planas gali būti vykdomas.

Kovo 22 ir 23 dienomis Odesoje, Chersone, Charkove, Donecke ir Luganske mitingavo 3-5 tūkstančiai prorusiškai nusiteikusių protestuotojų. Šiuos mitingus plačiai nušvietė Rusijos valstybinės televizijos. Rusijos vėliavomis mojavę mitingų dalyviai ne tik reikalavo referendumų, per kuriuos galėtų nuspręsti savo ateitį, bei rusų kalbos pripažinimo valstybine, bet ir laikė plakatus su V.Janukovyčiaus atvaizdu.

Plakatuose buvo prašoma V.Janukovyčiaus sugrįžti: „Janukovyčius – mūsų teisėtas prezidentas“, „Janukovyčiau, apgink savo liaudį“, „Janukovyčiau, sugrįžk“. Iki šiol vykusiuose mitinguose V.Janukovyčiaus plakatų nebuvo.

Plakatuose buvo prašoma V.Janukovyčiaus sugrįžti: „Janukovyčius – mūsų teisėtas prezidentas“, „Janukovyčiau, apgink savo liaudį“, „Janukovyčiau, sugrįžk“. Iki šiol vykusiuose mitinguose V.Janukovyčiaus plakatų nebuvo.
 

BBC Ukrainos naujienų tarnybos žurnalistai Donecke pasikalbėjo su keliais mitinguotojais, kam jiems prireikė V.Janukovyčiaus.

„Pirmiausia jis turi grįžti į Ukrainą ir užimti savo postą. Nuversti fašistus, kurie šiandien sėdi Aukščiausiojoje Radoje“, – sakė mitingo dalyvė Svetlana.

Ukrainos žiniasklaida praneša, kad mitingai, kuriuose V.Janukovyčius buvo kviečiamas grįžti, buvo surežisuoti. Partijos „UDAR“ deputatas Sergejus Kaplinas televizijai „112 Ukraina“ sakė, kad Poltavoje jam keli šaltiniai patvirtino informaciją, kad „Putino emisarai“ už 300 dolerių verbuoja mitingų Charkove dalyvius.

Karinių ir politinių tyrimų centro vadovas Dmytro Tymčukas savo paskyroje „Facebook“ parašė, kad prie Rusijos prijugtame Kryme formuojamos specialios grupės, kurių užduotis – destabilizuoti padėtį Rytų Ukrainos miestuose. D.Tymčuko teigimu, šias grupes formuoja Rusijos FSB agentai. Į grupes bandoma įtraukti Kryme dirbusius ukrainiečių milicininkus.

Planą gali sužlugdyti prasta V.Janukovyčiaus sveikata

Pasak portalo newsru.com, sunku pasakyti, ar iš tiesų Rytų ir Pietų Ukraina trokšta V.Janukovyčiaus sugrįžimo. Sociologinės apklausos rodo, kad šių sričių gyventojai nebenori V.Janukovyčiaus dar kartą rinkti prezidentu. Tačiau pastarąjį kartą tokios apklausos buvo atliktos 2014 m. sausį, dar iki V.Janukovyčiaus pabėgimo. Tuomet jį rėmė tik 22 proc. rinkėjų.

Rusijos naujienų agentūros „Interfax“ apklausti politilogojai nesutaria, ar V.Janukovyčius gali pabandyti jėga užimti valdžią Ukrainoje.

„V.Janukovyčius, nors ir nebėra realus politinis žaidėjas, vis dar yra pakankamai pavojingas Kijevo valdžiai. Tam tikru kritiniu momentu jis gali pasirodyti“, – mano Politinių tyrimų instituto direktorius Sergejus Markovas.

„Jei V.Janukovyčius ir suvaidins kokį nors vaidmenį, jis nebus reikšmingas. Jo šansai sugrįžti kaip teisėtam Ukrainos prezidentui menki. Jis gali būti panaudotas nebent derybose dėl Pietų ir Rytų Ukrainos likimo“, – mano Tarptautinio politinės ekspertizės instituto generalinis direktorius Jevgenijus Minčenka.

Dar vienas faktorius, galintis turėti didelės įtakos V.Janukovyčiaus ateičiai, yra jo sveikata.

Laikraštis „Moskovskij komsomolec“ praneša, kad kovo 17-18 dienomis Maskvoje V.Janukovyčiui buvo atlikta širdies operacija – šuntuotos širdies kraujagyslės. Pasak laikraščio šaltinių, operacija buvo sėkminga, V.Janukovyčius po trijų dienų paliko ligoninę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius