-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovjanske aptikta masinė kapavietė

Ukrainos rytiniame Slovjansko mieste, buvusioje prorusiškų teroristų tvirtovėje, dabar užimtoje vyriausybės pajėgų, buvo rasta pirmoji masinė kapavietė.
Žydų kapinės
Kapinės / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Po trijų valandų nuo kasinėjimo pradžios žemėje pasimatė balto maišinio audeklo skiautė. Dar po kelių minučių iš duobės buvo ištraukti keturi lavonai.

Niūrią sceną stebėjo 30 milicijos ir miesto valdžios pareigūnų, užsidėjusių dujokaukes, teismo medicinos ekspertų ir vietos gyventojų.

Žiūrėjo visi, išskyrus vieną vyrą – vieno iš dešimčių dingusių žmonių brolį. Jis sėdėjo ant akmeninės tvoros, nusigręžęs nuo šiurpaus vaizdo.

Niūrią sceną stebėjo 30 milicijos ir miesto valdžios pareigūnų, užsidėjusių dujokaukes, teismo medicinos ekspertų ir vietos gyventojų.

Miesto komunalinių tarnybų darbuotojai ekskavatoriumi iškasė trijų metrų ilgio duobę netoli miesto centro, tuomet įlipo vidun ištraukti palaikų.

„Tai siaubinga tragedija“, – sakė Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka, vadovaudamas trumpai aukų pagerbimo ceremonijai, prieš pradedant ekshumaciją.

„Šioje masinėje kapavietėje yra keturių asmenų, kurie buvo kankinti ir nužudyti sukilėlių, palaikai“, – pridūrė jis.

Prie kapavietės buvo padėti keturių vyrų portretai ir vainikai su užrašais: „Mūsų mylimam Viktorui nuo vaikų ir šeimos“, „Mūsų brangiam broliui Dimai, Liza ir vaikai“, „Mūsų vyrui ir broliui“.

Tie vyrai buvo pagrobti birželio 8-ąją, kai išėjo iš bažnyčios po sekmadieninių pamaldų, o vėliau jų niekas nematė. Visi keturi buvo vedę; vienas turėjo keturis, o kitas – aštuonis vaikus.

Per tris mėnesius, kol miestą kontroliavo separatistai, jame dingo kelios dešimtys žmonių.

„Šioje masinėje kapavietėje yra turbūt apie 20 palaikų. Be keturių vyrų, kurie buvo nukankinti, kaip manome, čia yra teroristų, žuvusių per mūšį dėl Slovjansko su Ukrainos armija, kūnai“, – sakė A.Heraščenka.

Į šiaurę nuo Donecko miesto esančio Slovjansko, turinčio apie 100 tūkst. gyventojų, kontrolę anksčiau šį mėnesį susigrąžino Ukrainos vyriausybės pajėgos.

Per tris mėnesius, kol miestą kontroliavo separatistai, jame dingo kelios dešimtys žmonių.

„Visi žmonės aplink šią vietą matė, kaip sukilėliai čia laidoja žmones. Štai kodėl žinojome apie (šios kapavietės) egzistavimą, – aiškino A.Heraščenka. – Žinome, kad mieste esama kitų, tačiau nežinome kur. Tai pirmoji, kurią kasinėjame.“

Netoliese gyvenanti moteris, vardu Valentyna, pasakojo: „Birželio 11-ąją buvau prie savo namų, kai ryte atvažiavo sunkvežimis, ir jie iškasė duobę.“

„Po 15 val. prie duobės atvažiavo dvi mašinos, iš kurių vidun įmetė kelis lavonus, – pridūrė ji. – Kūnai buvo susupti į baltą audeklą, bet karstų nebuvo.“

Moteris sakė, kad tą procesą stebėjo du snaiperiai, įsitaisę ant gretimo namo stogo.

„Kaip galime gyventi po viso šito? – klausė Valentyna. – Mes normalūs, taikūs žmonės!“

Netoliese esančioje Lenino aikštėje dešimtys vietos gyventojų susirinko stebėti, kaip virš miesto administracijos pastato keliama Ukrainos valstybinė vėliava ir buvo sugiedotas šalies himnas.

Miesto tarnybų darbuotojai giedojo kartu, rankas pridėję prieširdžių ir su ašaromis akyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius