Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Slovjanską užgrobęs Rusijos GRU karininkas Igoris Strelkovas: „Mes eisim toliau, o Vakarai Trečiojo pasaulinio karo dėl Ukrainos nepradės“

Rusijos okupantai nusimeta kaukes ir atvirai dėsto savo planus nuversti dabartinę Ukrainos valdžią. „Komsomolskaja pravda“ žurnalistui pavyko gauti Slovjanske veikiančių rusų diversantų vado, vadovaujančio ir vietiniams separatistams, Rusijos GRU karinės žvalgybos karininko Igorio Strelkovo interviu.
Igoris Strelkovas
Igoris Strelkovas

Rusų statytinis neslepia, kad Sovjanske vadovauja kovotojams, kurie kariavo Čečėnijoje, Irake, Jugoslavijoje, Sirijoje. Iki šiol Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neigė, kad Ukrainoje yra rusų karių.

Rusų statytinis neslepia, kad Sovjanske vadovauja kovotojams, kurie kariavo Čečėnijoje, Irake, Jugoslavijoje, Sirijoje.

Rusijos GRU karinės žvalgybos karininkas atskleidžia naująją Rusijos karinę taktiką, kaip kelti chaosą ir okupuoti svetimas teritorijas. Tokia taktika buvo išbandyta užgrobiant Krymą, o dabar naudojama rytų ir pietų Ukrainoje.

Iš pradžių suformuojami karinės patirties turinčių smogikų būriai, vėliau jie prasiskverbia į teritoriją, užgrobia ginklus ima kelti chaosą, burti vietos separatistus bei imasi jiems vadovauti. Vėliau, jei reikia pagalbos, įvedama Rusijos kariuomenė.

I.Strelkovas atvirai tyčiojasi iš Ukrainos jėgos struktūrų ir dėkoja  joms už „padovanotus“ ginklus. „Žaliasis žmogeliukas“, kalbėdamas apie susprogdintą Ukrainos sraigtasparnį teigia, kad tai buvo kilniaširdiškas poelgis. I.Strelkovas įsitikinęs, kad niekas Trečiojo pasaulinio karo nei dėl Slovjansko, nei dėl visos Ukrainos nepradės, ir tikina, kad separatistai Donecko srityje nesustos.

– Iš kur atsirado kovotojai, kuriems šiuo metu vadovaujate?

Būrys, kurį aš atvedžiau į Slovjanską, buvo suformuotas Kryme.

– Tai vietiniai sukilėliai, prie kurių prisijungė žmonės iš kitų Ukrainos regionų. Būrys, kurį aš atvedžiau į Slovjanską, buvo suformuotas Kryme. Jis suburtas iš savanorių.

Daugiau nei pusė jo narių yra Ukrainos piliečiai – iš Krymo, Žitomiro, Kijevo. Daug žmonių iš Donbaso ir Luhansko. Būtent jų pageidavimu mes ir atvykome į Slovjanską.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prorusiški separatistai Slovjansko mieste
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prorusiški separatistai Slovjansko mieste

Daugelis žmonių turi karinės patirties. Daugelis kovojo Rusijos karinių pajėgų sudėtyje, taip pat ir Čečėnijos karų metu. Yra žmonių, kariavusių Irake, Jugoslavijoje, yra net tokių, kurie suspėjo pakariauti Sirijoje.

– Iš kur gavote ginklų?

Pačią pirmą dieną mes nuginklavome Slovjansko milicijos skyrių, kur paėmėme didelį kiekį šaunamųjų ginklų.

– Pačią pirmą dieną mes nuginklavome Slovjansko milicijos skyrių, kur paėmėme didelį kiekį šaunamųjų ginklų. Vėliau nuginklavome keletą 25-osios mobiliosios brigados dalinių, Ukrainos pasieniečių dalinių. Taip mūsų rankose atsidūrė 150 automatų, keletas granatsvaidžių, didelis kiekis šovinių. Taip pat turime 6 kovinius automobilius.

– Kol kas į aktyvius karinius veiksmus nesiveliate. Kodėl?

– Taip elgiamės, nes puikiai suprantame, kas su mumis kariauja. Tai 25-oji Dniepropetrovsko mobilioji brigada ir 95-oji Žitomiro mobilioji brigada. Šios brigados sukomplektuotos iš Ukrainos pietryčių gyventojų.

Galėjome numušinėti malūnsparnius, kurie buvo pilni Ukrainos karių, bet mes išsirinkom malūnsparnį, kuriame buvo tik ekipažas.

Kariai siunčiami prieš jų valią. Tarp jų savanorių, kurie atėjo kovoti už pinigus arba patikėję Kijevo televizijos skleidžiamomis idėjomis, nėra. Aišku, turime visas galimybes juos žudyti, tačiau suprantame, kad taip žudysim savo brolius.

Priešininkas tai suprato ir naudoja savo taktikoje. Pirmiausia į sukilėlių kontroliuojamus rajonus siunčiami šauktiniai. Į juos šaudyti mes nenorim, todėl traukiamės. Užimtoje teritorijoje statomas kontrolės postas, kuris apsupamas karine technika ir jau į jį siunčiami „Pravyj sektor“, nacionalinės gvardijos, saugumo tarnybos ir specialiųjų dalinių kovotojai. Jie ima veikti saugomi desantininkų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Slovjanske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Slovjanske

Šaudyti į karinę formą vilkinčius ekstremistus mes galime tik prieš tai sunaikinę Ukrainos kariuomenės karius. Kol kas mes to daryti nenorime, bet jei situacija nesikeis, mes turėsime elgtis griežčiau.

Čia noriu prisiminti susprogdintą Ukrainos karinį malūnsparnį. Kelias paras mes stebėjome Kramatorsko aerodromą. Galėjome numušinėti malūnsparnius, kurie buvo pilni Ukrainos karių, bet mes išsirinkom malūnsparnį, kuriame buvo tik ekipažas. Matėme, kad jis pilnas šaudmenų. Taip stengsimės elgtis ir toliau, bet tai kariniai veiksmai ir niekas negali duoti garantijų, kad greitai nepradės kentėti paprasti gyventojai.

– Ar jums teko susidurti su Ukrainos nacionalistais?

– Mums pavyksta sulaikyti „Pravyj sektor“ diversantų. Ne visi pasiduoda gyvi. Vyko susišaudymai, kurių metu buvo sunaikinti keli kovotojai.

– Kodėl buvo sulaikyta ESBO tarptautinė stebėtojų misija?

– Ukrainos kariuomenės atstovo teigimu, tai misija, kuri stebėjo pasienį ir fiksavo būtent Rusijos karinių dalinių dislokaciją. Neįsivaizduoju, ką jie darė mūsų kontroliuojamoje teritorijoje. Arba prisidengdami tarptautinių stebėtojų diplomatiniu statusu jie vykdė žvalgybą, arba, tai labiau tikėtina, Ukrainos kariuomenės vadai nežino, kur yra sukilėlių postai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Separatistas Slovjanske
AFP/„Scanpix“ nuotr./Separatistas Slovjanske

Kai autobusas buvo sustabdytas prie Kramatorsko, Ukrainos kariškiai ėmė paniškai slėpti savo karinius pažymėjimus. Tai rodo, kad jie visai nesitikėjo susidurti su ginkluotais sukilėlių kovotojais. Užsieniečiai nepanikavo visai. Jie gerai paruošti žvalgai ir, skirtingai nei jų kolegos iš Ukrainos, savo reakcijos neišdavė.

– Jūsų prognozė, kas bus toliau?

Aš suprantu, kad Trečiojo pasaulinio karo dėl Slovjansko niekas nepradės. Mano įsitikinimu, pasaulinio karo nepradės ir dėl visos Ukrainos. Tai neįvykusi valstybė.

– Donecke 80 proc. žmonių nori prisijungti prie Rusijos federacijos ir netiki chunta, kuri užėmė valdžią Kijeve. Dalis žmonių jungtis prie Rusijos nenori, bet ir jie nepripažįsta dabartinės Kijevo valdžios.

Prie mūsų prisijungiantys žmonės sako: „mes norime eiti toliau ir Donecke nesustosim. Norim išlaisvinti visą Ukrainą nuo fašistų.“ Aš realistas. Rusija mums nesuteikė nei vieno šovinio, nei vieno automato. Juos mums padovanojo Ukrainos milicininkai ir kariai. Už tai jiems reikšiu nuoširdžią padėką ir tikiuosi, kad jie ir toliau aprūpins mus ginklais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama ES ir JAV viršūnių susitikime Briuselyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama ES ir JAV viršūnių susitikime Briuselyje

Aš suprantu, kad Trečiojo pasaulinio karo dėl Slovjansko niekas nepradės. Mano įsitikinimu, pasaulinio karo nepradės ir dėl visos Ukrainos. Tai neįvykusi valstybė, kuri tik plauna smegenis savo gyventojams. Tokio melo srauto apie Slovjansko, Luhansko gyventojus ir sukilėlius aš seniai negirdėjau.

Centrinės ir vakarų Ukrainos gyventojai rimtai galvoja, kad čia veikia ginkluotos Rusijos samdinių grupuotės, kur kovotojai už tūkstantį grivinų per dieną yra pasiruošę žudyti moteris ir vaikus. Tai netiesa. Mus žmonės palaiko ir mes kovosim toliau.

– Kodėl nusprendėte jungtis su Donecko liaudies respublikos vadovais, kuriuos patys kritikavote?

Negaliu pasakyti, kad visos kovotojų grupės paklūsta mums, tai ilgas procesas ir sukilėlių gretose yra nemažai anarchijos, bet ateityje mes valdysime visus sukilėlių dalinius ir ne tik Donecke.

– Mes susitarėme su Donecko liaudies respublikos vadovybe veikti kartu tik todėl, kad neatsirastų daugiau grupuočių ir neprasidėtų kova tarp jų. Donecko liaudies respublikos vadovybei mes turime daug priekaištų. Jie nedarė nieko, kai buvo užgrobiami administraciniai pastatai.

Buvome priversti jungtis. Negaliu pasakyti, kad visos kovotojų grupės paklūsta mums, tai ilgas procesas ir sukilėlių gretose yra nemažai anarchijos, bet ateityje mes valdysime visus sukilėlių dalinius ir ne tik Donecke.

VIDEO: Slovjanske veikiančio Rusijos GRU karinės žvalgybos karininko Igorio Strelkovo interviu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius