Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sprogus pakelės bombai Gruzijos karius Afganistane išgelbėjo specialus šarvuotis „MRAP“

Šios savaitės viduryje per specialią operaciją sprogus pakelės bombai, Afganistane tarnaujančius Gruzijos karius išgelbėjo specialus šarvuotis, skirtas būtent tokioms situacijoms. Pranešama, kad per sprogimą nė vienas karys nenukentėjo, o karinės operacijos šis incidentas nesustabdė.
„MRAP“ bandymai sprogmenimis
„MRAP“ bandymai sprogmenimis / wikipedia.org/JAV gynybos departamento nuotr.
wikipedia.org/Anita VanderMolen/US Army nuotr./Šarvuotis „MRAP“
wikipedia.org/Anita VanderMolen/US Army nuotr./Šarvuotis „MRAP“

Kaip informuoja portalas apsny.ge, Gruzijos kariai, remiami sraigtasparnių „Bell AH-1 SuperCobra“ ir UH-1, kartu su Amerikos jūrų pėstininkais Helmando provincijoje dalyvavo specialioje operacijoje, per kurią turėjo būti užkirstas kelias laisvam talibų judėjimui tame rajone ir vietos gyventojų apsauga.

Patruliuojant viename iš kaimų gruzinų šarvuotis užvažiavo ant savadarbio sprogmens. Per sprogimą niekas nenukentėjo. Tačiau į operacijos rajoną buvo iškviesti greitojo reagavimo daliniai ir išminuotojai.

Iš viso operacija tęsėsi septynias valandas ir, pranešama, praėjo sėkmingai.

wikipedia.org/IraqVet225/JAV laivynas nuotr./Šarvuočiai „MRAP“
wikipedia.org/IraqVet225/JAV laivynas nuotr./Šarvuočiai „MRAP“

Šarvuotis „MRAP“

Pranešimuose apie šį incidentą, akcentuojama, kad Gruzijos kariai važiavo šarvuočiu „MRAP“. Matyt, tai ir išgelbėjo gruzinus.

Šarvuotis „MRAP“ (angl. – „Mine-Resistant Ambush Protected“) yra ratinė šarvuota mašina, skirta karių apsaugai nuo įvairaus tipo minų ir savadarbių sprogmenų. Jau pati jos konstrukcija (aukšta prošvaista ir V formos dugnas) sukurta taip, kad apsaugotų viduje esančius žmones nuo skeveldrų ir sprogimo bangos, kuri tiesiog išsklaidoma.

wikipedia.org/IraqVet225/JAV jūrų pėstininkų korpusas nuotr./Šį šarvuotį „MRAP“ Irake sunaikino 136-227 kg svėręs sprogmuo. Viduje buvę žmonės išgyveno
wikipedia.org/IraqVet225/JAV jūrų pėstininkų korpusas nuotr./Šį šarvuotį „MRAP“ Irake sunaikino 136-227 kg svėręs sprogmuo. Viduje buvę žmonės išgyveno

Visų pirma tokius šarvuočius pradėjo naudoti Pietų Afrikos kariškiai per Angolos ir Nabijos karą. Vėliau, įsitikinus mašinos efektyvumu, šarvuočiais susidomėjo ir kitos šalys. Jungtinės Valstijos masinę šių mašinų gamybą pradėjo po įsiveržimo į Iraką.

Šarvuočiai „MRAP“ naudojami ten, kur aktyviai veikia sukilėliai, kariaujantys partizaninį karą. Mašina naudojama karių pervežimui pavojingose teritorijose, VIP asmenų gabenimui zonose, kur padidintas terorizmo pavojus ir pan.

Pagal savo svorį ir dydį „MRAP“ skirstomi į tris kategorijas, mašina gali būti varoma keturiais arba šešiais ratais.

JAV jūrų pėstininkai paskaičiavo, kad vien Irako kare per savadarbių sprogmenų sprogimus šarvuočiai „MRAP“ aukų skaičių sumažino net 80 proc. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius