-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Švedijos parlamento pirmininkas: sprendimą dėl karinės pagalbos Ukrainai turi priimti ES ir NATO

Sprendimą dėl karinės techninės pagalbos suteikimo Ukrainai turi priimti ne pavienės valstybės, o Europos Sąjunga ir NATO, sako Baltijos ir Šiaurės šalių parlamentų vadovai.
Švedijos Riksdago pirmininkas Peras Westerbergas
Švedijos Riksdago pirmininkas Peras Westerbergas / riksdagen.se nuotrauka

„Tokią paramą turi teikti ne viena šalis, parama turi būti Europos Sąjungos ir NATO. Ji priklausys nuo to, kaip artimiausiomis savaitėmis ar mėnesiais klostysis situacija (...). Nenorėčiau spekuliuoti, ar tokia pagalba galėtų būti suteikta per artimiausius šešis mėnesius“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Palangoje sakė Švedijos Riksdago pirmininkas Peras Westerbergas. 

„Kovoti turime ne tik žodžiais, ne tik diskusijomis, įtikinėjimais, bet kovoti reikia ir ginklais. Mums iš tiesų trūksta ginklų. Dėl to čia pagalba būtina. Šiuo metu ukrainiečiai gina ne tik savo Ukrainą, bet ir Europos saugumą“, – kalbėjo O.Turčynovas.

Jis drauge su Baltijos ir Šiaurės šalių pirmininkais Lietuvoje dalyvaujame metiniame NB8 susitikime.

Jo poziciją palaikė ir Danijos Folketingo pirmininkas Mogensas Lykketoftas. 

Pasak Lietuvos Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės, tokiu svarbiu klausimu būtina išsami diskusija.

„Šiuo sudėtingu klausimu turi diskutuoti ir užsienio reikalų ministrai, ir valstybių vadovai, turi būti kalbama ir Europos Sąjungos, ir NATO lygiu. Klausimas labai sudėtingas, jis reikalauja labai gilių diskusijų“, – tvirtino ji.

Apie karinės techninės pagalbos poreikį per susitikimą užsiminė svečio teisėmis dalyvaujantis Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas.

„Kovoti turime ne tik žodžiais, ne tik diskusijomis, įtikinėjimais, bet kovoti reikia ir ginklais. Mums iš tiesų trūksta ginklų. Dėl to čia pagalba būtina. Šiuo metu ukrainiečiai gina ne tik savo Ukrainą, bet ir Europos saugumą“, – kalbėjo O.Turčynovas.

Visi Baltijos ir Šiaurės šalių parlamentų vadovai pabrėžė, kad jų šalys visokeriopiai remia Ukrainą ir jos teritorinį vientisumą.

O.Turčynovas savo ruožtu sakė, kad Rusija nebepasuks Ukrainos į posovietinę erdvę, o be Ukrainos, anot jo, Rusijos imperija grius.

Aukščiausiosios Rados pirmininkas tvirtino, kad jo šalis pasiryžusi eiti eurointegracijos keliu. Pasirašyta asociacijos su Europos Sąjunga (ES) sutartis bus kaip priemonė demokratiniais būdais įtvirtinti Ukrainoje europinius standartus.

O.Turčynovas priminė Antrojo pasaulinio karo pradžią ir įspėjo, kad ir vėl Kremliaus vadovai nori įtraukti Europą į chaosą.

„Tai ne karas tarp ukrainiečių, tai sistemingas Rusijos karas prieš ukrainiečius“, – kalbėjo Ukrainos parlamento pirmininkas.

Pirmadienį Palangoje prasidėjo tris dienas truksiantis Šiaurės ir Baltijos valstybių parlamentų pirmininkų metinis susitikimas, kuriame svarstoma padėtis Ukrainoje, regiono saugumas, galimi tolesni Europos Sąjungos (ES) raidos scenarijai, fiskalinės ir monetarinės sąjungos perspektyva, ES Viduržemio jūros regiono ekonominis vystymąsis, Baltijos jūros regiono ir Arkties strategijos.

O.Turčynovas savo ruožtu sakė, kad Rusija nebepasuks Ukrainos į posovietinę erdvę, o be Ukrainos, anot jo, Rusijos imperija grius.

Susitikime Palangoje dalyvaus Danijos Folketingo pirmininkas Mogensas Lykketoftas, Estijos Rygikogo pirmininkas Eikis Nestoras, Islandijos Altingo vadovas Einaras Kristinnas Gudfinnssonas, Norvegijos Stortingo vadovas Olemicas Thommessenas, Suomijos Eduskuntos pirmininkas Eeras Heinaluomas, Švedijos Riksdago pirmininkas Peras Westerbergas, Lietuvos Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Latvijos Saeimos pirmininkės Solvitos Abuoltinios laukiama atvykstant vėlų pirmadienio vakarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius