Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Tarp Ukrainos teroristų – vilnietis Pavelas Serebrenikovas ir 4 su Lietuva susiję rusai

Vilnietis Pavelas Serebrenikovas savo „Facebook“ paskyroje nurodė, kad baigė Mykolo Romerio universitetą ir dirbo vienoje apsauga užsiimančioje Lietuvos bendrovėje. Ukrainiečių portale, kuris viešina Donbaso teroristų tapatybes, prie šio vilniečio biografijos nurodyta: teroristas-samdinys. Ir jis yra ne vienas su Lietuva susijęs žmogus, kurio pavardė atsidūrė teroristų sąraše.
Pavelas Serebrenikovas
Teigiama, kad šioje nuotraukoje – vilnietis P.Serebrenikovas, kuris kariauja prorusiškų teroristų pusėje / „Facebook“ nuotr.

Ukrainietiško portalo „Taikdarys“ kūrėjai skelbia, kad jų tikslas – tirti nusikaltimus prieš Ukrainos valstybę, taiką, žmogaus teisių ir tarptautinės teisės pažeidimus. Teigiama, kad portale viešinama informacija, susijusi su Donbase kariaujančiais prorusiškais separatistais, teroristais, samdiniais, karo nusikaltėliais ir žudikais.

Kūrėjai pateikia tik labai nedaug informacijos apie save. Galima spėti, kad tai – savanorių kūrinys. Vietoje savo veiklos aprašymo, „taikdariai“ surašė citatas iš Ukrainos įstatymų ir teisės aktų, kuriose aprašomos grėsmės nacionaliniam saugumui, valstybės išdavystė, karo nusikaltimai. Taip pat – teisės aktai, susiję su asmens duomenų viešinimu.

Taip portalo „Taikdarys“ kūrėjai tarsi pabrėžia, kad veikia laikydamiesi Ukrainos įstatymų ir gindami savo šalį.

Apie teroristų tapatybes viešinantį portalą savo „Facebook“ paskyroje rašė Ukrainos vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo patarėjas Antonas Geraščenka – politikas skelbė, kad tyrimų centrui „Taikdarys“ buvo perduota 6 tūkst. bylų, kurios susijusios su Ukrainos valstybę išdavusiais kariškiais, pareigūnais ir kitais piliečiais.

Tinklalapio paieškos laukelyje suvedus raktažodį „Lietuva“, pateikiama informacija apie penkis asmenis, kurie yra susiję su mūsų šalimi, o šiuo metu lyg ir kariauja Ukrainoje.

Nuotraukoje – su Georgijaus juostele ir lietuviška simbolika

Portalas „Taikdarys“ teigia, kad prorusiškų separatistų gretose kovoja 1975 metais gimęs vilnietis P.Serebrenikovas, kuris mokėsi Mykolo Romerio universitete ir dirbo apsaugos bendrovėje „G4S“.

„Facebook“ nuotr./Teigiama, kad šioje nuotraukoje – vilnietis P.Serebrenikovas
„Facebook“ nuotr./Teigiama, kad šioje nuotraukoje – vilnietis P.Serebrenikovas

Skelbiama, kad vyras priklauso Rusijos samdinių batalionui „Prizrak“, kuris yra dislokuotas Luhansko srityje. Daliniui vadovauja savo šalį išdavęs ukrainietis Aleksejus Borisovas.

Peržiūrėjus vilniečio P.Serebrenikovo profilį socialiniame tinkle „Facebook“, išties susidaro įspūdis, kad vyras gali kariauti Rytų Ukrainoje – jo publikuotose viešose nuotraukose yra užfiksuoti prorusiški teroristai, Rusijos kariai, bataliono „Prizrak“ simboliai.

Vienoje P.Serebrenikovo paskelbtoje nuotraukoje pozuoja vyras, dėvintis kamufliažinę uniformą su lietuviška simbolika ir Rusijos agresijos simboliu tapusia Georgijaus juostele.

Vienoje P.Serebrenikovo paskelbtoje nuotraukoje pozuoja vyras, dėvintis kamufliažinę uniformą su lietuviška simbolika ir Rusijos agresijos simboliu tapusia Georgijaus juostele.

Galima tik spėti, kad šioje nuotraukoje yra užfiksuotas pats P.Serebrenikovas.

Tiesa, kyla abejonių dėl ukrainietiškame portale skelbiamų nuotraukų. Peržiūrėjus P.Serebrenikovo nuotraukas „Facebook“, ir tas, kurias paviešino „Taikdarys“, susidaro įspūdis, jog tai – skirtingi žmonės.

P.Serebrenikovo „Facebook“ profilyje pažymėta, kad šis vyras 2014 metų gegužės 20 dieną buvo Slovjanske.

Vilnietis verbuoja būsimus teroristus

P.Serebrenikovas nėra vienintelis su Lietuva susijęs žmogus, kuris pateko į „Taikdario“ akiratį. Lietuvoje gimė dar keli Lugandono veikėjai, šiuo metu lyg ir kariaujantys Rytų Ukrainoje. Tarp jų yra ir paslaptingas karininkas, galimai susijęs su rusų verbavimu kariauti Sirijoje.

„Taikdarys“ nuotr./Rusas Igoris Tolsotošeinas gimė Vilniuje
„Taikdarys“ nuotr./Rusas Igoris Tolsotošeinas gimė Vilniuje

Ukrainiečių portalas teigia, kad Maskvos gyventojas Igoris Tolsotošeinas yra prorusiškų teroristų grupuotės „Slavų korpusas“ koordinatorius.

Portale „Taikdarys“ teigiama, kad šis vyras 1972 metais gimė Vilniuje.

Informacijos apie sąsajas su Lietuva – labai mažai. Tačiau ukrainiečiai išsiaiškino, kad I.Tolsotošeinas dirbo Rusijos įmonėje „Kreml“, kuri 2004-2011 metais turėjo išskirtines teises organizuoti renginius Kremliuje, Raudonojoje aikštėje ir kitose viešose vietose, kuriose reikalingas Rusijos prezidento Vladimiro Putino leidimas.

I.Tolsotošeino pavardė buvo minima skandale, kuris 2013 metų pabaigoje krėtė Rusiją. Buvo teigiama, kad grupuotė „Slavų korpusas“ verbavo rusus kovoti Sirijoje.

Be to, ukrainiečiai atkapstė, kad Lietuvoje gimęs I.Tolsotošeinas 2004-2005 metais dirbo specialioje analitinėje grupėje, taip pat dalyvavo taktiniame-kariniame žaidime, kuris vyko Rusijos gynybos ministerijos poligone Nr. 253. Kokios tai pratybos ir koks buvo vyriškio darbas – neatskleidžiama.

Šito vyro pavardė buvo minima skandale, kuris 2013 metų pabaigoje krėtė Rusiją.

Buvo teigiama, kad grupuotė „Slavų korpusas“ verbavo rusus kovoti Sirijoje. Rusijos žiniasklaida rašė, kad verbavimo procese dalyvavo Kipre registruota personalo atrankos bendrovė „Zeitplus Consultancy Services Limited“, kurios vadovu buvo graikas, o dokumentus pasirašinėjo rusas – tas pats I.Tolsotošeinas.

Ukrainos išdavikė gimė Plungėje

Ukrainiečių portale teigiama, kad Lietuvoje gimė ir kitas Rusijos kolaborantų gretose kariaujantis vyras – Vladas Liudvičiukas.

„Taikdarys“ nuotr./Ukrainietis Vladas Liudvičiukas gimė Šiauliuose
„Taikdarys“ nuotr./Ukrainietis Vladas Liudvičiukas gimė Šiauliuose

Skelbiama, kad šis vyras 1987 metais gimė Šiauliuose, tačiau jau 1994 metais mokėsi vienoje Sevastopolio mokykloje. Mokyklą jis baigė 2004 metais, o 2006-2007 metais tarnavo Ukrainos kariuomenėje.

Per Krymo okupaciją šis veikėjas prisijungė prie Rusijos kareivių ir esą buvo už tai apdovanotas medaliu.

Su Lietuva susijęs ir 48 metų rusas Vsevolodas Kašarinas, kuris yra Rusijos atsargos karininkas, tarnavęs oro desanto kariuomenėje. Šiuo metu jis yra prorusiškų teroristų instruktorius. Sprendžiant pagal paviešintas nuotraukas, moko minosvaidininkus.

„Taikdarys“ nuotr./Rusas Kašarinas Vsevolodas tarnavo Lietuvoje
„Taikdarys“ nuotr./Rusas Kašarinas Vsevolodas tarnavo Lietuvoje

Teigiama, kad 1987-1988 metais šis rusas tarnavo sovietų oro desanto dalinyje, kuris buvo dislokuotas Lietuvoje.

1987-1988 metais rusas V.Kašarinas tarnavo sovietų oro desanto dalinyje, kuris buvo dislokuotas Lietuvoje.

Ukrainietė Oksana, kurios pavardės „Taikdarys“ nepeteikia, tik tėvavardį Genadjevna, iki Krymo okupacijos buvo Ukrainos Karinio jūrų laivyno vyresnioji jūreivė, atsakinga už radijo ryšius.

Portalas „Taikdarys“ rašo, kad per pusiasalio okupaciją moteris paliko savo dalinį ir prisijungė prie Rusijos kareivių.

Skelbiama, kad Oksana 1970 metais gimė Plungėje. Daugiau žinių apie jos sąsajas su Lietuva – nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius