-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 02 01 /2015 02 02

Teroristai meta į Debalcevės katilą 95 proc. visų pajėgų, „Grad“ šaudo be pertraukų

Antiteroristinės operacijos rytų Ukrainoje spaudos centras praneša, kad naktį Rusijos remiamų smogikų būriai be pertraukos apšaudė valstybinių pajėgų pozicijas ir gyvenamuosius rajonus. Dieną puolimas dar labiau sustiprėjo, smogikai nori apsupti Ukrainos pajėgas prie Debalcevės.
Paskutinės sausio dienos Donbase: evakuacija ir nesibaigiantys teroristų apšaudymai
Paskutinės sausio dienos Donbase: evakuacija ir nesibaigiantys teroristų apšaudymai / „Scanpix“/„BuzzFoto“ nuotr.

00.25 val. Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos informacinio analitinio centro atstovas Andrejus Lysenka pareiškė, kad smogikų atakos prie Debalcevės prigeso. Nors miestas teroristų nuolat apšaudomas, jį toliau kontroliuoja Ukrainos valstybinės pajėgos.

23.07 val. „Luhansko rajone smogikai bandė šturmuoti mūsų įtvirtinimus, bet buvo nublokšti. Debalcevės rajone visą dieną “Grad„ sistemomis apšaudė ir karius, ir gyvenamuosius rajonus“, – rašoma ATO štabo pranešime.

VIDEO: Ukrainos kariuomenės pasipriešinimas prie Debalcevo

19.21 val. Ukrainos pajėgos keičia strategiją. Ukrainos VRM viceministras Antonas Geraščenka savo „Facebook“ paskyroje teigia, kad teroristai metė 95 proc. savo tankų ir kitos šarvuotos technikos, siekdami užblokuoti ir apsupti Debalcevę ir jame esančias Ukrainos valstybines pajėgas.

Todėl dabar Ukrainos kariuomenė keičia taktiką: bandys apšaudyti apsišaukėliškų DNR ir LNR respublikų smogikus iš užnugario, taip siekdami išsklaidyti jų pajėgas.

VIDEO: Smogikų tankas įklimpo purve prie Debalcevo

Mūšis dėl Debalcevo

Įnirtingiausios kovos vyksta aplink strateginę reikšmę turintį Debalcevo miestą – geležinkelio mazgą tarp separatistų bastionų Donecko ir Luhansko, kur separatistai bando apsupti vyriausybines pajėgas.

Ukrainos kariškių atstovas Volodymyras Poliovyjus sekmadienį sakė, kad aplink miestą vyksta „nuolatiniai mūšiai“, bet neigė sukilėlių teiginius, kad jie apsupo maždaug 8 tūkst. Debalcevą ginančių Ukrainos karių.

Pabėgę civiliai gyventojai pasakoja apie vis baisesnes sąlygas mieste, kuriame anksčiau gyveno 25 tūkst. žmonių, ir sako, kad jame nėra vandens ir elektros, o likę gyventojai glaudžiasi požeminėse slėptuvėse.

D.Makarovos fondo nuotr./Prie Debalcevo apšaudytas vaikus evakavęs autobusas. 2015 m. vasario 01 d.
D.Makarovos fondo nuotr./Prie Debalcevo apšaudytas vaikus evakavęs autobusas. 2015 m. vasario 01 d.

16.45 val. Situacija Debalcevo rajone lieka įtempta, verda mūšiai. Todėl vieni gyventojai slepiasi rūsiuose, o kiti bėga iš miesto. Vaikus iš šio miesto evakuojantis Dianos Makarovos fondas praneša, kad teroristai nesigaili nieko. Jie sekmadienį apšaudė autobusą, kuriuo į saugią vietą buvo pervežami vaikai. Apšaudymo metu sužeisti vairuotojai, keleiviai. Tarp jų – 13-os metų mergaitė.

D.Makarovos fondo nuotr./Dianos Makarovos fondo pranešimas
D.Makarovos fondo nuotr./Dianos Makarovos fondo pranešimas

„Šiuo metu apšaudomos slėptuvės ir taikius gyventojus išvežantys autobusai, – rašo fondo atstovė. – Juk tai tikras karas. Bet kare turėtų kautis vyras prieš vyrą, o ne smogikai šaudyti į taikius žmones“.

13.38 val. Ukrainos rytuose tęsiantis Ukrainos susirėmimams su prorusiškais separatistais, per pastarąją parą regione žuvo mažiausiai šeši civiliai žmonės ir du kariai, sekmadienį pranešė vyriausybės pareigūnai ir sukilėliai.

Trys civiliai žuvo ir vienas buvo sunkiai sužeistas, kai į jų namus vyriausybės pajėgų kontroliuojamose gyvenvietėse palei fronto liniją Luhansko srityje pataikė artilerijos sviediniai, sakė Kijevo vyriausybei pavaldus Luhansko srities gubernatorius Henadijus Moskalis.

Du ukrainiečių kariai žuvo per separatistų raketų smūgius Sčastjės mieste, dėl kurio įnirtingai kaunasi vyriausybės pajėgos ir separatistai. Sčastjė yra už maždaug 20 km į šiaurę nuo antrojo pagal dydį separatistų kontroliuojamo miesto Luhansko.

Tuo tarpu separatistų naujienų agentūra pranešė, kad per pastarąją parą sukilėlių paskelbtos vadinamosios Donecko liaudies respublikos teritorijoje žuvo trys civiliai žmonės ir dar 19 buvo sužeisti.

Separatistų pagrindinės tvirtovės Donecko merija savo ruožtu pranešė, kad praėjusią naktį per artilerijos apšaudymą mieste žuvo vienas civilis. Kol kas neaišku, ar jis įtrauktas į sukilėlių paskelbtą bendrą pastarosios paros aukų skaičių.

Naujienų agentūros AFP korespondentas separatistų užimtame Makijivkos mieste, kuris yra šalia Donecko, pranešė matęs, kaip į tris pastatus pataikė minosvaidžio sviediniai.

Netoliese buvusi moteris žurnalistui papasakojo, kad jos močiutė žuvo, o senelis buvo sužeistas, kai į jų namą pataikė sviedinys.

12.00 val. Uglegorsko rajone, tęsiantis įnirtingiems mūšiams dėl šio strategiškai svarbaus miesto, žuvo 4 bataliono „Donbas“ kariai, 11 sužeistų. Ukrainos kariai bando atsikovoti dalį pozicijų, kurias šiame mieste užėmė Rusijos remiamos pajėgos. Nors separatistai skelbė, kad apsupo Uglegorską, ši informacija nepasitvirtino, čia vyksta įnirtinga kova.

Teroristai šaudė visą naktį

„Luhansko kryptimi prieštankiniais raketiniais kompleksais ir “Grad„ sistemomis buvo apšaudoma Sčastjė, artlerija dukart atakavo Krymskojie, Trechizbenką ir Stanično-Luhanskojie“, – rašoma pranešime.

 

Spaudos tarnyba turi duomenų, kad Popasnojės ir Zolotom Luhansko srityse per teroristų apšaudymus žuvo trys gyventojai, neveikia mobilusis ryšys. Daugelyje nusiaubtų miestų neveikia ir vandentiekio sistema, todėl žmonės tiesiog tirpdo sniegą ar semia vandenį iš telkšančių balų.

Beje, Popasnojė apšaudyta tuo metu, kai iš psichoneurologinio internato buvo evakuojami ligoniai.

Donecko kryptimi „Grad“ ugnimi apšaudyti Petrovskojės, Novokalinovskojės, Nikolajevkos gyvenvietės. Pastaroji atakuota minosvaidžiais. Tris kartus apšaudyta Pieskų gyvenvietė, esanti netoli Donecko oro uosto.

Panaši situacija – ir Debalcevo, Mariupolio apylinkėse.

Taip pat pranešama, kad ATO pajėgoms pavyko sunaikinti teroristų 25 automobilių koloną Luhansko srityje.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius