Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 06 /2014 09 07

Teroristai ir Rusijos kariai spjovė į paliaubas – paskelbė pradedantys Mariupolio puolimą

Šeštadienį Donecko teroristai sulaužė Minske pasiektą susitarimą dėl paliaubų ir paskelbė pradedantys Mariupolio puolimą. Ukrainos pusė dieną pranešė, kad penktadienio vakare įsigaliojusias paliaubas prorusiški smogikai ėmė pažeidinėti jau po kelių valandų. Galiausiai prieš vidurnaktį save „Donecko liaudies respublika“ vadinanti teroristinė organizacija pranešė, kad „Novorossijos“ ginkluotosios pajėgos puola Mariupolį.
Apšaudomi Mariupolio priemiesčiai
Apšaudomi Mariupolio priemiesčiai / Kadras iš filmuotos medžiagos

7.06 val. Sustiprintos Ukrainos pajėgos

Į Mariupolį atsiųsta papildomų Ukrainos karių, sekmadienio naktį pranešė vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas. „Mariupolis yra ir bus ukrainiečių“, – parašė ministras. Jis teigė, kad nėra reikalo panikuoti – Ukrainos pajėgos pasirengusios apginti miestą.

Pasak A.Avakovo, rusai bent 16 kartų iššovė iš salvinės ugnies sistemos „Grad“ iš Rusijos Federacijos teritorijos. „Ar jus stebina, kad Putinas – išdavikas? Bet tai nekeičia mūsų pasiryžimo ginti Mariupolį“, – patikino jis.

1.40 val. Ukrainos pajėgos atrėmė puolimą

Ukrainos pajėgos Mariupolyje paskelbė atrėmusios teroristų ir Rusijos karių puolimą.

Ugnis miesto priemiesčiuose liovėsi maždaug 00.20 val, portalui 0629 sakė Mariupolio gynybos pajėgų štabo atstovas. Jo teigimu, šiuo metu situaciją mieste kontroliuoja Ukrainos kariuomenė.

1.18 val. Pranešama apie žuvusius civilius

Savanorių bataliono „Azov“ paskyroje pranešta, kad teroristai su „Grad“ sistemomis puola nuo Širokino gyvenvietės pusės. Taip pat pasirodė pranešimų apie žuvusius civilius.

 

00.14 val. Teroristai paskelbė pradedantys Mariupolio puolimą

Po vidurnakčio teroristai patys patvirtino anksčiau pasirodžiusius pranešimus, kad jie nesilaiko paliaubų. Vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ paskyroje „Twitter“ tinkle paskelbta, kad „Novorossijos“ ginkluotosios pajėgos puola Mariupolį.

Socialiniuose tinkluose ėmė sparčiai plisti pranešimai apie artilerijos atakas. Apie puolimą praneša ir vietos gyventojai, ir Rytų Ukrainoje dirbantys žurnalistai.

VIDEO: Puolimas Mariupolyje

23.50 val. Apšaudomas Mariupolis

Naujienų portalas 0629 pranešė, kad vėlai vakare Rusijos kariai pradėjo intensyviai apšaudyti patikros punktą prie Mariupolio.

Ukrainos savanorių teigimu, teroristai su Rusijos kariais puola su salvinėmis sistemomis „Grad“. Ukrainos pusė pabrėžė neatšaudanti į priešininkus. 

 

VIDEO: Apšaudymas Mariupolyje

Raudonasis Kryžius paskelbė, kad į Luhanską vykę jo sunkvežimiai su humanitarine pagalba buvo priversti apsisukti dėl nuolatinio teroristų apšaudymo, rašo naujienų agentūra „Unian“.

Laisvai samdomas fotožurnalistas Johnas Wendle'as, šiuo metu dirbantis Rytų Ukrainoje, savo „Twitter“ paskyroje taip pat pranešė, kad tarp Mariupolio ir Novoazovsko netyla artilerinė ugnis.

Taip pat pranešta, kad į Rusijos specialiųjų pajėgų pasalą pateko Ukrainos savanorių bataliono „Aidar“ kariai. 11 jų žuvo, pranešė „Donbass“ bataliono vadas Semionas Semenčenka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teroristai Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teroristai Ukrainoje

D.Tymčukas: teroristai pažeidžia paliaubas ir apšaudo Ukrainos karius

Kremliaus remiami teroristai ir iš Rusijos atvykę kariai nesilaiko susitarimo nutraukti ugnį Rytų Ukrainoje. Karinių-politinių studijų centro vadovas Dmitrijus Tymčukas teigia, kad jau penktadienio vakare jie apšaudė Ukrainos karius, rašo naujienų agentūra „Unian“. Tuo tarpu užsienio žiniasklaida tvirtina, kad abi pusės laikosi pažado nutraukti ugnį.

„Rusijos kariai ir teroristai tęsia atakas ir apšaudo Ukrainos karius“, – paskelbė jis šeštadienio ryte. Pasak D.Tymčuko, nuo penktadienio 18 val., kai įsigaliojo paliaubos, iki ryto priešas surengė kelis mėginimus pulti Ukrainos pajėgas Donecko oro uoste. Per jas smogikai naudojo raketsvaidžius ir liepsnosvaidžius.

Ukrainos pajėgos po 18 val. taip pat buvo apšaudytos Popasnoje, Krasnogorovkoje, Zolotėje ir Novotroicke.

D.Tymčukas pažymi, kad Ukrainos pusė visiškai laikosi susitarimo ir ugnį atidengė tik gindamasi nuo užpuolikų.

Penktadienio vakare teroristai surengė spaudos konferenciją, kurioje paskelbė apie Ukrainos karių tariamus paliaubų pažeidimus. Tačiau jiems teko pripažinti, kad pranešimas buvo iš anksto parengtas – dar prieš įsigaliojant paliauboms.

Ukrainos kariškiai kaltina teroristus paliaubų pažeidimu

Ukrainos gynybos pareigūnas šeštadienį apkaltino maištininkus paliaubų pažeidimu.

„Mes užfiksavome virtinę provokacijų iš teroristų pusės. Jie šaudė į mūsų antiteroristinius dalinius 28 kartus penktadienį, 10 jų buvo po paliaubų paskelbimo“, – sakė žurnalistams Nacionalinės saugumo ir gynybos tarybos atstovas Andrijus Lysenka, pridūręs, kad vyriausybinės pajėgos paliaubų laikosi.

„Antiteroristinės operacijos pajėgos, griežtai laikydamosi vyriausiojo karo vado įsakymo, palaiko ugnies nutraukimo režimą“, – nurodė jis.

Rusija prie sienos su Ukraina telkia karius

Rusija toliau telkia savo karius aneksuoto Krymo šiaurėje ir vykdo pajėgų bei karinės technikos rotaciją, rašo „Ukrainskaja pravda“, cituodama Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovą spaudai Andrejų Lysenką. 

Kryme jų jau tiek, kad daugiau ir būti negali – mūsų turimais duomenimis, ten gali būti apie 15 tūkst. karių, – sakė A.Lysenka

Remiantis jo turima informacija, Rusijos Federacija Kerčės sąsiauriu į žemyną perdislokavo motorizuotų šaulių ir artilerijos dalinių. Manoma, kad juos planuojama siųsti sienos su Ukraina link.

„Kryme jų jau tiek, kad daugiau ir būti negali – mūsų turimais duomenimis, ten gali būti apie 15 tūkst. karių„, – sakė A.Lysenka.

Ukrainos kariai nesitrauks iš savo pozicijų

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka patikino, kad Ukrainos pajėgos nesitrauks iš savo pozicijų Rytų Ukrainoje, skelbia espreso.tv. Tai kaip vieną iš sąlygų buvo paskelbęs Rusijos vadovas Vladimiras Putinas savo „taikos plane“.

P.Porošenka pažymėjo, kad ukrainiečiai nesitrauks, nes tai yra jų teritorija. Šalies vadovas pridūrė, kad kai jis buvo išrinktas prezidentu, teroristai kontroliavo dideles žemes Ukrainos rytuose. Dabar iš jų atkovota jau du trečdaliai teritorijos.

Ukraina perdavė į nelaisvę patekusių ir dingusių karių sąrašus

Ukrainos saugumo tarnyba (UST) pateikė Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ atstovams teroristų sučiuptų arba dingusių vyriausybės pajėgų karių sąrašus, pranešė vienas pareigūnas.

„Vakar vadinamųjų DLR ir LLR atstovams buvo perduoti visi turimi mūsų kovotojų sąrašai – įskaitant sudarytus savanorių“, – SBU Vyriausiojo tiriamojo direktorato vadovas Vosilis Vovkas sakė žurnalistams Kijeve.

Teroristai priėmė tuos sąrašus ir pažadėjo juos patikrinti ir bei apsikeisti informacija per kelias artimiausias dienas, pridūrė V.Vovkas. Jis nurodė, kad dabar rengiamas vieningas dingusių arba į nelaisvę patekusių Ukrainos karių sąrašas.

V.Vovkas nesakė, kiek žmonių įtraukta į prorusiškiems kovotojams perduotus sąrašus. Ukrainos prezidentas Petro Porošenka penktadienį sakė, kad pagal pasirašytą paliaubų susitarimą apsikeitimo belaisviais procesas prasidės nuo šeštadienio.

Prezidento įkurtos komisijos krizės rytų Ukrainoje reikalams atstovė Iryna Heraščenko sakė, kad visi belaisviai turi būti paleisti. „Tikimės, kad šis procesas įvyks per ateinančias septynias dienas, ne vėliau“, – pridūrė ji.

Pasak I.Heraščenko, į sukilėlių rankas yra patekę šimtai Ukrainos karių.

Rusijos kariai užminavo Mariupolį

Atsitraukdami iš Mariupolio Rusijos kariai užminavo teritoriją prie Širokino. Tai pranešė savanorių bataliono „Azov“ vienas iš vadų Zacharas Lavrentjevas.

Dėl savo neįprastos formos rusų paliktos minos traukia vaikus, kurie mano, kad tai – žaislas

Savo „Facebook“ profilyje jis perspėjo gyventojus nesiartinti prie šių vietų. Z.Lavrentjevas taip pat pažymėjo, kad tokios minos, kurias paliko rusai, yra uždraustos Ukrainos teritorijoje. „V.Putinas ir jo kariai tam, kad pasiektų savo tikslą, yra pasirengę Donecko sritį paversti pragaru ilgiems metams“, – parašė jis.

Šis minų tipas Ukrainoje uždraustas 2011 m. Tokie sprogmenys buvo plačiai naudojami kare Afganistane. Dėl savo neįprastos formos jos traukia vaikus, kurie mano, kad tai – žaislas, pažymi naujienų agentūra „Unian“.

P.Porošenka: esu pasiryžęs už Ukrainą atiduoti gyvybę

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka duodamas interviu BBC televizijai penktadienio vakare sakė, kad dėl savo šalies jis paaukotų gyvybę.

„Esu pasirengęs kautis dėl savo šalies ir net dėl jos mirti. Galiu patikinti, kad taip pat galvoja daug žmonių Ukrainoje“, – sakė Ukrainos vadovas. Jis pabrėžė, kad ir jis, ir visa šalies valdžia daro viską, kad šalyje būtų sugrąžinta taika. 

Penktadienio vakare P.Porošenkos žmona Marina taip pat atskleidė, kad vyriausias poros sūnus Aleksejus dalyvauja antiteroristinėje operacijoje šalies Rytuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius