-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trečiosios kartos tanko „Armata“ kaina Kremliui sunkiai įkandama

Gegužės 9 d., Antrojo pasaulinio karo pabaigos progai skirto parado Maskvoje metu, Rusija pristatė savo naują trečios kartos tanką „Armata“. Kremlius tikisi, kad „Armata“ svariai prisidės prie Rusijos sausumos karinių pajėgų modernizacijos. Vis dėlto šio tanko vertė gerokai viršija Rusijos finansinius pajėgumus ir vargu ar „Armata“ kada nors taps šalies ginkluotųjų pajėgų ašimi, rašo naujienų svetainė businessinsider.com.
Tankas T-14 „Armata“. Karinis paradas Maskvos Raudonojoje aikštėje
Tankas T-14 „Armata“. Karinis paradas Maskvos Raudonojoje aikštėje / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Tankas Rusija

Maskva jau kurį laiką priversta taikytis su tuo, kad nėra pajėgi pagaminti tiek tankų, kiek norėtų, dėl ekonominių sunkumų, prie kurių smarkiai prisidėjo JAV ir ES įvestos sankcijos Kremliui.

„Armata“ kaina yra 2,45 karto didesnė, negu buvo numatyta Valstybinėje ginkluotės programoje 2020 metams.

Harvardo universiteto mokslininko Dmitrijaus Gorenburgo tinklaraštyje „Russian Military Reform“ pasirodžiusioje apžvalgoje teigiama, kad „Armata“ kaina yra 2,45 karto didesnė, negu buvo numatyta Valstybinėje ginkluotės programoje 2020 metams.

„Dėl to tikimasi, kad Gynybos ministerija sumažins planuojamų įsigyti „Armata“ tankų skaičių ir nukreips dėmesį į jau esamų tankų T-72 modernizavimą, – rašoma apžvalgoje.

„Remiantis Rusijos žiniasklaidos pranešimais, „Uralvagonzavod“ („Armata“ tankus gaminanti gamykla) sutiko sumažinti tankų kainas, tačiau programa vistiek būtų per brangi“, – teigia D.Gorenburgas.

D.Gorenburgas skaičiuoja, kad 2020 m. Rusijos kariuomenėje bus apie 330 „Armata“ tankų.

Skaudi ekonominė realybė Kremlių verčia susitaikyti su mažesniu „Armata” tankų, kurie, manoma, yra pajėgūs atlaikyti visus NATO prieštankinius ginklus, skaičiumi.

D.Gorenburgas skaičiuoja, kad 2020 m. Rusijos kariuomenėje bus apie 330 „Armata“ tankų, nors Valstybinėje ginkluotės programoje 2020 metams buvo numatytas gerokai didesnis skaičius – 2300. 

„Scanpix“/„BuzzFoto“ nuotr./T-14 „Armata“. Karinis paradas Maskvos Raudonojoje aikštėje
„Scanpix“/„BuzzFoto“ nuotr./T-14 „Armata“. Karinis paradas Maskvos Raudonojoje aikštėje

Vis dėlto, Maskva iki šiol atkakliai tikina, kad „Armata“ yra Rusijos ateities tankas.

Šis trečios kartos tankas turi 1500 arklio jėgų dyzelinį variklį, automatiškai valdomą bokštelį, atskirą šarvuotą kapsulę įgulai ir aibę gynybai skirtų jutiklių bei radarą.

Be to, „Armatoje“ yra įmontuotas aktyviosios apsaugos kompleksas „Afganit“ – sistema, kuri naudoja „Dopplet“ radarą tam, kad aptiktų į tanką nutaikytus objektus, pavyzdžiui, prieštankines raketas. Priešo ginklo aptikimo atveju, ši sistema paleidžia jį sunaikinančią raketą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius