Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tūkstančiai karui pasirengusių Rusijos karių grįžta prie Ukrainos sienos

Rusijos gynybos ministerija skubiai stiprina kariuomenės grupuotę prie Ukrainos sienos. Tai uždarame Valstybės Dūmos posėdyje patvirtino Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu.
Teroristų numuštas lėktuvas
Teroristų numuštas lėktuvas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tiesa, ministras tikina, kad kariai į Rostovo ir Belgorodo sritis permetami dėl naujų mokymų, kurie esą rengiami dėl regione suaktyvėjusių NATO pajėgų, RBK pranešė vienas posėdyje dalyvavęs deputatas, nenorėjęs būti įvardytas.

VIDEO: Rusijos karinė technika juda link Ukrainos sienos

Pretekstas – neramumai ir NATO pratybos

Newsru.com rašo, kad šiuo metu Baltijos šalyse vyksta didelės NATO karinės pratybos „Kardo kirtis“, o Rusijos kariuomenė vykdo pratybas Karaliaučiaus srityje.

Du šaltiniai Rusijos Gynybos ministerijoje RBK paaiškino, kad gegužę nuo Ukrainos sienos atitraukti kariuomenės daliniai grąžinami atgal dėl paaštrėjusios padėties Ukrainoje. Pretekstu tapo Rusijos ambasados Kijeve užpuolimas, kituose miestuose kilę antirusiški protestai, kuriuos sukėlė žinia, kad prorusiški teroristai Luhanske numušė lėktuvą, kuriuo skridę 49 kariai žuvo.

Tikslus skaičius prie Ukrainos sienos siunčiamų karių nenurodomas, tačiau neslepiama, jog tai – tūkstančiai puikiai parengtų karių.

Be to, rusai tikina, kad Ukrainos kariuomenė pasienyje rengia provokacijas. Tuo tarpu Ukrainos kariškiai teigia bandantys atgauti sienos kontrolę, kurią perėmė iš Rusijos tiekiamais ginklais apginkluoti separatistai bei iš Rusijos atvykę teroristai.

Tikslus skaičius prie Ukrainos sienos siunčiamų karių nenurodomas, tačiau neslepiama, jog tai – tūkstančiai puikiai parengtų karių.

Kijevui rengiamas ultimatumas

Nepaisant to, kad prie Ukrainos sienos vėl telkiama Rusijos kariuomenė, šaltiniai Rusijos gynybos ministerijoje tikina, kad Maskva neturi planų įsiveržti į Ukrainą.

Valstybės Dūmos Gynybos komiteto pirmininkas Vladimiras Komojedovas, duodamas interviu RBK, suabejojo, ar Rusijos kariuomenė gali įžengti į Ukrainos teritoriją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys

Tačiau buvęs Gynybos ministerijos darbuotojas atsargos pulkininkas Anatolijus Dergiliovas, remdamasis savo šaltiniais, teigia, kad kariškiai svarsto planą Donecko ir Luhansko srityse sukurti „sanitarinius koridorius“. Teigiama, kad šis planas leistų išvengti karinio susidūrimo su Ukrainos kariuomene ir tuo pačiu padėtų užtikrinti „taikių gyventojų“ saugumą.

Donecko ir Luhansko srityse veikiantys separatistai pastaruoju metu vis garsiau prašo ir net reikalauja Rusijos karinės pagalbos.

Rusijos kariškiai rengiasi rytų Ukrainoje staigiai sukurti „atskyrimo liniją“, kuri leistų išgelbėti nuo sunaikinimo Ukrainos karinių pajėgų vis labiau spaudžiamus separatistus.

A.Dergiliovo teigimu, Maskva gali Kijevui paskelbti ultimatumą ir pareikalauti nutraukti antiteroristinę operaciją, o Rusijos kariškiai tuo pačiu rengiasi rytų Ukrainoje staigiai sukurti „atskyrimo liniją“, kuri leistų išgelbėti nuo sunaikinimo Ukrainos karinių pajėgų vis labiau spaudžiamus separatistus.

Bauginantis judėjimas

Kariškis iš Jekaterinburgo RBK pranešė, kad apie pusę visų kariškių (2-3 tūkstančiai) prieš keletą mėnesių buvo perdislokuoti prie sienos su Ukraina.

Po gegužę duoto Rusijos prezidento Vladimiro Putino nurodymo atitraukti karius jie į miestą nesugrįžo.

Šaltinis 76-ojoje Pskovo desantininkų divizijoje sakė, kad apie 1,5 tūkst. karių su aviacija išsiųsti prie sienos su Ukraina. Ten yra ir GRU karinės žvalgybos specialiosios paskirties atskirosios brigados kariai.

Internete nuolat pasirodo nufilmuotų vaizdų, kuriuose užfiksuota, kad link Ukrainos sienos iš Rostovo srities juda rusų karinės technikos kolonos – šarvuočiai, „KamAZ“ sunkvežimiai, šarvuoti automobiliai „Tigr“, benzinvežiai ir karo medicinos automobiliai.

VIDEO: Rusijos karinė technika dislokuojama prie Ukrainos sienos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius