Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 14 /23:40

Ukraina įspėja Rusiją: jei neatstosite, atkursime branduolinį ginklą

Ukraina bus pasirengusi atkurti branduolinį ginklą, kad apsigintų nuo Rusijos karinės agresijos, pareiškė Ukrainos gynybos ministras Valerijus Heletėjus. Jis pabrėžė, kad Rusija Ukrainoje grasino panaudoti branduolinį taktinį ginklą.
Rusijos termobranduolinė tarpžemyninė balistinė raketa RS-24 „Jars“
Rusijos termobranduolinė tarpžemyninė balistinė raketa RS-24 „Jars“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paskutinė viltis apsiginti – branduolinis ginklas

„Jeigu mes dabar nesugebėsime apginti Ukrainos, jei pasaulis mums nepadės, mes būsime priversti atkurti branduolinį ginklą, kuris apgins mus nuo Rusijos“, – spaudos konferencijoje sekmadienį pareiškė V.Heletėjus. Jo žodžius perduoda Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

Tiesa, paklaustas, kada Ukraina galėtų atkurti branduolinį ginklą, V.Heletėjus pareiškė, kad šiuo metu šalies vadovybė atominės valstybės statuso susigrąžinimo nesvarsto.

Tačiau V.Heletėjus pabrėžė, kad Rusija Ukrainai grasino panaudoti branduolinį taktinį ginklą. Jis taip pat teigė, kad šiuo metu Ukrainos teritorije yra apie 3 tūkst. Rusijos karių, nors iki rugpjūčio 25 d. jų buvo net 6 tūkst.

Pasak V.Heletėjaus, rusų karininkai vadovauja separatistų būriams bei padeda jiems valdyti iš Rusijos atsiųstą sunkiąją karinę techniką.

Memorandumo pažadų neįvykdė

Jeigu mes dabar nesugebėsime apginti Ukrainos, jei pasaulis mums nepadės, mes būsime priversti atkurti branduolinį ginklą, kuris apgins mus nuo Rusijos.
 

Iš Sovietų Sąjungos pančių išsivadavusi Ukraina savo branduolinio ginklo arsenalo atsisakė po 1994 m. pasirašyto Budapešto memorandumo. Šį memorandumą pasirašiusios  JAV, Didžioji Britanija ir Rusija įsipareigojo ginti Ukrainos teritorinį vientisumą mainais už tai, kad ši šalis atsisakys branduolinio ginklo.

Kai Rusija po revoliucijos, nuvertusios prorusišką Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių, okupavo, o vėliau nuo Ukrainos atplėšė Krymą, surengusi pseudoreferendumą, Kijevas apeliavo į Budapešto memorandumą.

Tačiau Rusijai tai buvo nė motais, o Didžioji Britanija ir JAV, nors ir pripažino savo įsipareigojimus ginti Ukrainos teritorijos vientisumą, nedarė nieko, kad sustabdytų Rusiją.

Ekspertai pripažįsta, kad Ukraina, netekusi Krymo ir kovojanti su Rusijos karine agresija rytų Ukrainoje, turi laisvas rankas ir gali pasigaminti atominį ginklą. Tačiau neaišku, ar Kijevas turi finansinių pajėgumų, technologinių ir intelektinių pajėgumų atkurti branduolinį ginklą.

NATO šalys jau tiekia ginklus Ukrainai

V.Heletėjus vakar pranešė, kad NATO jau pradėjo Ukrainai tiekti ginklus, kurie Kijevui padės kovoti su Rusijos armija ir vitos kolaborantais.

V.Heletėjus atsisakė pasakyti, kokios šalys ir kokio tipo ginklus tiekia Ukrainai. Tačiau jis davė suprasti, kad Ukrainai tiekiami ginklai sugeba akimirksniu nustatyti, kur yra priešo sunkioji technika ir ją sunaikinti.

„Jeigu tai reaktyvinė salvinės ugnies sistema, mums svarbu tuoj pat sužinoti, iš kur atlėkė raketos, kad po kelių sekundžių mūsų sviedinys lėktų ten, kur ta sistema stovi“, – sakė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius