Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 21 /20:28

Ukrainos laivo „Čerkasai“ kapitonas: kartu su daina „Priešui nepasiduos mūsų didvyriškas „Variagas“ bandėme ištrūkti, bet dabar jau ruošiamės rusų atakai

Dalis Ukrainos karių palieka savo bazes Kryme – su ašaromis akyse jie atsisveikina su šeimomis ir palieka bazes šturmu grasinantiems rusams. Savo pozicijų neapleidžiantys ukrainiečiai rengiasi sudėtingiausioms valandoms – Ukrainos Gynybos ministerija pranešė, kad bet kurią akimirką gali prasidėti dar vienas Rusijos armijos įsiveržimas į Ukrainą, o laive apsupti jūrininkai ruošiasi atremti šturmą.
Ukrainos kariai laive „Ternopilis“, Sevastopolyje.
Ukrainos kariai laive „Ternopilis“, Sevastopolyje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Krymas Rusija

Visą dieną vykusios derybos tarp Ukrainos karinių jūrų laivyno Feodosijoje ir Rusų Juodosios jūros flotilės rezultatų neduoda. Ukrainiečių dalinio vadas ukrainiečių portalui pravda.com.ua sakė esantis tikras, kad rusai rengiasi pulti.

„Negaliu daug kalbėti, nes mes rengiamės atremti šturmą“, – sakė jis. Paklaustas, ar tai reiškia, kad derybos buvo nesėkmingos, dalinio vadas atsakė: „Būtent. Todėl mums reikia ruoštis.“

20.28 val. „Čerkasai“ kapitonas: užėmėme gynybines pozicijas

Ukrainos karinis laivas „Čerkasai“ po bandymų išsiveržti iš Rusijos pajėgų apsupties Donuzlavo ežere užėmė gynybines pozicijas. Vieninteliai nepasidavusio Ukrainos laivo jūreiviai išlieka ištikimi Ukrainai ir net nežada pereiti į Rusijos pusę.

„Čerkasai“ laivo įgula su daina „Priešui nepasiduoda mūsų didvyriškas „Variagas“ bandė nutempti nuskandintą rusų laivą, kuris blokuoja išėjimą iš ežero. Tačiau laivui pritrūko jėgos

Ukrainiečių portalas pravda.com.ua praneša, kad laivo „Čerkasai“ įgula ruošiasi rusų šturmui, nes ultimatumo laikas jau praėjo, o ukrainiečiai nepasidavė. 

Laivai „Kostiantyn Olšanskyj“, „Kirovohrad“ ir „Černihiv“ jau nuplaukė prie prieplaukos, tačiau „Čerkasai“ atsisako paklusti tokiems Rusijos nurodymams.

„Čerkasai“ kapitonas Jurijus Fedašas pravda.com.ua pasakojo, kad kiti laivai galų gale pasidavė, nes nesulaukė paramos iš Ukrainos valdžios. 

Tuomet, anot kapitono, „Čerkasai“ laivo įgula su daina „Priešui nepasiduoda mūsų didvyriškas „Variagas“ bandė nutempti nuskandintą rusų laivą, kuris blokuoja išėjimą iš ežero. Tačiau laivui pritrūko jėgos, o kito laivo – „Černihiv“ – įgula atsisakė padėti. „Dėl to operacija nepavyko“, – sakė J.Fedašas.​

VIDEO: „Čerkasai“ bando nuvilkti rusų laivą

„Tuo metu skraidė sraigtasparniai, aplink matėsi snaiperiai. Įtampa augo kiekvieną minutę, tačiau mes nekreipėme dėmesio – tai mūsų visai negąsdino“, – kalbėjo kapitonas.

Tačiau prasiveržimui pro rusų laivus nepavykus, „Čerkasai“ įgula nuleido inkarą ir ruošiasi laivo gynybai.

Kapitonas taip pat paminėjo, kad penktadienio rytą jis atleido du laive tarnavusius pareigūnus. Anot jo, nors likusi įgula ir nėra stipriausios sudėties, jie kupini ryžto. „Mes nepasiduosime“, – tvirtino J.Fedašas, pridūręs, kad visi likę įgulos nariai sakė nenorintys pažeminti savo vardo kapituliuodami.

VIDEO: MVI 4042

Paklaustas, ar kiti laivai ežere sutiko iškelti Rusijos vėliavas, „Čerkasai“ kapitonas pripažino, kad labai gali būti, jog jie sutiko šeštadienį iškelti Rusijos trispalves.

20.08 val. ESBO tarsis dėl stebėtojų misijos Ukrainoje

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) penktadienio vakarą surengs neeilinį susitikimą, o diplomatai sakė, kad pagaliau gali būti pasiektas vienbalsis susitarimas pasiųsti stebėtojų misiją į Ukrainą.

Ankstesnį mėginimai surengti tokią misiją žlugo – anot Vakarų diplomatų, dėl Rusijos nepritarimo stebėtojų įgaliojimams

„Atrodo, kad taip“, – vienas Vakarų šalių diplomatas atsakė, kai buvo paklaustas, ar buvo pasiektas susitarimas dėl stebėtojų misijos. Planuojama, kad ESBO posėdis Vienoje prasidės 18 val. 30 min. Grinvičo (20 val. 30 min. Lietuvos) laiku, sakė pareigūnai.

Kijevas ir Vakarų valstybės nori, kad 57 nares turinti organizacija pasiųstų stebėtojus į Ukrainą, kuri dabar yra įsitraukusi į konfrontaciją su Rusija dėl Maskvos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos. Ankstesnį mėginimai surengti tokią misiją žlugo – anot Vakarų diplomatų, dėl Rusijos nepritarimo stebėtojų įgaliojimams.

18.56 val. Ukrainos kariai palieka bazes Kryme

Kitaip negu uniformas be atpažinimo ženklų dėvintys kariai, prieš tris savaites pradėję užiminėti įvairius objektus Kryme, Rusijos oro desantininkai, nuo penktadienio patruliuojantys prie tame pusiasalyje esančios Perevalnojės karinės bazės, dabar buvo užsidėję savo mėlynas beretes, kuriose buvo įsegti ženkleliai su raudonomis žvaigždutėmis. Kitose Krymo vietose Rusijos kariai toliau užiminėjo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pozicijas.

Perevalnojės bazė, esanti už 25 kilometrų į pietryčius nuo regiono sostinės Simferopolio, buvo užimta pasibaigus paliaubų laikotarpiui, dėl kurio praėjusią savaitę buvo susitarusios Ukrainos ir Rusijos gynybos ministerijos, Maskvai vykdant Krymo, kuriame gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai, aneksiją.

„Taip, mes esame rusai. Čia esame broliški kariai“, – sakė vienas karininkas, prieš įžengdamas į lauko stovyklą, įrengtą už kelių metrų nuo ukrainiečių pozicijų.

Gynybos analitikai Kijeve nurodo, kad maždaug trijose dešimtyse Kryme esančių bazių yra likę 8–10 tūkst. Ukrainos karių, tačiau kariškiai tvirtino, jog pusiasalyje yra iki 20 tūkst. karių

Rusijos pajėgų įvykdytas Juodosios jūros pusiasalio užėmimas įvyko beveik be kraujo praliejimo, nors anksčiau šią savaitę per šaudymą Simferopolyje žuvo vienas Ukrainos karys, o dar du buvo sužeisti.

Perevalnojės bazėje kelios dešimtys karių ir jų šeimos nariai buvo matomi kraunantys savo daiktus ir išvykstantys, tačiau vienas oro desantininkų dalinys, įsikūręs izoliuotame komplekse, nebuvo linkęs pasiduoti.

„Bent jau mes neketiname išvykti be savo ginklų ir mašinų“, – sakė vienas ukrainiečių karys, vardu Mykola. Jis pridūrė, kad derybos dėl ukrainiečių išvykimo tebevyksta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai prie Rusijos sienos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai prie Rusijos sienos

Gynybos analitikai Kijeve nurodo, kad maždaug trijose dešimtyse Kryme esančių bazių yra likę 8–10 tūkst. Ukrainos karių, tačiau kariškiai tvirtino, jog pusiasalyje yra iki 20 tūkst. karių.

Belbeko oro pajėgų bazėje, kuri iki šiol atsisako pasiduoti, dalis ukrainiečių karių buvo matomi išvykstantys po 2–3 žmones, arba kraunantys krepšius ir buities reikmenis į mašinas. Kiti sakė liksiantys bazėje iki galo.

„Atsisveikinome su savo šeimomis. Buvo ašarų, bet dabar esame pasiruošę“, – karys, vardu Serhijus, sakė būdamas kitapus tvoros. Jis pridėjo pirštą prie kaktos, vaizduodamas šūvį į galvą.

„Atsisveikinome su savo šeimomis. Buvo ašarų, bet dabar esame pasiruošę“, – karys, vardu Serhijus, sakė būdamas kitapus tvoros

Daugelis karių Belebeko bazėje turėjo ginklų, tačiau be įdėtų šovinių dėtuvių. Kai kurie reiškė viltį, kad galės garbingai perduoti savo bazę – be kraujo praliejimo.

Kamufliažinę uniformą vilkintis vidutinio amžiaus karys, vardu Nikolajus, skundėsi, kad negaunama įsakymų iš aukštesnio rango vadų Kijeve, taip pat sakė norintis toliau tarnauti Ukrainos pajėgose.

„Ne kartą prašėme Kijevo įsakymų, tačiau radijas tylėjo, tarsi jie bijotų prisiimti atsakomybę už mus, – aiškino jis. – Rusai ateis, patriukšmaus – tikėkimės, kad tuo viskas ir baigsis. Neplanuojame čia mirti.“

17.19 val. O.Turčynovas: kariai turi gintis

Atsakydamas į Kryme dislokuotų karinių jūrų pajėgų jūreivių kreipimąsi laikinasis Ukrainos prezidentas Oleksandras Turčynovas teigė, kad nurodymai kariniams daliniams yra duoti, rašo Tvn24.pl.

„Gynybos ministerija ir Generalinis štabas nurodė mūsų jūrininkams ir kariams, visiems kariškiams Kryme, kad gintų savo laivus ir dalinius nuo atakų“, – sakė O.Turčynovas.

Anksčiau penktadienį Ukrainos jūreiviai, tarnaujantys laive „Čerkasai“, išplatino kreipimąsi į laikinąjį prezidentą, premjerą, gynybos ministrą ir kitus aukštus pareigūnus, prašydami priimti konkrečius sprendimus, kadangi jie nežino, kaip elgtis, o patiria didžiulį spaudimą.

17.12 val. Pasienyje įrenginėjami patikros punktai

Odesos srities pasienyje įrengiami patikros punktai, kurių tikslas – neleisti patekti į Ukrainą žmonėms, kurie neteisėtais veiksmais galėtų destabilizuoti padėtį šalyje, praneša news.liga.net.

Milicijos pareigūnai kartu su pasieniečiais ir savanoriais sustiprintomis pajėgomis patruliuoja pasienyje su Moldova.

Milicijos pareigūnai kartu su pasieniečiais ir savanoriais sustiprintomis pajėgomis patruliuoja pasienyje su Moldova.

Iš viso pastatyta 13 kelių užkardų, kurias prižiūri 80 žmonių. Dar apie 150 pareigūnų suformavo paieškos grupes. Jų pagrindinis tikslas – kontroliuoti situaciją pasienyje ir sekti organizuotų grupių judėjimą.

16.18 val. Jūreiviai Feodosijoje ruošiasi rusų šturmui

Derybos tarp Ukrainos karinių jūrų laivyno Feodosijoje ir Rusų Juodosios jūros laivyno rezultatų neduoda. Ukrainiečių dalinio vadas ukrainiečių portalui pravda.com.ua sakė, kad rusai rengiasi pulti.

„Negaliu daug kalbėti, nes mes rengiamės atremti šturmą“, – sakė jis. Paklaustas, ar tai reiškia, kad derybos buvo nesėkmingos, dalinio vadas atsakė: „Būtent. Todėl mums reikia ruoštis.“

Anksčiau buvo pranešta, kad Ukrainos jūreiviai Feodosijoje vedė derybas su rusais dėl leidimo ukrainiečiams išsilaipinti sausumoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sevastopolyje rusų laivų blokuojamas Ukrainos karinis laivas „Slavutič“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sevastopolyje rusų laivų blokuojamas Ukrainos karinis laivas „Slavutič“

15.58 val. Baiminamasi rusų invazijos į žemyninę Ukrainos dalį

Zn.ua skelbia, kad Ukrainos Gynybos ministerija baiminasi rusų agresijos Ukrainos žemyninėje dalyje, – pranešė Ukrainos gynybos ministro pavaduotojas Leonidas Poliakovas.

„Nepaliaujamai bandoma skleisti Rusijos agresiją Ukrainos žemyninėje dalyje. Prie mūsų šalies sienų sutelktas karinis potencialas bet kurią akimirką gali būti panaudotas prieš mus“, – teigė L.Poliakovas.

Nepaliaujamai bandoma skleisti Rusijos agresiją Ukrainos žemyninėje dalyje. Prie mūsų šalies sienų sutelktas karinis potencialas bet kurią akimirką gali būti panaudotas prieš mus, – teigė L.Poliakovas.

Jis taip pat teigė, kad Rusijos kariai, kurie dalyvavo mokymuose, atsitraukė nuo Ukrainos ir Rusijos sienos, tačiau į savo dalinius negrįžo. Jie apsistojo giliau Rusijos teritorijoje, bet netoli sienos su Ukraina.

Ketvirtadienį JAV Gynybos departamentas paskelbė, kad Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pažadėjo, jog Rusijos pajėgos neįkels kojos į žemyninę Ukrainą. Taip jis pasakė per telefono pokalbį su savo kolega JAV Chucku Hageliu.

15.05 val. Jūreiviai bando prasibrauti į atvirą jūrą

Donuzlavo ežere užspeisti ukrainiečių jūreiviai bando prasibrauti į atvirą jūrą. Apie tai „Ukrainskaja pravda“ sužinojo iš desantininkų laive „Kirovograd“ tarnaujančio Ivano Šepelio.

„Jūriniai laivai, tarp jų ir „Čerkasai“, su daina „Priešams neatiduosime mūsų išdidžiojo laivo“ plaukia link jūrų vartų, kur nuskandinti keli laivai“, – pasakojo jūreivis.

Tačiau jūrininkai neslepia, kad nesulaukia nurodymų iš Ukrainos valstybės vadovų. Jie bando suprasti, ko valdžia iš jų tikisi.

14.03 val. Jūreiviai Feodosijoje išsilaipins žemyne?

Unian.net šaltinių duomenimis, Ukrainos karinių jūrų laivyno pėstininkai Feodosijoje ruošiasi išsilaipinti į sausumą. Apie tai „Facebook“ paskyroje rašo Karinių-politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Tymčukas, remdamasis operatyvinės grupės „Informacinis pasipriešinimas“ žiniomis.

Feodosijoje, kaip praneša D.Tymčukas, ukrainiečių jūrų pėstininkai nuo ryto ruošiasi išsilaipinti žemyne.

D.Tymčuko teigimu, 12 val. duomenimis Donuzlave nepasidavę lieka 5 Ukrainos karinių jūrų pajėgų laivai: „Konstantin Olišanskij“, „Kirovograd“, „Čerkasai“, „Černigov“, „Vinica“. Sevastopolyje su Ukrainos vėliava liko vienas laivas „Slavutič“.

13.15 val. Ukrainos jūreiviai: priimkite sprendimą, nežinome, ką daryti

Ukrainos jūreiviai, tarnaujantys laive „Čerkasai“, išplatino kreipimąsi į laikinąjį prezidentą, premjerą, gynybos ministrą ir kitus aukštus pareigūnus, prašydami priimti konkrečius sprendimus, kadangi jie nežino, kaip elgtis, o patiria didžiulį spaudimą, rašo Unian.net.

Dabar pateikti variantai dėl tolesnių mūsų veiksmų Ukrainos kariškių netenkina. Priešiška pusė mums siūlo pasiduoti ir priimti Rusijos pilietybę arba išvažiuoti iš Krymo teritorijos be galimybės grįžti, – tvirtina kariškiai.

„Prašome jūsų priimti konkrečius sprendimus, kaip mums toliau elgtis dėl to, kad dauguma mūsų nežino, ko jiems ir jų šeimoms laukti artimiausiu metu, ir imtis veiksmų sprendžiant susidariusią situaciją“, – teigiama kreipimesi.

Jūreiviai reikalauja „paaiškinti, kaip elgtis Karinių jūrų pajėgų jūreiviams, kurių tėvai gyvena Ukrainos teritorijoje, o žmonos su vaikais – Kryme ar atvirkščiai“.

Prašoma parengti ir pateikti evakuacijos planą šeimoms kariškių, kurie tarnauja kariniuose daliniuose, dislokuotuose Kryme ir okupuotuose Rusijos kariuomenės.

Kariams nerimą kelia ir pasklidusios žinios, kad nutraukus sutartį ir išvykus iš Kryme esančių karinių dalinių į Ukrainą gali grėsti baudžiamoji atsakomybė.

„Dabar pateikti variantai dėl tolesnių mūsų veiksmų Ukrainos kariškių netenkina. Priešiška pusė mums siūlo pasiduoti ir priimti Rusijos pilietybę arba išvažiuoti iš Krymo teritorijos be galimybės grįžti“, – tvirtina kariškiai, pabrėždami neturintys laiko laukti – grasinimų šturmuoti jų laivą sulaukiama nuolat, o jiems senka degalų ir geriamojo vandens atsargos.

Šis laivas dislokuotas okupuotoje teritorijoje, Donuzlavo ežere.  

11.08 val. Ultimatumo laikas išseko, Ukrainos karinio jūrų laivyno desantinis laivas rengiasi atremti šturmą

Naujienų agentūra „Unian“, informuoja, kad penktadienį baigiasi ultimatumo, iškelto ukrainiečių kariams, terminas. Jį buvo iškėlę separatistai. Tuo metu Ukrainos karinio jūrų laivyno desantinis laivas ruošiasi atremti galimą Rusijos karių šturmą. Šią informaciją naujienų agentūrai patvirtino Krymo žiniasklaidos centro prie Ukrainos gynybos ministerijos vadovas Vladislavas Selezniovas.

10.50 val. Kursantai rusų nepabūgo

Kryme Rusija toliau perima svarbius objektus Kryme, tačiau ne viskas vyksta taip sklandžiai, kaip Kremliui norėtųsi.

Karinių jūrų pajėgų akademijos Sevastopolyje kursantai, virš akademijos iškėlus Rusijos vėliavą, nesutriko – būrys jaunuolių su užsidegimu sugiedojo Ukrainos himną, rašo Unian.net. Nors jų balsus bandė užgožti karinis orkestras, renginį filmavę operatoriai tuoj pat nulėkė ir nufilmavo prie durų stovinčius ir Ukrainos himną giedančius vaikinus. Sugiedoję himną kursantai plodami vieni kitiems per pečius patraukė atgal į pastatą.

O ir Ukrainos vėliavos nuleidimas ne visiems buvo malonus – vėliavą turėjęs nuimti kursantas tai darė su ašaromis akyse.

Vaizdo įrašas paplito socialiniuose tinkluose su prierašu „pažiūrėkite iki pabaigos ir pasidžiaukite dėl Ukrainos“.

Ukrainos himnas skamba nuo 11 vaizdo įrašo minutės.

VIDEO: Karinių jūrų pajėgų akademijos Sevastopolyje kursantai gieda Ukrainos himną

Užgrobta Ukrainos korvetė

Sevastopolyje Rusijos armija užgrobė Ukrainos korvetę „Chmelnickis“.

Apie tai „5 kanalo“ eteryje pranešė vienas įgulos narys. Pasak jo, laivą užpuolė 60 ginkluotų rusų karių ir Krymo savigynos grupė.

„Jie įlipo į laivą, visiškai sugadino dyzelinį generatorių, su kuriuo laivas būdavo aprūpinamas elektra, sugadino pagrindinių variklių valdymą“, – teigė korvetės kapitono padėjėjas Nikolajus Budrovas.

Siekiant užkirsti kelią laivo nugramzdinimui, korvetės kapitonas nusprendė palikti laivą. Žinoma, kad rusų kariai laivą nutempė į Kurinajos įlanką.

Naujienų agentūra primena, kad Rusijos okupantai užgrobė ir korvetę „Ternopilis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius