Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos prezidento planas – suvaryti separatistus į Lugandoną

Jeigu Ukrainos valdžiai pavyks išsaugoti trapią taiką su separatistais, kurie laikosi ant Rusijos armijos durtuvų ir „gradų“, planuojama, jog trečdalis Donbaso teritorijos gaus ypatingą statusą, tačiau separatistų kontroliuojama teritorija išliks Ukrainos sudėtyje.
Teroristai prie suniokoto karo memorialo Donecke
Teroristai prie suniokoto karo memorialo Donecke / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Taikos derybų Minske protokole aiškiai nurodyta: kalbama ne apie dviejų sričių (Luhansko ir Donecko, – red. past.) ypatingą statusą. Ten aiškiai parašyta: tik tie rajonai, kurių šiose dviejose srityse nekontroliuoja Ukrainos valdžia“, – Ukrainos televizijai ICTV sakė J.Lucenka.

Jis tikino, kad šiuo metu vyksta demarkacija pozicijų, kurias užima Ukrainos kariai, ir tų teritorijų, kurių jie negali užimti.

Politiko teigimu, bus sukurta speciali zona Ukrainos sudėtyje. „Net laikinai mūsų nekontroliuojami Lugandono (vadinamųjų Lohansko liaudies respublikos ir Donecko liaudies respublikos“) rajonai vis tiek yra Ukrainos dalis. Siena su Rusija bus kontroliuojama Ukrainos valdžios, mes privalome izoliuoti šią specialiąją zoną, ją kontroliuoti, taip pat ir inžineriniais statiniais. Taip pat turime jiems pasiūlyti varžytis ne tik ginklais, bet ir gyvenimo lygiu“, – sakė J.Lucenka.

Siena su Rusija bus kontroliuojama Ukrainos valdžios, mes privalome izoliuoti šią specialiąją zoną, ją kontroliuoti, taip pat ir inžineriniais statiniais.
 

Separatistai tvirtina, kad „ypatingą statusą“ supranta kaip nepriklausomybę, tačiau sutinka išlaikyti su Ukraina kultūrinius ir ekonominius ryšius.

Separatistų teigimu, dokumente tiesiai neparašyta, jog Donecko ir Luhansko sritys negali atsiskirti nuo Ukrainos, todėl tai leidžia jiems siekti nepriklausomybės.

Separatistai taip pat siekia, kad ypatingą statusą gautų ne tik jų kontroliuojamos teritorijos, bet visa Donecko ir Luhansko sričių teritorija.

Be to, vadinamosios Luhansko liaudies respublikos vadovas Igoris Plotnickis „RIA Novosti“ pareiškė, kad nesirengia atiduoti Kijevui sienos su Rusija kontrolės.

„Nepavyks mūsų izoliuoti ir uždusinti. Mes neatiduosime savo sienos su Rusija kontrolės priešiškoms jėgoms. O ekonominėms varžytuvėms su Ukraina mes pasirengę“, – pareiškė I.Plotnickis.

Prieš keletą dienų separatistai buvo pranešę, kad su Rusija „aukštu lygiu“ sėkmingai derasi dėl rusiškų dujų tiekimo Donbasui. Separatistai gyrėsi, kad jiems gali pavykti išsiderėti nedideles kainas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius