Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ukrainos Rada kreipiasi į JT dėl Rusijos okupacijos Kryme

Ukrainos parlamentas trečiadienį kreipėsi į Jungtines Tautas su prašymu aptarti Rusijos pajėgų įvykdytą jai priklausančio Krymo pusiasalio okupaciją, ir nurodė pasiliekantis teisę prašyti atskirų šalių pagalbos sprendžiant šią problemą.
Rusijos kariai Kryme
Rusijos kariai Kryme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per debatus, kurie surengti prieš vyriausybės vadovo Arsenijaus Jaceniuko kreipimąsi į Saugumo Tarybą Niujorke, kai kurie Aukščiausiosios Rados nariai pasisakė už tai, kad į šalį būtų atsiųstos JT taikos palaikymo pajėgos.

Visgi vėliau priimtoje rezoliucijoje neminima konkrečiai tokia pagalbos forma.

Per antrąjį balsavimą Rada priėmė dokumentą, kuriame patvirtinama, jog Ukraina siekia glaudesnės integracijos su Europos Sąjunga (ES).

250 deputatų balsavo už kreipimąsi į JT, kuriame Rusijos Federacija kaltinama šiurkščiai pažeidusi svarbiausius tarptautinės teisės principus.

450 vietų Radoje, kuri praėjusį mėnesį nušalino Maskvos remtą prezidentą Viktorą Janukovyčių, 250 deputatų balsavo už kreipimąsi į JT, kuriame Rusijos Federacija kaltinama šiurkščiai pažeidusi svarbiausius tarptautinės teisės principus.

Kreipimesi pažymima, kad Ukraina pasilieka teisę prašyti bet kurios valstybės ar regioninės kolektyvinio saugumo sistemos pagalbos atkuriant suverenitetą.

„Parlamentas turi prašyti JT atsiųsti taikdarių kontingentą, – Radoje sakė jokiai frakcijai nepriklausantis deputatas Olesis Donijus, pasisakantis už glaudesnę integraciją su ES. – Negalime vieni patys varžytis su Rusija.“

Tačiau dabar, kai Krymas jau daugiau nei savaitę yra Maskvos rankose ir jau šį sekmadienį rengia referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos, Ukrainos parlamentas per balsavimą pasidalijo į dvi stovyklas.

Proeuropietiškų partijų deputatai balsavo „už“ kreipimąsi į JT. Jų poziciją palaikė du nušalinto prezidento V.Janukovyčiaus Regionų partijos deputatai.

Tuo tarpu kiti Regionų partijos frakcijos nariai, kaip ir komunistų deputatai, per balsavimą susilaikė, teigdami, jog pirmiausia nori pamatyti, kaip baigsis sekmadienio referendumas Kryme.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos parlamentas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos parlamentas

Kreipimesi konkrečiai neminima JT Saugumo Taryba. Proeuropietiškam blokui priklausantis deputatas, buvęs užsienio reikalų ministras Borysas Tarasiukas sakė, kad tai būtų beprasmiškas žingsnis, nes Rusija Saugumo Taryboje, kuriai priklauso 15-a valstybių, turi veto teisę.

„Bet kokie mėginimai kreiptis į Rusiją nedavė rezultatų“, – sakė B.Tarasiukas, kalbėdamas Radoje.

„Dėl šios priežasties manau, kad kreipimasis į JT yra pagrįstas ir gali būti surengta speciali JT Generalinės Asamblėjos sesija“, – sakė deputatas.

„Deja, Saugumo Taryboje Rusija pasinaudos savo turima veto teise“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius