Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos vyriausybei paskelbus paliaubas teroristai puola toliau

Ukrainos vyriausybės vienašališkai paskelbtoms paliauboms sekmadienį iškilo grėsmė, šalies rytuose tęsiantis susirėmimams su prorusiškais teroristais, o Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui paskelbus savo pajėgų visišką karinę parengtį.
Luhanske prorusiški teroristai neša žuvusio kolegos kūną.
Luhanske prorusiški teroristai neša žuvusio kolegos kūną. / „Scanpix“/„Anadolu Ajansi“ nuotr.

Vašingtonas apkaltino Kremlių slapta apginkluojant teroristus ir griežtai perspėjo V.Putiną nesiųsti karių į kaimyninę šalį.

Tačiau Rusijos autoritarinis lyderis atrodė esantis pasiruošęs toliau žvanginti ginklais per didžiausią Rytų ir Vakarų santykių krizę nuo Šaltojo karo, davęs įsakymą daliniams nuo Volgos iki Vakarų Sibiro pradėti iš anksto neskelbtas karines pratybas.

Praeitą naktį buvo šaudoma; šį rytą girdėjau minosvaidžių ir kulkosvaidžių ugnį. Niekas nepasikeitė

„Nėra jokių paliaubų“, – vietos gyventoja Lila Ivanovna sakė šeštadienį vos už 4 km į pietvakarius nuo mūšių nuniokotos teroristų tvirtovės – Slovjansko miesto.

„Praeitą naktį buvo šaudoma; šį rytą girdėjau minosvaidžių ir kulkosvaidžių ugnį. Niekas nepasikeitė“, – aiškino moteris.

Ukrainos pasieniečiai sakė, kad teroristai iš snaiperių šautuvų ir raketinių granatsvaidžių apšaudė jų bazę rytinėje Donecko srityje, praėjus keturioms valandoms po to, kai prezidentas Petro Porošenka paskelbė vienašališką ugnies nutraukimą konflikte, nusinešusiame jau per 375 žmonių gyvybes.

Pasieniečiai nurodė atsakę ugnimi, kai tas pats teroristų būrys keliomis minutėmis vėliau surengė ataką netoli kitos sienos su Rusija perėjos.

Ukrainos Antiteroristinės operacijos atstovas patvirtino, kad aplink Slovjanską vyko mūšiai, o Gynybos ministerija nurodė, kad vieną iš priešlėktuvinės gynybos bazių užpuolė „50 vyrų, vilkinčių slepiamuosius drabužius“.

Ukrainos saugumo valdyba (SBU) pranešė, kad per naktį vykusius susirėmimus buvo sužeisti devyni pasieniečiai.

V.Putinas didina įtampą

P.Porošenka penktadienio vakarą nurodė savo pajėgoms savaitei nutraukti ugnį pagal platesnį taikos planą, kuriame numatoma suteikti daugiau teisių rytiniams išvystytos pramonės regionams.

V.Putinas šeštadienį vakare paskelbė pranešimą, kuriame teigė „palaikantis Porošenkos sprendimą nutraukti ugnį Ukrainos pietryčiuose“.

Tačiau Kremliaus vadovas pabrėžė, kad bet kokia taikos iniciatyva, „nenukreipta į derybų proceso pradėjimą, nebus gyvybinga arba reali“.

V.Putinas taip pat ragino „konflikto šalis sustabdyti bet kokius karinius veiksmus ir susėsti prie derybų stalo“. Tą komentarą buvo galima suprasti kaip kritiką sukilėliams dėl tęsiamų atakų.

P.Porošenkos pastangas išspręsti didžiausią krizę šalyje nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo taip pat komplikavo atnaujintas Rusijos pajėgų telkimas prie abiejų šalių sienos, kur teroristai dažniausiai rengia atakas.

Panašu, kad Rusijos lyderis buvo nusiteikęs didinti įtampą, kai šeštadienį įsakė kariniams daliniams nuo Volgos upės iki Uralo kalnų ir Sibiro regionuose paskelbti „visišką kovinę parengtį“, pradedant iš anksto neskelbtas pratybas.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad pratybose tame dideliame regione, kurio vakarinis pakraštys yra už 400 kilometrų į rytus nuo Ukrainos, dalyvaus 65 tūkst. karių, 60 sraigtasparnių ir 180 naikintuvų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius