Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vaizdo įrašas iš Permės: nauja tarpžemyninė raketa ir Vladimiro Putino dingimo paaiškinimas

​Rusijos Permės krašto gyventojai tokie priblokšti, kad skambina vienas kitam ir ragina lįsti laukan pažiūrėti. Kas čia per kobra, klausia jie. Pasaulio pabaiga, vėliau pakomentuos vienas iš stebėtojų. Dar vėliau danguje nežinia iš kur pasirodys antras toks neatpažintas skraidantis objektas.
Neidentifikuotas objektas danguje
Neidentifikuotas objektas danguje / Kadras iš „YouTube“

Būtent NSO paleidimu šį vaizdo įrašą liudininkai ir pavadino, kai įkėlė jį į youtube.com „Mano Permės Krašto“ paskyrą. Tai erdvė, kurioje vietos gyventojai dalijasi visokiomis keistenybėmis, kurios vyksta Permės krašte. Konkrečiai ši keistenybė nutiko prieš porą mėnesių Kizelio miestelyje.

Raketas rusai paprastai leidžia iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane, bet jis už beveik 2 000 kilometrų nuo Permės. Todėl keistenybių mėgėjai juokauja, kad tai arba naujos kartos ginklas, arba tikrai NSO.

Filmuotą medžiagą vartotojai į socialinį tinklą įkėlė kovo 11 dieną. Jei darysime prielaidą, kad liudininkai nedelsė, nes tokiu įspūdingu vaizdeliu norėjo pasidalyti iškart, tuomet laikas sutampa su Rusijos prezidento Vladimiro Putino dingimu iš viešumos. Jo nesimatė nuo kovo 5 d. iki 11 d.

Kai kovo 16 d. jis pasirodė per susitikimą su Kirgizijos prezidentu, tuoj pat paskelbė, kad Rusija vykdo milžiniško masto karines pratybas, apie kurias Rusija paprastai praneša manevrams jau įsibėgėjus.

„Šiandien vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas davė įsakymą nuo aštuntos ryto Maskvos laiku įvesti visišką kovinę parengtį Šiaurės laivyno pajėgose, kai kuriuose Vakarų karinės apygardos ir oro desanto daliniuose“, – kovo 16 d. sakė Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Iš pradžių Vakarų naujienų agentūros pranešė, kad Šiaurės Vakaruose Rusija išbando 40 tūkst. karių ir 3 000 kovos mašinų. Kitą dieną Rusija skaičius patikslino juos padvigubindama.

Tuo pat metu kuklesnės pratybos vyko ir Rytuose, kur generolai išbandė mažiausiai 5 000 karių, ir Pietuose, kur prie Čečėnijos antiteroristinę operaciją imitavo bent 500 karių.

VIDEO: Keistas objektas Permės krašte

Na o dar metų pradžioje šalies pareigūnai žadėjo Centrinėje karinėje apygardoje, kuriai priklauso ir minėtas Permės kraštas, būtent kovą bandyti balistines raketas „Iskander-M“. Jomis branduolinį užtaisą galima pasiųsti į taikinį už kelių šimtų kilometrų.

Apžvalgininkai tokio masto pratybas iš karto pavadino bene didžiausiomis iš ir taip didelių pastarųjų Rusijos pratybų. O Lietuvos gynybos ekspertas, studijuojantis Rusijos karinę modernizaciją, Daivis Petraitis net mano, kad šitaip Rusija išbandė, kaip veikia vienas iš reformos ramsčių – naujas Nacionalinis valstybės gynybos koordinavimo centras. Tuo ir galėjo užsiimti pradingęs V.Putinas.

Rusija tikrino centrą imituodama du su puse karo – puolimą Vakaruose, gynybą Rytuose ir taikos palaikymo operaciją Pietuose. Minėtas centras yra tarsi smegenys, kurios kontroliuoja ne tik visus karinius pajėgumus, bet ir juos remti turinčias valstybės institucijas. Iš esmės tai karo meto struktūra, primenanti sovietinę per Antrąjį pasaulinį karą.

Rusija tikrino centrą imituodama du su puse karo – puolimą Vakaruose, gynybą Rytuose ir taikos palaikymo operaciją Pietuose.

Tiesa, pasak D.Petraičio, dviem su puse karų Rusijos pajėgos dar nesukomplektuotos. Rusija baigia perginkluoti kariuomenę atnaujintais ginklais, bet iki 2020-ųjų dar žada pristatyti visai naujos kartos ginkluotę. Vienas iš tokio perginklavimo pavyzdžių yra tarpžemyninė balistinė raketa „Rubež“, kuri gali nešti branduolinį užtaisą.

Raketa, pasak Rusijos, pajėgi pralaužti amerikiečių priešraketinę gynybą, nes sugeba paleisti tuščių kovinių galvučių, kurios suklaidina priešraketinę sistemą.

Permės krašto liudininkų įrašas fiksuoja kažką panašaus į klaidinimą, kai staiga nežinia iš kur pasirodo antrasis skriejantis objektas. Tokiam spėjimui pritartų ir priešraketinės gynybos srityje profesinės patirties sukaupęs D.Petraitis. Jis LRT televizijai sakė, kad įrašas primena balistinę raketą, o tokią keistą uodegą jai suteikti gali kietasis kuras. Rusų kietojo kuro mišiniai dar nėra iki galo ištobulinti, jų likučiai ilgai lieka degti atmosferoje.

Permės krašto liudininkų įrašas fiksuoja kažką panašaus į klaidinimą, kai staiga nežinia iš kur pasirodo antrasis skriejantis objektas.

Tokią raketą įmanoma paleisti iš mobilaus komplekso, nebūtina sudėtinga aikštelė kaip kosmodromas. Galiausiai, net Rusijos žiniasklaida, pavyzdžiui, TASS naujienų agentūra, rašė, kad būtent kovo viduryje „Rubež“ išlaikė kontrolinį testą ir raketa priimta į kariuomenės strateginę ginkluotę.

Ją plačiai gaminti Rusija pradės kitąmet. Todėl galima rasti pagrįstų argumentų, kad Kizelio gyventojai nufilmavo visai ne NSO, o Rusijos raketą. Tik ne „Iskander“, kurios bandymą Rusija žadėjo, o „Rubež“, galinčią kaip kobra kirsti taikiniams, esantiems net kituose žemynuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius