Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaizdo medžiagoje užfiksuota pratybų „Plieninis drakonas“ pabaiga: pragariškas šaudymas koviniais šoviniais ir vienas po kito griaudėjantys sprogimai

Krūtinę suspaudė šarvuota liemenė, ant galvos nusileido šalmas, į ausis nugulė ne labai patogūs, bet vis dėlto ausų kamštukai. Ir štai jau einu paskui ryškia liemene pasidabinusį šaudymo pratybų vadovą į veiksmo vietą. Penktadienį Pabradės poligone baigėsi Sausumos pajėgų vertinamosios lauko taktinės pratybos „Plieninis drakonas 2013“. Pratybų pabaigos akcentas – kovinis šaudymas stebint kariuomenės vadovams, žiniasklaidai ir kitiems svečiams.
Pratybos „Plieninis drakonas 2013“
Pratybos „Plieninis drakonas 2013“ / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Svečių ir žiniasklaidos diena, per kurią kariai susirinkusiems svečiams pademonstruoja tai, ko išmoko pratybose, organizuojamos beveik visų didesnių mokymų pabaigoje. Tačiau su kariuomene dirbantys žurnalistai tokių dienų nemėgsta – garso, šūvių ir sprogimų būna daug, bet ką nors pamatyti (o tuo labiau – nufotografuoti ar nufilmuoti) dažniausiai būna sudėtinga dėl to, kad visi svečiai pastatomi toli nuo veiksmo vietos.

Visą tai daroma saugumo sumetimais. Ypač tada, kai šaudoma koviniais šoviniais. Tuomet tolumoje sprogsta minosvaidžių minos, o tiesiai priešais karių pozicijas kariuomenės inžinieriai imituoja artilerijos apšaudymus. Sprogimai į viršų nuo žemės kelia grumstus, aplink viską nugula dūmų kamuoliai. 

Tačiau tai būna toli ir sunkiai įžiūrima.

Stebėjo iš arti

Baigiantis pratyboms „Plieninis drakonas 2013“ (per jas nuo kitų metų Lietuvos kariuomenės taikos meto užduotis vykdysiantis Sausumos pajėgų elementas treniravosi vykdyti plataus spektro užduotis bei karines operacijas Lietuvos teritorijoje) 15min.lt vis dėlto turėjo retą galimybę iš arti stebėti, kaip vyksta kovinis šaudymas. Būtent dėl to žurnalistas ir turėjo apsivilkti neperšaunamą liemenę bei užsidėti šalmą.

„Saugumą per tokias pratybas svarbu užtikrinti ne tik svečiams, bet ir pratybose dalyvaujantiems kariams, – sako mokymų „Plieninis drakonas 2013“ šaudymo pratybų vadovas viršila Algimantas Jurkus. – Šaudymo pratybų vadovas kartu su saugos instruktoriais turi numatyti kiekvieno dalyvaujančio padalinio šaudymo sektorių, teisingai sudėti taikinius.“

Pasak viršilos, labai svarbi detalė – šaudymo kampas. Kartais kariai juda į priekį tuo pat metu, kai kiti likę savo pozicijose vis dar leidžia kulkų papliūpas. Taip buvo ir šį kartą. Kol vieni naikino taikinius, keli kariai prisiartino prie tariamo priešo bunkerio ir jį susprogdino.

„Darbas labai atsakingas. Reikia mintinai žinoti, kur išdėlioti taikiniai ar taikinių grupės. Jie priešais karius keliami pagal šaudymo pratybų vadovo komandas. Jei netyčia kas nors atsitiktų, visų pirma atsakomybės irgi būtų pareikalauta iš pratybų šaudymo vadovo“, – apie savo darbą pasakojo A.Jurkus.

Šaudymo pratybų vadovai mokymuose yra tie žmonės, kurie į akis labai nekrenta, tačiau būtent jie yra atsakingi, kad viskas vyktų sklandžiai. Tai būna ypač sudėtinga, kai šaudyme dalyvauja daugiau žmonių. Šį kartą kovinio šaudymo pratybose treniravosi 70 karių.

Šūviai, sprogimai, minosvaidžio minos

„Stebėkit, ką darau aš. Jei pritūpsiu, tūpkite kartu. Greta mūsų griaudės sprogimai, tad jei parodysiu kur atsistoti, reikia ten ir eiti“, – kaip elgtis prasidėjus šaudymui trumpai sako viršila ir netrukus kartu pajudame apkasų link.

VIDEO: Kovinis šaudymas pratybose „Plieninis drakonas 2013“

O tuo metu iš miškelio į savo pozicijas jau bėga kariai. Vos jiems užėmus pozicijas, užverda kova – automatų ir kulkosvaidžių tratėjimą užgožia artilerijos ugnį imituojantys duslūs sprogimai, lauko tolumoje krenta minosvaidžio minos. Kartais pasigirsta karininkų duodamos komandos.

Netrukus iš apkaso išbėgę du kariai užtaiso minosvaidį ir šauna į laukymėje stovintį šarvuotį. Po kiek laiko šūvį jie pakartoja.

O tuo metu dešiniajame sparne esantis karių būrys pereina į ataką, du kariai, prisiartinę prie tariamo priešo bunkerio, jį susprogdina.

Vaizdas iš tiesų įspūdingas.

Pratybose dalyvavo per tūkstantis karių

Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija, iš karto po iškilmingo mokymų uždarymo, 2014 metų pradžioje, dvejų metų trukmės budėjimą pradėsiančios pajėgos pratybų „Plieninis drakonas 2013“ metu pademonstravo gebėjimą tiksliai reaguoti į pagal pratybų scenarijų imituotas įvairias situacijas, esant būtinybei, stiprinti valstybinės sienos apsaugą, vykdyti svarbių valstybės objektų apsaugą, jų gynybą nuo teroristinių arba masinio pobūdžio smurtinių išpuolių bei teikti pagalbą valstybės institucijoms ekstremalių situacijų atveju.

„Šią savaitę vykusios pratybos yra vienos iš svarbiausių Sausumos pajėgoms besirengiant vykdyti taikos meto užduotis. Taikos meto užduočių Operacinės pajėgos, kurios apjungia ir suvienija bendram tikslui skirtingus Sausumos pajėgų padalinius, yra neabejotinai svarbios siekiant tinkamai ir laiku reaguoti į situacijas, prireikus teikti pagalbą valstybės institucijoms ekstremalių situacijų atveju bei vykdyti kitas plataus spektro operacijas“, – sakė pratybas stebėjęs Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika.

Pasak generolo, Pabradės poligone vykusios pratybos išsiskyrė dalyvaujančių karių skaičiumi – iš viso treniravosi per vieną tūkstantį Sausumos pajėgų karių.

Pratybos „Plieninis drakonas 2013“
Pratybos „Plieninis drakonas 2013“

Šiais metais paruošto Lietuvos kariuomenės Taikos meto užduočių Operacinių pajėgų (TMU OP) sausumos pajėgų elemento pagrindą sudaro Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų motorizuotojo pėstininkų bataliono kariai, taip pat kariai iš Krašto apsaugos savanorių pajėgų rinktinių, Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono, Karaliaus Mindaugo motorizuotojo pėstininkų bataliono ir Logistikos valdybos.

„Džiaugiuosi aukšta karių motyvacija bei profesionaliu užduočių vykdymu – esame pasirengę visiems iššūkiams savo budėjimo metu“, – pratybų rezultatais džiaugėsi naujai suformuoto Sausumos pajėgų elemento vadas majoras Giedrius Anglickis.

Pasak vado, pratybos buvo intensyvios ir vyko kompleksiškai: vadovaujantis personalas planavo veiksmus, vykdė operacijų vadovavimo ir valdymo procedūras, o priskirti vienetai atliko jiems paskirtas užduotis vietovėje.

Pratybos „Plieninis drakonas 2013“
Pratybos „Plieninis drakonas 2013“

Pratybas „Plieninis drakonas 2013“ organizavo Sausumos pajėgų štabas, o pratybose dalyvaujančių pajėgų pasirengimą vertino vertintojų grupė, sudaryta iš budėjimą Taikos meto užduočių Operacinėse pajėgose baigiančių Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotojo pėstininkų bataliono karių. Tokio pobūdžio mokymai Lietuvos kariuomenėje rengiami trečią kartą.

Nuo 2010 metų budėjimą Taikos meto užduočių operacinių pajėgų Sausumos pajėgų elemente vykdė Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotasis pėstininkų bataliono pagrindu suformuotas vienetas, 2012 metais jį pakeitė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotojo pėstininkų batalionas. Nuo 2014 metų pradžios budėjimą tęs Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų motorizuotasis pėstininkų bataliono pagrindu suformuotas operacinių pajėgų elementas.

Šiais metais prie Taikos meto užduočių operacinių pajėgų elemento karių prisijungė ir kartu su jais treniravosi Sausumos pajėgų žvalgai, dalyvavę tuo pačiu metu rengtose Sausumos pajėgų žvalgybos vienetų pratybose „Žvalgo smūgis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius