Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 11 /2014 10 12

Vladimiras Putinas pasiduoda? Rusijos kariai nuo Ukrainos sienos siunčiami namo

Šeštadienį Rusijos karinę agresiją patirianti Ukraina sulaukė geros žinios: Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsakė prie sienos su Ukraina sutelktą Rusijos kariuomenę grąžinti į nuolatines jos dislokacijos vietas. Kalbama apie 17,6 tūkst. karių, bet NATO yra paskelbusi, kad Rusija prie Ukrainos sienos yra sutelkusi daug didesnes – keliasdešimt tūkstančių karių – pajėgas. Be to, daug kariuomenės sutelkta ir Rusijos okupuotame Kryme.
Rusijos kariai šalia Ukrainos sienos
Rusijos kariai šalia Ukrainos sienos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ukraina Rusija

Tokį įsakymą Rusijos prezidentas davė gynybos ministrui Sergejui Šoigu.

V.Putinas pavedė S.Šoigu pradėti grąžinti karius, „dalyvavusius mokymuose Rostovo srityje“, į nuolatines dislokacijos vietas, praneša Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Agentūra remiasi Rusijos prezidento atstovu spaudai Dmitrijumi Peskovu.

Socialinių tinklų nuotrauka/Rusijos kariai Ukrainoje
Socialinių tinklų nuotrauka/Rusijos kariai Ukrainoje

Rusų versija: baigėsi vasaros mokymai

„Kalbama apie 17,6 tūkst. karių, kurie vasarą dalyvavo mokymuose Rostovo srities poligonuose“, – pareiškė D.Peskovas.

„Kalbama apie 17,6 tūkst. karių, kurie vasarą dalyvavo mokymuose Rostovo srities poligonuose“, – pareiškė D.Peskovas.

D.Peskovo teigimu, V.Putinas po operatyvinio pasitarimo su Rusijos Saugumo Tarybos nariais dar turėjo atskirą posėdį su gynybos ministru.

„Ministras vyriausiajam ginkluotųjų pajėgų vadui pranešė apie vasaros periodo mokymų Pietų karinės apygardos poligonuose pabaigą. Įvertinęs pranešimo rezultatus V.Putinas nurodė pradėti grąžinti karius į nuolatines dislokacijos vietas“, – pranešė D.Peskovas.

Karas jau baigėsi?

Rusijos karių atitraukimas nuo Ukrainos sienos buvo viena svarbiausių Vakarų sąlygų Rusijai, kuri vis labiau slegiama jai įvestų ekonominių sankcijų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Apie hibridinį karą Rusijos generolai ir V.Putino aplinka prabilo dar 2013 metais.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Apie hibridinį karą Rusijos generolai ir V.Putino aplinka prabilo dar 2013 metais.

Rusijos kariuomenės atitraukimas nuo Ukrainos sienos sutapo su teroristų vadeivų pareiškimu, kad jie nuo spalio 11 dienos laikysis „tylos režimo“.
 

Rusijos remiami separatistai prieš kelias dienas jau ėmė viešai skųstis, kad iš Rusijos nebetiekiama sunkioji ginkluotė, o Rusijos pasieniečiai teroristų ir jų krovinių nebeįleidžia į Ukrainą. NATO atstovai anksčiau teigė turintys žinių, kad Maskva iš rytų Ukrainos išveda slapta ten pasiųstus savo kariuomenės dalinius ir sunkiąją ginkluotę.

Rusijos kariuomenės atitraukimas nuo Ukrainos sienos sutapo su dar viena žinia. Rusijos visokeriopai remiami apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų vadovai pareiškė, kad jie nuo spalio 11 dienos laikysis „tylos režimo“, nutrauks kovinius veiksmus ir pradės atitraukti savo sunkiąją ginkluotę iki su Kijevu sutartos ribos.

Be to, V.Putinas šį žingsnį žengė prieš kitą savaitę Milane įvyksiantį susitikimą su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka bei ES šalių lyderiais, su kuriais bus tariamasi dėl taikos Ukrainoje bei sankcijų Rusijai.

Iš „mokymų“ grįždavo karstuose ar patekdavo į nelaisvę Ukrainoje


15min.lt ne kartą rašė, kad oficialiai į mokymus Rostovo srityje atsiųsti Rusijos kariai ne mokėsi, o kariavo su Ukrainos pajėgomis.

Užsienio žiniasklaidos priemonės ne kartą pranešdavo, jog Rusijos kariai iš savo teritorijos iš artilerijos apšaudo Ukrainos antiteroristinių pajėgų karius. Apie tai socialiniuose tinkluose ne kartą gyrėsi ir patys Rusijos kariškiai.

Nuotr. iš „Live Journal“/Pskovo desantininkai, išnykę be pėdsakų
Nuotr. iš „Live Journal“/Pskovo desantininkai, išnykę be pėdsakų

Žiniasklaida nuolat skelbė, kad Rusija iš Rostovo srities slapčia į Ukrainą siunčia savo karius ir sunkiąją techniką. Kariai būdavo verčiami „pasiimti atostogų“ ir tapti „savanoriais“.


Rusijos žiniasklaida skelbė daugybę liudijimų, kad karių artimieji gaudavo žinią, jog jų sūnūs ir vyrai žuvo „per pratybas Rostove“, bet iš tiesų jie mirtį sutikdavo mūšiuose rytų Ukrainoje.

Rusijos žmogaus teisių gynėjai skelbia, kad rytų Ukrainoje galėjo žūti nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių slapta ten pasiųstų Rusijos karių.

Rusijos žmogaus teisių gynėjai skelbia, kad rytų Ukrainoje galėjo žūti nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių slapta ten pasiųstų Rusijos karių.

Maskva visuomet neigė, kad savo karius siunčia kovoti į rytų Ukrainą. Kremlius pirmą kartą buvo priverstas pripažinti, kad Rusijos karių yra Ukrainoje po to, kai į nelaisvę pakliuvo dešimt Rusijos desantininkų. Maskva tuomet pareiškė, kad jie, patruliuodami prie sienos, tiesiog pasiklydo.

Vėliau, vis daugėjant pranešimų apie rytų Ukrainoje žuvusius ir sužeistus Rusijos karius, Kremliaus valdomi valstybiniai televizijos kanalai ėmė rodyti reportažus apie rytų Ukrainoje žuvusius į astargą išėjusius „savanorius“ ar „atostogų pasiėmusius ir savavališkai kariauti į Ukrainą išvykusius reguliariosios armijos karius“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius