Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 22 /12:09

Vokiečiai Lietuvai neparduos šarvuočių „Boxer“

Vokietija atmetė Lietuvos prašymą parduoti pėstininkų kovos mašinų (PKM) „Boxer“. Norėdamas modernizuoti savo ginkluotę lietuviai ketino įsigyti dviženklį jų skaičių, tačiau Vokietija paskelbė, kad artimiausiais metais toks sandėris neįvyks – pačiai vokiečių kariuomenei reikia šios technikos, skelbia „Welt am Sonntag“. Tačiau ekspertai abejoja, ar vokiečių spaudos pateikta informacija – tiksli. Lietuva į Vokietijos ministeriją kreipėsi prašydama parduoti haubicų, o PKM lietuviai ketina įsigyti tiesiai iš gamintojo – tam Vokietijos Gynybos ministerijos sutikimo nereikia.
PKM „Boxer“
PKM „Boxer“

Tuo tarpu „Welt am Sonntag“ rašo, kad buvo ketinama sandorį įvykdyti tarp abiejų šalių vyriausybių, o ne tarp Lietuvos valdžios ir ginkluotės gamintojo „Krauss-Maffei Wegmann“. Taip būtų išvengta ilgų ginkluotės eksportavimo procedūrų. Laikraščio žiniomis, Lietuva prašė dviženklio mašinų skaičiaus.

Tačiau Vokietija nusprendė pėstininkų kovos mašinų dabar Lietuvai neparduoti, rašoma straipsnyje. Šalies Gynybos ministerijos atstovas sveikino Lietuvos ryžtą atnaujinti ginkluotę, pripažino, kad reikia stiprinti NATO šalių gynybą, tačiau pridūrė: „Nenumatome perduoti Lietuvai šarvuotųjų transporterių, šiuo metu naudojamų bundesvero, arba parduoti mašinų, kurių norima įsigyti per kelerius ateinančius metus.“

„Welt am Sonntag“ pažymi, kad toks sprendimas susilaukė kritikos ir šalies viduje. Vokietijos socialdemokratų partijos atstovas Raineris Arnoldas sakė, kad Vokietijos interesas – NATO narių Baltijos regione pajėgumų didinimas.

Vokietijos krikščionių demokratų sąjungos gynybos ekspertas Florianas Hahnas teigė, kad reikia daryti viską, jog būtų padėta partnerėms. Jis pabrėžė, kad Baltijos šalys jaučia ypatingą grėsmę dėl karo Ukrainoje. „Šioje situacijoje mes turim kuo labiau padėti NATO ir ES nariams Baltijos regione. Tai turi apimti ir tokius sandėrius kaip „Boxer“ pardavimas“, – tvirtino jis.

Vokietijos kariuomenė iš gamintojo yra užsisakiusi 272 tokias PKM – 131 iš jų dar laukia iš gamintojo. 

Oficialiai paprašyta haubicų, dėl PKM patys vokiečiai dalyvavo konkurse

Dėl šarvuotų PKM „Boxer“ Vokietijos Gynybos ministerija nieko negali sakyti, nes Lietuva pirktų naujus, ne dėvėtus „Boxer“ tiesiai iš gamintojo, privačios bendrovės KMW“, – 15min.lt sakė šaltinis.

Toks Vokietijos pareiškimas kelia abejonių ekspertams, nes Vokietijos Gynybos ministerijos Lietuva buvo užklaususi tik dėl haubicų, kurios nėra naujos ir priklauso Vokietijos kariuomenei. Dėl haubicų Vokietijos gynybos ministerija išties gali apsispręsti pati, nes jos yra ministerijos nuosavybė.

„O dėl šarvuotų pėstininkų kovos mašinų „Boxer“, apie kurias kalbama tekste, Vokietijos Gynybos ministerija nieko negali sakyti, nes Lietuva pirktų naujus, ne dėvėtus „Boxer“ tiesiai iš gamintojo, privačios bendrovės KMW“, – 15min.lt sakė šaltinis, susipažinęs su derybomis dėl ginkluotės įsigijimo.

Bendrovė „Krauss-Maffei Wegmann“ yra viena iš dešimties pasaulio gamintojų, pateikusių pasiūlymus Lietuvai pirkti šarvuotas pėstininkų kovos mašinas. 

Šią savaitę Lietuvos Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas  Vokietijos vyriausybės atstovui išsakė Lietuvos pageidavimą įsigyti artilerijos pabūklų. Europos Sąjungos (ES) gynybos ministrų susitikime Rygoje abu pareigūnai aptarė haubicų įsigijimo klausimą.

„Išsakėme, kad mes norėtume įsigyti savaeigės artilerijos pabūklus, šiuo atveju konkrečiai savaeiges haubicas (PzH) 2000“, – ketvirtadienį sakė J.Olekas.

Pasak jo, Vokietijos pusė labai draugiškai priėmė Lietuvos pageidavimus ir atsakė, kad Vokietija šiuo metu svarsto, ar gali perduoti artilerijos pajėgumų.

KAM teigė, kad „Krauss-Maffei Wegmann“ pasiūlymas pirkti savaeigės artilerijos nėra susijęs su šarvuotų pėstininkų kovos mašinų įsigijimu. Tačiau gynybos temas nagrinėjantis žurnalistas Aleksandras Matonis sako, kad toks pasiūlymas būtų logiškas ir racionalus.

„Wikipedia“ nuotr./Vokiečių šarvuotis „KMW Boxer“.
„Wikipedia“ nuotr./Vokiečių šarvuotis „KMW Boxer“.

Bendradarbiauja nuo 1994-ųjų

Lietuva ir Vokietija gynybos srityje bendradarbiauja nuo 1994 m., kai buvo pasirašytas pirmasis dvišalis gynybinio bendradarbiavimo susitarimas. Šalys bendradarbiauja kovinio rengimo, mokymų, ginkluotės ir įrangos remonto ir įsigijimų srityse.

Lietuvos ir Vokietijos kariai dalyvauja bendrose pratybose. 2014 m. Lietuvoje vykusiose tarptautinėse pratybose „Geležinis kardas 2014“ dalyvavo žvalgų kuopa ir inžinierių būrys iš Vokietijos – apie 180 karių.

Šiais metais balandžio – liepos mėnesiais Vokietija į Lietuvą atsiųs savo karius ir karinę techniką, birželio mėnesį Vokietijos kariai dalyvaus Lietuvoje organizuojamose tarptautinėse pratybose „Geležinis Vilkas“ (angl. „Iron Wolf“). Viso šiemet Lietuvoje laukiama atvykstant daugiau kaip 500 vokiečių karių.

Vokietija taip pat skirs savo karius į kuriamus NATO integracijos štabus Baltijos šalyse ir kitose Rytų Europos šalyse.

KMW nuotr./„Boxer“
KMW nuotr./„Boxer“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius