Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vos tris dienas su „Islamo valstybe“ ištvėręs vyras: jie mokė pjaustyti galvas ir žudyti gėjus

Jaunas turkas JAV televizijos NBC eteryje papasakojo, kodėl prisijungė prie teroristų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS), tačiau pasidavė vos po trijų dienų fronte. Džihadistų suvilioto jaunuolio istoriją aprašė „Business Insider“ žurnalistė Natasha Berdrand.
Jaunas turkas, susigundęs IS pažadais
Jaunas turkas, susigundęs IS pažadais

24 metų vyras metė vieną iš Niujorko koledžų ir grįžo į savo gimtąją Turkiją, tiek ieškodamas gyvenimo prasmės, tiek norėdamas ištrūkti iš socialinės izoliacijos. 

Gimtojoje šalyje jis susiviliojo džihadistų pažadais mokėti gerą atlygį, duoti namus ir žmoną.

„Mano gyvenimas buvo labai sunkus ir man niekas nepatiko, – televizijos eteryje ašarodamas pasakojo jaunuolis, kurs slėpė ir veidą, ir vardą. – Neturėjau draugų, žaidžiau daug internetinių žaidimų.“

Toks niūrus aprašymas tinka daugeliui jaunų vyrų ir moterų, kuriuos užverbuoja IS. Užverbuotieji ieško tikslo, prasmės, savo tapatybės, todėl patenka į teroristų grupuotės rankas.

IS puikiai išnaudoja socialinę žiniasklaidą, moka kurti idealistinės organizacijos įvaizdį, puikiai supranta verbuojamų jaunuolių pasaulėjautą.

IS puikiai išnaudoja socialinę žiniasklaidą, moka kurti idealistinės organizacijos įvaizdį, puikiai supranta verbuojamų jaunuolių pasaulėjautą. 

Tas meistriškumas leido jiems pritraukti daugiau užsieniečių nei bent kuriai kitai teroristinei organizacijai. 

Skaičiuojama, kad prie IS prisijungė apie 20 tūkst. užsieniečių, tarp jų yra net vakariečių.

„Jie mums pasakė: kai jūs pagausite kokį nors žmogų – nukirsite jam galvą. Aš jiems atsakiau: kaip man tai padaryti, jeigu aš negaliu nukirsti galvos vištai?“, – kalbėjo buvęs IS narys. 

Vyras pasakojo, kad teroristų grupuotės instruktoriai mokė: homoseksualus reikia mesti nuo aukštų pastatų stogų ir žudyti moteris, kurios įtariamos neištikimybe. 

Teroristų grupuotės instruktoriai mokė: homoseksualus reikia mesti nuo aukštų pastatų stogų ir žudyti moteris, kurios įtariamos neištikimybe. 

Jis tikino, kad nusprendė palikti IS, kai per oro ataką Sirijos pasienio miestelyje Tal Abjade žuvo šeši jo bendražygiai.

„Aš išsigandau, nes niekada per gyvenimą nieko panašaus nebuvau matęs, – sakė NBC eteryje: Buvau taip išsigandęs, kad išmečiau savo šautuvą, kojos manęs nebelaikė.“

Jaunuoliai nusivilia IS pažadais

IS tampa vis didesne grėsme Vakarų saugumui. Skaičiuojama, kad iš Europos šalių ir JAV prie teroristų organizacijos prisijungė apie 4 tūkst. jaunuolių.

Tarkime, balandžio mėnesį „The New York Times“ pranešė, kad užsieniečiai iš viso pasaulio sudaro apie pusę Sirijoje ir Irake siaučiančių IS narių.

„The Independent“ rašė, kad daugelis naujokų bandė grįžti į gimtąsias šalis, nes IS gyvenimas pasirodė kur kas mažiau spalvingas nei reklamuoja teroristų verbuotojai.

„The Independent“ rašė, kad daugelis naujokų bandė grįžti į gimtąsias šalis, nes IS gyvenimas pasirodė kur kas mažiau spalvingas nei reklamuoja teroristų verbuotojai.

„Aš beveik nieko neveikiu, tik miegu ir valgau, – laiške į gimtinę rašė vienas jaunas prancūzas. Tekstą išspausdino „Le Figaro“: Dažniausiai, valome ginklus ir laidojame žuvusius.“

Vyras, davęs interviu NBC žurnalistams, šiuo metu yra kalinamas viename Sirijos kalėjime, kai pasidavė kurdams. 

„Jie sudegino mano gyvenimą, nebeliko nieko. Jeigu eisiu pas juos, tai jie mane nužudys. Jeigu grįšiu į Turkiją – būsiu suimtas. Jei liksiu čia – turėsiu sėdėti kalėjime. Man nieko nebeliko“, – kalbėjo turkas, prisijungęs prie IS.

Peržiūrėti turinį naujame langehttp://player.theplatform.com/p/2E2eJC/nbcNewsOffsite?guid=nn_sim_inside_syria_150727

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius