-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytautas Landsbergis siūlo grąžinti šauktinių kariuomenę, kol kyla grėsmės iš Rytų

Pirmasis Lietuvos vadovas atkūrus nepriklausomybę, Kovo 11-osios Akto signataras ir buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis siūlo grąžinti šauktinių kariuomenę, kol kyla grėsmės iš Rytų.
Konservatorių rinkimų štabas
Konservatorių rinkimų štabas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mūsų gynybos reikmės dar pasidės, o gynyba prasideda nuo dvasios. Tikiuosi, kad politikai, pareigūnai, istorikai ir šviesuomenė bus vieningi, nepamirš garbės.

Gynėjai, jūsų darbas nebaigtas, budėjimas tęsiasi. Nesitraukime iš tiesos ir garbės pozicijų, rūpinkimės tvirta pamaina. Kol iš rytų šalies tebedunda grasymai ir užgauliojimai, grąžinkime šauktinių tarnybą“, – pirmadienį Seime surengtame Laisvės gynėjų susitikime sakė V.Landsbergis.

Prisimindamas istorinius įvykius, kai Lietuva paskelbė nepriklausomybę ir sulaukė sovietų agresijos per Sausio 13-osios žudynes, V.Landsbergis pažymėjo, kad anuomet ryžtingai nuo Rusijos įtakos neatsiribojusi Ukraina šiuo metu moka karo kaina.

„Pažiūrėkime, kaip brangiai moka Ukraina už tai, kad anuomet žengė negana ryžtingai, mėgino dar pragmatiškai pasėdėti ant dviejų kėdžių“, – sakė buvęs parlamento vadovas.

„Ėjome į laisvus rinkimus, ir kovo 11-ąją iškart ištiesėme Sovietų Sąjungos vadovams draugišką ranką: susitarkime, kad Stalino nusikaltimas – panaikintas. Atsakymas buvo: ne, esate vergai ir turite klausyti šeimininko su bizūnu. Tada jau mes pasakėme – ne, jau užtenka būti pastumdėliais, jau pasirinkome. Štai Sausio 13-osios žudynių paveldas“, – kalbėjo V.Landsbergis.

Gynė ne tik savo laisvę

Jis taip pat pabrėžė, jog anuomet Lietuva gynė ne tik savo, bet visų sovietų okupuotų šalių laisvę, ir ši pareiga išlieka iki šių dienų.

„Nutarė sutriuškinti Lietuvą, o mes gynėme visų sovietijos pavergtųjų laisvę. Rusijos laisvę taip pat. Taip matau gynėjų misiją anuomet – ginti ne vien Lietuvą. Tokia mūsų šalies misija ir šiandien. Vartodami teisingus žodžius atliksime pareigą ir sau, ir savo sąjungininkams, Europos Sąjungai ir NATO. Kviečiu vartoti teisingus žodžius. Ukrainos rytuose vyksta ne sukilimas, o Rusijos karas prieš Ukrainą. Tai kolonijinis karas su tikslu vienaip ar kitaip atgauti buvusią koloniją su jos derlingomis žemėmis ir kitais turtais. Kariauja Rusijos apmokami ir moderniškai ginkluojami samdiniai, verbuojami ir Ukrainoje, ir Rusijoje, ir atviri interventai – Rusijos reguliarūs daliniai. Vienas jų, „BUK“ sistema, numušė Malaizijos keleivinį lėktuvą“, – kalbėjo V.Landsbergis.

1991 metų sausio 13 dieną per sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS. Sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių.

Nors kariams pavyko užimti Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugomo tuometinės Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pastato.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius